În noul lor rol de lideri ai Departamentului Eficienței Guvernamentale, miliardarul Elon Musk, fondatorul SpaceX și Tesla, și milionarul Vivek Ramaswamy, fondatorul Roivant Sciences și investitor în domeniul biotehnologiei, au promis că le vor da „delete” agențiilor guvernamentale la fel de ușor cum ștergi un fișier de pe calculator, relatează Business Insider. Totuși, misiunea lor de a tăia întregi departamente din guvernul Statelor Unite va întâmpina mari obstacole birocratice, congresionale și politice care vor face acest obiectiv foarte greu de îndeplinit.

DOGE, acronimul în engleză al noului departament ce va fi condus de cei doi bogătași, care este și denumirea unei criptomonede susținute de Musk, va funcționa cel mai probabil ca un grup consultativ extern care va face recomandări despre cum ar putea fi reduse cheltuielile federale, dar nu va putea schimba direct legislația.

„Nu ar avea nicio putere formală de creștere sau scădere a cheltuielilor unui departament, nicio putere formală de reducere sau desființare a vreunei agenții guvernamentale existente”, a spus Kevin Kosar, cercetător al centrului conservator American Enterprise Institute.

Mai mulți experți au spus deja că obiectivul DOGE de tăiere a 2 trilioane de dolari din cheltuielile federale este nerealist și se pare că la fel este și ideea că cei doi antreprenori ar putea elimina complet unele agenții guvernamentale.

Ramaswamy a declarat pentru Fox News că se așteaptă ca „anumite agenții să fie șterse cu totul”, dar nu a specificat care sunt departamentele pe care ar vrea să le elimine. „Ne așteptăm la implementarea de reduceri în masă în zone ale guvernului federal care sunt umflate”.

Când era încă în campanie electorală pentru câștigarea poziției de candidat din partea Partidului Republican la alegerile prezidențiale, Ramaswamy și-a exprimat dorința de a reduce Serviciul Federal de Administrare Fiscală (IRS), Biroul Federal de Investigații (FBI) și Biroul pentru Alcool, Arme de Foc și Tutun, printre altele.

Președintele ales Donald Trump a spus la rândul lui că ar vrea să închidă Departamentul Educației.

„Întrebarea evidentă este: dacă ar fi desființat IRS, asta înseamnă că desființează și impozitul?” a spus Mordecai Lee, profesor emerit al Universității din Wisconsin-Milwaukee. „Ori asta înseamnă că o altă agenție federală își va asuma responsabilitățile colectării impozitelor pe venit?”

Președinții americani nu pot elimina agenții sau departamente ale Cabinetului prezidențial pe cont propriu, ceea ce înseamnă că Trump nu ar putea de unul singur să facă ceea ce îl sfătuiesc Musk și Ramaswamy.

Alți președinți au încercat și nu au reușit să desființeze unele departamente în trecut, în mare parte pentru că nu aveau sprijinul necesar în Congresul american.

Președintele nu le poate da „delete” departamentelor și nici măcar subunităților guvernului, de cele mai multe ori. Acest lucru ar avea nevoie de susținerea Congresului și nici măcar un Congres controlat de republicani nu ar lua o decizie atât de drastică prea ușor, potrivit lui Donald Kettl, fost decan al școlii de politici publice din cadrul Universității din Maryland.

DOGE ar putea să încerce să reorganizeze guvernul prin mutarea programelor de la o agenție la alta și desființând astfel un corp birocratic.

Spre exemplu, DOGE ar putea recomanda mutarea împrumuturilor studenților de la Departamentul Educației la o altă agenție guvernamentală, desființând apoi departamentul respectiv.

Kettl a spus că orice efort de eliminare a funcțiilor unui departament ar fi „o bătălie încă și mai mare” decât încercarea de a închide departamentul care se ocupă de acea activitate.

„Aș fi surprins dacă nu vor reuși să închidă cel puțin o agenție”, a spus și Kosar. Există sute de astfel de departamente, iar presiunea politică este mare atât asupra președintelui, cât și asupra Congresului, mai ales acum când toată puterea este în mâinile aceluiași partid.

Editor : Raul Nețoiu

Share.
Exit mobile version