Europa a produs mai multă electricitate din energia solară decât din cărbune, anul trecut, potrivit unui raport, în ceea ce analiștii au numit „o piatră de hotar” pentru tranziția la energie curată, scrie The Guardian.

Panourile solare au generat 11% din energia electrică a Uniunii Europene în 2024, în timp ce centralele electrice pe cărbune au generat 10%, potrivit datelor de la grupul de reflexie Ember. Rolul combustibililor fosili a scăzut pentru al cincilea an consecutiv pentru a acoperi 16% din mixul electric.

„Acesta este o piatră de hotar”, a spus Beatrice Petrovici, co-autor al raportului. „Cărbunele este cel mai vechi mod de a produce energie electrică, dar și cel mai murdar. Solarul este steaua în ascensiune.”

Industrializarea Europei a fost alimentată de cărbune, dar combustibilul a generat mai multă poluare pentru încălzirea planetei decât orice altă sursă de energie. Arderea cărbunelui în sectorul energetic al UE a atins apogeul în 2007 și s-a redus la jumătate în anii de atunci.

În același timp, sursele curate de energie electrică au crescut. Energia eoliană și solară au crescut la 29% din producția de energie electrică din UE în 2024, în timp ce energia hidroenergetică și energia nucleară au continuat să revină de la minimele din 2022.

Raportul atribuie creșterea energiei solare – sursa de energie cu cea mai rapidă creștere anul trecut – unei cantități record de panouri noi, în ciuda faptului că Europa a primit mai puțin soare decât anul precedent.

„Este o veste bună că creșterea construcțiilor solare se traduce de fapt într-o reducere a consumului de combustibili fosili”, a declarat Jenny Chase, analist solar la BloombergNEF, care nu a fost implicat în raport.

Raportul a constatat că ponderea cărbunelui a scăzut în 16 din cele 17 țări care l-au folosit încă în 2024. Potrivit acestuia, combustibilul a devenit „marginal sau absent” în majoritatea sistemelor.

Germania și Polonia, cele două țări care ard cea mai mare parte a cărbunelui Europei, s-au numărat printre cele în care a existat o trecere către surse mai curate de energie. Raportul arată că ponderea cărbunelui în rețeaua electrică a Germaniei a scăzut cu 17% față de anul precedent, în timp ce în Polonia a scăzut cu 8%.

Gazele fosile au continuat să experimenteze, de asemenea, un „declin structural”, scăzând în 14 din cele 26 de țări care folosesc energie pe gaz, se arată în raport.

Descoperirile apar în ciuda unei mici creșteri a cererii de energie electrică după doi ani de scădere abruptă cauzată de invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia. Ca răspuns, UE a introdus un plan de economisire a energiei, de a găsi noi furnizori de combustibili fosili și de a accelera trecerea la energie curată.

„Politica și piețele din Europa au permis surselor regenerabile de energie să reducă atât ponderile cărbunelui, cât și ale gazelor naturale”, a declarat Gregory Nemet, cercetător în domeniul energiei la Universitatea din Wisconsin-Madison și coautor al unui raport al Grupului Interguvernamental pentru Schimbările Climatice.

„Eolianul și solarul cresc în toate economiile mari, dar cărbunele a continuat să crească în China, iar gazul natural a crescut în SUA”, a adăugat el. „Europa profită de toată gama de beneficii de accesibilitate, securitate și aer curat pe care le oferă sursele regenerabile.” Raportul a constatat că UE este pe cale să își atingă obiectivul de 400 GW de capacitate solară instalată până în 2025. A atins 338 GW în 2024, și obiectivul său pentru 2030 de 750 GW ar fi „la îndemână” dacă ar menține ritmul actual de crestere.

Editor : Ș.R.

Share.
Exit mobile version