Ministrul Fondurilor Europene, Dragoş Pîslaru, a declarat marţi, despre relaţia cu oficalii europeni, privind implementarea PNRR, că Comisia Europeană are rolul nu de baubau, ci de gardian al tratatelor şi de a se asigura că proiectele pe care le avem respectă condiţiile de finanţare. Despre impunerea majorării TVA, el a arătat că Comisia Europeană nu dă to-do list-uri şi nu impune lucruri.

”Practic, Comisia Europeană ce doreşte să vadă, ceea ce este absolut îndreptăţit, este să vadă care este progresul fizic al proiectelor sau a zonei de finanţare de care discutăm. Progres fizic înseamnă să poţi să ai certificate energetice, unde ai făcut renovare energetică, să poţi să ai dovezi legate de câte hectare sunt deja împădurite, să poţi să ai, pentru spitale, o înţelegere cu privire la care este progresul fizic în construcţiile pe care noi le avem; adică sunt lucruri absolut fireşti”, a declarat ministrul Dragoş Pîslaru, într-o conferinţă de presă, la finalul reuniunii Comitetului Interministerial de Coordonare a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

El a menţionat că au existat comunicări în diverse şi în multiple forme iar ceea ce a făcut în cele trei săptămâni de maraton a fost să se asigure că Ministerul Investiţiei şi Proiectelor Europene, în primul rând, ajută ministerele de linie ca să poată raporta lucrurile într-o manieră în care nu inunzi Comisia Europeană cu documente, ci încerci să le explici exact de ce crezi, care sunt raţionamentele, pe bază de dovezi, pentru care tu termini proiectele până în august 2026. ”Mi se pare absolut de bun-simţ ca să avem din partea Comisia Europeană o rugăminte de a explica, pe bază de dovezi, cum termini proiectele, având în vedere că 3 ani de zile nu ai făcut prea multe lucruri şi acum zici că în 12 luni termini aceste lucruri care sunt vitale până la urmă pentru modernizarea României. Şi cred că este firesc, pentru că Comisia Europeană are rolul nu de baubau, ci de gardian al tratatelor şi de a se asigura că, până la urmă, proiectele pe care le avem respectă condiţiile de finanţare”, a subliniat Pîslaru.

Întrebat dacă cerinţa cu privire la majorarea TVA-ului a venit din afară, de la Bruxelles, dacă a fost impusă pentru România, Pîslaru a spus: ”Vă pot confirma un lucru foarte important. Comisia Europeană nu impune lucruri, ca să fie foarte clar. Comisia Europeană nu dă to-do list-uri, Comisia Europeană nu impune lucruri. România are responsabilitatea, de cum se prezintă pe pieţele financiare, România are responsabilitatea aşezării fiscal-bugetare, lucrurile acestea ţin de noi, ca să ne punem, cum spun şi englezii, „casa în ordine”. Mai întâi, trebuie să-ţi pui casa în ordine, înainte să vrei rachete. Şi atunci este un lucru absolut necesar să înţelegem că motivele pentru care pachetul fiscal a fost adoptat cum a fost adoptat, ţin de economie, nu ţin de faptul că ne obligă Bruxelles-ul, ţin de modul în care poţi fi credibil pe diverse tipuri de venituri”, a arătat el. 

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.

Share.
Exit mobile version