Atacurile cu drone ale Rusiei devin din ce în ce mai complexe, iar amenințările inamice sunt din ce în ce mai greu de distrus, a declarat pentru Business Insider șeful unei unități mobile de apărare aeriană ucraineană. El a spus că sunt necesare arme cu rază mai lungă de acțiune pentru a le învinge.

Oleksii, comandantul adjunct al unei unități de apărare aeriană din cadrul Forțelor Teritoriale de Apărare ale Ucrainei, a declarat că tactica dronelor rusești s-a schimbat în ultimele luni; acum, acestea operează la altitudini mai mari și sunt folosite aparate modificate, care pot zbura mai repede. Acest lucru reprezintă o provocare pentru apărătorii aerieni ai Kievului, în special pentru cei înarmați doar cu mitraliere montate pe camionete.

În centrul atacurilor cu drone ale Rusiei se află Shahed-136, o armă proiectată în Iran, pe care Moscova o produce acum și în țară. Istoric, aceste drone de atac cu o singură direcție puteau zbura cu viteze de peste 185 km/h, cu o încărcătură explozivă de aproape 40 kg.

Deși Shahed sunt mai lente și mai puțin letale decât rachetele de croazieră sau balistice, ele sunt semnificativ mai ieftine, ceea ce permite Rusiei să le lanseze în atacuri la scară largă. Weekendul trecut, de exemplu, Moscova a trimis 273 dintre acestea în Ucraina, marcând unul dintre cele mai mari atacuri cu drone de la lansarea invaziei rusești în urmă cu peste trei ani.

Oleksii, a cărui unitate are sarcina de a proteja civilii și infrastructura critică din periferia Kievului, a declarat că Rusia încă operează dronele Shahed convenționale. Dar Moscova folosește acum o versiune modificată, cu un motor care îi permite să atingă viteze de peste 290 de kilometri pe oră. De asemenea, armata lui Putin a mărit încărcătura explozivă a dronelor vechi și noi la mai mult decât dublul celei inițiale.

Rusia folosește și drone momeală. Acestea nu au focoase, dar sunt concepute pentru a epuiza apărarea aeriană a Ucrainei, deoarece arată convingător, părând la fel de mortale precum cele reale. Și, deși sunt neînarmate, aceste drone pot efectua misiuni de recunoaștere pe distanțe lungi.

Rusia obișnuia să lanseze Shahed-urile la altitudini joase pentru a evita detectarea radarului. Cu toate acestea, acum le lansează la altitudini mai mari, la peste 8.000 de picioare (2.400 de metri), în afara razei de acțiune a mitralierelor utilizate de unitățile mobile. BI a observat anterior unitatea lui Oleksii echipată cu un M2 Browning de calibru .50 montat pe platforma unui camion.

Oleksiy a spus că această tactică mai nouă face ca Shahed-urile să fie inaccesibile grupurilor mobile de foc precum al său – tot ce pot face este să le observe și să raporteze. Aceste muniții rătăcitoare se pot apoi aduna într-o zonă specifică și pot lovi simultan ținte. El a spus că, deși ucrainenii încă le pot doborî, numărul victimelor „a început să scadă”.

Într-o actualizare a informațiilor din februarie, ministerul britanic al Apărării a scris că Rusia ar putea lansa probabil cel puțin 2.000 de drone în fiecare lună pe tot parcursul anului. Numai sâmbătă seara, a atacat Ucraina cu aproape 300 de drone, a declarat Kievul.

„Pentru a depăși această barieră de altitudine și a angaja în mod stabil dronele cu putere de foc, grupurile mobile trebuie să utilizeze arme suplimentare”, cum ar fi rachetele sol-aer lansate de pe umăr sau MANPADS, a spus Oleksii.

MANPADS înseamnă Man-Portable Air Defense Systems (sisteme portabile de apărare aeriană). În Ucraina, exemple comune sunt FIM-92 Stinger de fabricație americană sau 9K38 Igla din era sovietică. Acestea sunt utilizate de obicei pentru a doborî amenințări precum aeronavele care zboară la joasă altitudine, cum ar fi elicopterele, și chiar rachetele de croazieră.

„În prezent, există o penurie de sisteme MANPADS portabile și ieftine pentru a doborî dronele”, a explicat Oleksii. „Armata este pregătită să urmeze un curs rapid de operare a MANPADS și să utilizeze acest mijloc de distrugere atunci când este imposibil să se facă acest lucru cu mitraliere.”

El a afirmat că o abordare combinată pentru distrugerea dronelor, cum ar fi utilizarea lansatoarelor de rachete portabile împreună cu mitraliere, ar consolida capacitatea Ucrainei de a se apăra.
„Dacă unitatea noastră ar fi echipată suplimentar cu un MANPADS manual”, a spus el, „eficacitatea distrugerii țintelor aeriene ar crește de două ori”.

Editor : B.E.

Share.
Exit mobile version