Fostul judecător al CCR, Augustin Zegrean, a declarat, pentru Digi24, că președintele României își exercită mandatul până la depunerea jurământului de către președintele nou ales, acesta fiind răspunsul „la toate întrebările în Constituție”.

Augustin Zegrean a transmis că singurul scenariu valabil este ca mandatul președintelui să fie prelungit. „Dacă se ajunge la situația aceea despre care s-a vorbit, atunci este o situație de urgență, dacă președintele pleacă, Parlamentul nu este constituit, nu poți să lași țara așa de izbeliște”.

„Mandatul președintelui poate fi prelungit în stare de urgență, în stare de asediu. Și atunci președintele va rămâne în continuare în funcție până când noul Parlament își alege președinții celor două camere, astfel încât unul dintre ei poate să țină locul președintului dacă a expirat mandatul, în ordinea asta: președintele Senatului sau președintele Camerei Deputaților”, a transmis fostul judecător al CCR.

În cazul în care președintele Senatului României nu dorește să preia funcția, trebuie să o facă președintele Camerei Deputaților, a transmis Zegrean, adăugând că „o altă soluție nu există”.

Întrebat cum se poziționează ca urmare a deciziei de renumărare a tuturor voturilor, Zegrean spune că „era normal să se verifice”.

„Credeți că ar fi fost bine să se numere în doar trei secții de votare? Același lucru care se reproșează că s-a întâmplat în acele trei secții se putea întâmpla în toate. Motivul principal cred că este că voturile de la domnul Ludovic Orban, care a candidat și a căror voturi trebuiau anulate, au fost trecute la alți competitori. Nu știm la cine și nici dacă vor putea dovedi vreodată lucrul ăsta, dar era normal să se verifice, pentru că altfel am fi pornit de la o situație incertă. Președintele care ar fi urmat nu ar fi fost niciodată respectat ca președinte, pentru că i s-ar fi reproșat lui că este beneficiarul acelei fraude”.

Augustin Zegrean transmite că nu va înceta nici mandatul parlamentarilor la data de 21 decembrie, ci doar în momentul în care viitorul Parlament va fi legal constituit.

„Până atunci, ei sunt parlamentari, nu pot să facă modificări în contituție sau alte lucruri serioase, dar ei sunt acolo tocmai pentru că este posibil să apară o stare de urgență”, a spus el.

În legătură cu „crearea unui precedent”, fostul judecător CCR a spus că „se repetă precedentul Șoșoacă”.

„Am mai auzit asta acum 2 săptămâni, cu crearea unui precedent: precedentul Șoșoacă, și uite că se repetă. Ar putea fi un precedent periculos, însă nu soluția curții este problema, ci situația creată”, a adăugat el.

Editor : Ș.A.

Share.
Exit mobile version