Ministerele Apărării şi Comerţului din Coreea de Sud au informat joi că au blocat accesul la DeepSeek pe computerele lor, în aşteptarea unei explicaţii din partea start-upului chinez cu privire la gestionarea informaţiilor furnizate de utilizatori, scrie AFP, preluat de Agerpres.

Vineri, autoritatea de reglementare a protecţiei datelor personale a anunţat că a cerut DeepSeek explicaţii cu privire la modul de tratare a informaţiilor furnizate de utilizatori, urmând exemplul altor ţări, printre care Franţa şi Irlanda.

„Măsurile de blocare a DeepSeek au fost implementate special pentru computerele militare conectate la internet”, a precizat Ministerul Apărării pentru AFP.

Un alt minister, cel al comerţului, a indicat că accesul la DeepSeek a fost, de asemenea, limitat temporar pe toate computerele aflate în administrarea sa.

„Am blocat temporar DeepSeek pentru că nu a răspuns anchetei Comisiei pentru protecţia informaţiilor personale”, a declarat pentru AFP un oficial al Ministerului Comerţului.

Giganţii tehnologici sud-coreeni precum Samsung Electronics sau rivalul său SK Hynix sunt furnizori importanţi de microprocesoare avansate utilizate pentru serverele IA.

Lansarea în ianuarie al chatbot-ului R1 al startup-ului chinez a uimit publicul prin capacitatea sa de a îi egala pe concurenţii americani la un cost mult mai mic, potrivit companiei, punând sub semnul întrebării modelul economic al industriei IA.

DeepSeek a început rapid să suscite îngrijorarea autorităţilor din întreaga lume.

Cu o zi înainte de omologul său sud-coreean, autoritatea italiană pentru protecţia datelor şi-a lansat ancheta asupra chatbot-ului DeepSeek, căruia i-a interzis să prelucreze datele utilizatorilor italieni.

Aceasta şi-a justificat decizia prin răspunsurile „total insuficiente” oferite de DeepSeek la întrebările sale privind utilizarea datelor cu caracter personal.

Joi, Ministerul australian de Interne a emis o directivă pentru a elimina programele DeepSeek din „toate echipamentele fixe şi mobile ale guvernului australian”, din cauza unui „risc” de securitate considerat „inacceptabil”.

China a denunţat această decizie, subliniind că se opune „politizării problemelor economice, comerciale şi tehnologice”.

Editor : A.C.

Share.
Exit mobile version