Bugetul României e construit pe ipoteze „suprarealiste”, deoarece ia în calcul întâi cheltuielile și abia apoi veniturile, a spus profesorul de economie Cristian Păun la emisiunea „În fața ta” de la Digi24. El a adăugat că, după alegerile prezidențiale din mai, ar putea ieși la iveală „costul populismului” din campania electorală.

„Primul lucru pe care l-aș spune despre acest buget este că repetă aceleași greșeli ca și bugetele din ultimii ani, anume pleacă de la niște ipoteze destul de suprarealiste și deconectate de la realitatea din teren. Ca să poți să faci un buget teoretic, ar trebui să începi așa: cam care ar fi veniturile pe care eu aș putea să le colectez în mod realist și acomodez cheltuielile la aceste venituri? Deci pornesc bugetul cu veniturile și încerc să pun acele cheltuieli în suma acestor venituri, considerând și un deficit, dacă e cazul”, a explicat Păun.

„La noi e invers. La noi, ia ministrul de Finanțe telefonul și îi sună pe toți ăia de prin ministere. Bă, ia trimiteți cheltuielile către mine, le adună și ia niște cheltuieli acolo și după aia zice: așa bun, astea-s cheltuielile, ce deficit vrem noi să avem, 7% din PIB?”, a adăugat el.

Păun spune că, după alegerile prezidențiale din 4 mai „măcar va fi poate o transparență mai bună asupra situației dezastruoase a finanțelor publice”.

„Mă gândesc că foarte probabil vor fi aplicate acele măsuri care trebuiau de mult aplicate. Și costul acestui populism pe care l-am văzut în această perioadă electorală de doi ani aproape în România va ieși la iveală”, a spus Păun.

Editor : M.B.

Share.
Exit mobile version