Boom-ul în inteligenţa artificială aduce o schimbare spre conştientizarea ecologică în modul de operare al centrelor de date, în contextul în care dezvoltatorii europeni sunt presaţi să scadă temperaturile apei din aceste facilităţi consumatoare de energie pentru a acomoda cipurile de înaltă performanţă ale unor firme precum Nvidia, transmite CNBC.
Estimările Goldman Sachs arată că inteligenţa artificială va determina o creştere de 160% a cererii pentru centre de date până în 2030 — o creştere care ar putea afecta obiectivele de decarbonizare ale Europei, deoarece cipurile specializate pentru AI cresc necesarul de energie al acestor centre. Cipurile puternice, cum sunt GPU-urile necesare pentru antrenarea şi rularea modelelor lingvistice mari, necesită putere de calcul densă şi produc mai multă căldură, solicitând apă mai rece pentru o răcire eficientă.
Răcirea prin lichid este considerată o soluţie mai eficientă decât cea prin aer, dar cerinţele pentru temperaturi mai scăzute ale apei vin cu provocări pentru sustenabilitatea centrelor de date europene, conform lui Michael Winterson, preşedintele European Data Center Association. El avertizează că scăderea temperaturilor apei este ”incompatibilă” cu Directiva privind eficienţa energetică a UE, care impune raportarea consumului de energie al centrelor de date mari.
Schneider Electric colaborează cu UE pentru a găsi soluţii de optimizare a resurselor energetice necesare acestor centre.
Steven Carlini, vicepreşedinte la Schneider, menţionează că răcirea este al doilea cel mai mare consumator de energie în centrele de date, iar temperaturile mai scăzute ale apei ar putea afecta eficienţa energetică.
Ferhan Gunen, de la Equinix, adaugă că, deşi densitatea mai mare a serverelor necesită mai multă putere şi răcire, tehnologii precum răcirea prin lichid sunt esenţiale în gestionarea acestui echilibru.
Compania Nebius, care a anunţat o investiţie majoră în infrastructură IA în Europa, subliniază că eficienţa energetică rămâne o prioritate, iar răcirea prin lichid este ”o primă etapă” spre un model mai durabil.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.