Există o mare probabilitate ca Rusia să fi lansat încă o operațiune de destabilizare a situației din Moldova, arată o analiză a Institutului Robert Lansing.

La 25 martie, Evghenia Guțul, guvernatoarea Regiunii Autonome Găgăuzia, a fost arestată pe aeroportul din Chișinău în timp ce încerca să părăsească țara. Guțul este suspectată că a primit finanțare din Rusia prin intermediul oligarhului exilat Ilan Shor. Procurorii cer acum arestarea sa preventivă.

Guțul este membră a Partidului Șor, care s-a confruntat cu anchete penale pentru finanțare ilegală. În 2017, Ilan Șor a fost condamnat la șapte ani și șase luni de închisoare pentru implicarea sa în furtul a 1 miliard de dolari din sistemul bancar al Moldovei. Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) ar fi facilitat transferul de active-cheie ale lui Shor, inclusiv acțiuni la Aeroportul Internațional Chișinău, către omul de afaceri rus Andrei Goncharenko. Conform documentelor FSB din 2020, aeroportul era considerat un „activ al lui Shor”.

Anchetatorii susțin că Guțul făcea contrabandă cu bani ruși în mod regulat în Moldova. Ea este acuzată că a coordonat operațiunile partidului și a primit fonduri de la un grup criminal organizat în valoare totală de peste 42,5 milioane de lei moldovenești (peste 2 milioane de euro).

Citește și

Republica Moldova a dat în urmărire internaţională un deputat prorus, dispărut după ce a fost condamnat la 12 ani de închisoare

„Credem că FSB ar putea fi direct implicat în arestarea lui Guțul pentru a provoca proteste împotriva guvernului moldovean. Din 2016, operațiunile serviciilor secrete ruse în Moldova ar fi fost supravegheate de generalul Dmitri Miliutin, șeful adjunct al Departamentului de informații operaționale al Serviciului al cincilea al FSB. Miliutin a operat frecvent prin intermediul lui Igor Chaika, fiul fostului procuror general al Rusiei, care a fost numit recent șef adjunct al Rossotrudnichestvo, agenția culturală externă a Rusiei. Evaluările noastre anterioare care legau numirea lui Chaika de planurile de destabilizare sunt susținute și de evoluțiile recente”, scrie IRL.

Lucrând alături de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, se crede că Chaika a conceput strategii de subminare a președintelui moldovean Maia Sandu și de revenire a Moldovei în sfera de influență a Rusiei. În special, Serghei Narîșkin, șeful Serviciului rus de informații externe (SVR), a declarat că Moldova urmează o cale similară Ucrainei, sugerând un efort coordonat al FSB și SVR de a destabiliza țara.

Editor : S.S.

Share.
Exit mobile version