Fostul șef al SRI, Eduard Hellvig, a postat pe rețelele sociale un mesaj în care respinge speculațiile auzite frecvent, în presă” despre faptul că s-ar afla în spatele unor planuri menite să-i conserve rolul în „jocurile de putere dâmbovițene”.

Cine e în spate? Aud frecvent, din presă, de la cei care nu îmi sunt neapărat prieteni sau chiar de la cei care îmi sunt prieteni, că sunt „în spatele” diverselor lucruri care se întâmplă. Aflu că există «grupări Hellvig», planuri mai mult sau mai puțin machiavelice, strategii și țesături menite să îmi conserve rolul în jocurile de putere dâmbovițene. Îmi doresc, se spune, puterea. Din nou. De ce? Nu e clar.

Cu siguranță, unii dintre cei care lansează regulat aceste scenarii o fac dintr-o oarecare teamă, alții cu speranță (și le mulțumesc), alții pentru că nimic nu vinde mai bine pe la noi decât o conspirație bună. Mă tem că trebuie să îi dezamăgesc pe toți”.

Eduard Hellvig a explicat că decizia de a demisiona din funcția de șef al SRI a fost personală și nu i-a cerut nimeni să plece din funcție.

Nu îmi ceruse nimeni demisia, nu eram în pericol să îmi pierd funcția. Nu am făcut-o. Poate și acest gest, adevărat mai rar, a mirat în așa măsură, încât au trebuit căutate alte explicații, mai aproape de ideea că la putere nu se renunță. Cel puțin nu la noi.

Fostul șef al Serviciului Român de Informații a dat, în context, exemplul Securității, care de fiecare dată când se confrunta cu opoziția, considera că aceasta e dincolo de rațiune: „O anomalie, o oroare care nu poate avea explicații simple. În consecință, securiștii căutau întotdeauna să afle «cine este în spate»”.

Dacă tot există această moștenire securistă de a căuta întotdeauna «ce este în spate», mă văd obligat să răspund: nu sunt eu. Și nu îmi doresc să fiu”, a adăugat Eduard Hellvig.

Hellvig a afirmat că România trece printr-o perioadă dificilă și majoritatea politică actuală este fragilă.

Va fi nevoie de toată înțelegerea și solidaritatea din partea tuturor factorilor responsabili pentru ca această perioadă să poată fi depășită”, a spus el.

Fostul director SRI a atras atenția că este necesar să existe empatie ca societatea să accepte realitatea dificilă care se conturează.

Va fi greu, dacă vom considera că nu discutăm despre oameni, ci despre statistici. Va fi imposibil fără empatie pentru cei mai loviți, pentru cei care trebuie, din nou, să plătească greșelile politicienilor.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Este și momentul ca orgoliile, intrigile și luptele obișnuite de culise să înceteze. Alternativa este cu mult mai rea. România nu își permite un nou eșec, pentru că ar fi ultimul”.

Hellvig a spus că extremismul își așteaptă rândul și „nu cred că este nevoie să subliniez ce înseamnă asta”.

Pe de altă parte a considera că puterea se exercită de dragul puterii și că puterea este doar o cale de a impune este o mare greșeală. Puterea nu înseamnă nimic, dacă cei în numele cărora o exerciți nu simt că sunt parte a ei. Adevărata putere nu este aceea de a dicta ordine și directive, ci aceea de a găsi coeziune, de a uni energiile pentru un scop bine precizat. Medicina nu funcționează doar dacă doctorul este iscusit, ci mai ales dacă pacientul este dispus să lupte contra bolii.

Îmi doresc ca lucrurile acestea să fie înțelese de cei cărora românii le-au dat votul și în care și-au pus aceste ultime speranțe. Îmi doresc ca ei să reușească și să confirme această încredere. Le doresc succes.

Viața mi-a dezvoltat capacitatea (sau defectul) de a vedea lucrurile în profunzime și orientate către viitor. Dar, în acest moment al vieții și al carierei mele, nu doresc să fiu asociat cu niciun proiect. Nici din spate, nici din față”, conchide fostul șef SRI.

Citește și:

Hellvig, despre munca de informații la SRI: „Cartografiezi pe întuneric și speri să se potrivească imaginea”

VIDEO Noii șefi ai serviciilor secrete. Cum va face Nicușor Dan numirile la vârful SRI și SIE

Editor : Ș.R.

Share.
Exit mobile version