Theodor Stolojan a vorbit vineri seara, în exclusivitate la Digi24, despre scandalul Nordis. Fostul premier a declarat că astfel de cazuri provoacă o revoltă foarte mare, și că există instituții ale statului care ar fi trebuit să aibă grijă ca cei care lucrează cu banii altora, să nu abuzeze de banii acestora. El salută o inițiativă „extrem de târzie”, prevăzută într-un proiect de lege, care „să pună puțină ordine în avansurile care se dau către aceste companii care lucrează cu banii cetățenilor”, astfel încât „dacă cineva dorește să dea un avans peste limita stabilită prin lege, atunci să primească o garanție foarte clară de la compania care face asemenea dezvoltări”. Totodată, Stolojan crede că acesta nu va fi ultimul scandal de aceste gen. „Categoric că nu, pentru că eu cred că sunt și alți așa-numiți dezvoltatori care la fel au luat avansuri foarte mari și întârzie, știu un caz prin Cluj, dacă nu mă înșel, unde iarăși sunt procese în care oamenii încearcă să-și recupereze banii”, a spus liberalul.

Invitat la emisiunea „LIVE” de la Digi24, Theodor Stolojan a declarat că „din păcate, asemenea cazuri sunt cele care provoacă o revoltă la foarte, foarte mulți oameni care în fiecare zi se duc la serviciu, își fac treaba, primesc un salariu și trăiesc dintr-un salariu de la o lună la alta. E ideea asta, care a fost foarte mult promovată, că în capitalism lucrez cu banii altora. Țineți minte lozinca asta? Da, dar când lucrezi cu banii altora, există instituții ale statului, în economia de piață și în democrație, care stabilesc reguli, astfel încât cei care lucrează cu banii altora să nu abuzeze de banii acestora”.

„Pentru noi, cei de față de aici, e greu acum să ne dăm cu presupusul. Noi urmărim știrile care apar, care le dați, iată, dumneavoastră mass-media, dar un lucru este cert – există sute de persoane, sute și sute de persoane care sunt nemulțumite, care au dat aceste avansuri, unele foarte mari, la această companie, și acum sunt nemulțumiți, pentru că nu de luni de zile, de ani de zile, compania nu și-a îndeplinit obligațiile, promisiunile pe care le-au luat față de acești oameni”, a afirmat el.

Nu pot decât să salut această inițiativă târzie, extrem de târzie, pentru că s-a mai discutat despre acest proiect de lege, care să pună puțină ordine și în avansurile care se dau către aceste companii care lucrează cu banii altora, și am văzut, mi se pare o inițiativă foarte bună, că dacă cineva dorește să dea un avans peste limita pe care o va stabili prin lege, atunci să primească o garanție foarte clară de la compania care face asemenea dezvoltări, nu apartamente sau vile sau mai știu eu ce se întâmplă. Este păcat, pentru că este una din căile care provoacă această revoltă a omului de rând.

El a precizat că „situația în România diferă de situația din Statele Unite, de exemplu, unde există o relație foarte clară între cetățean, între firmă și fisc. Este o relație care e foarte respectată și unde nu există asemenea lucruri. Să ameninți o inspecție fiscală… am văzut și eu ce a apărut în presă”.

„La un moment dat, unul din patronii de la Nordis spunea că vine cu o armată de avocați. Bun, astea sunt declarații, le luăm ca atare, dar realitatea este un lucru – că nu asistăm numai față de autoritatea fiscală, că există asemenea comportamente. Observăm că în general, în România, respectul față de instituții, față de autoritățile statului nu este la nivelul care ar trebui să fie, atât din partea cetățenilor, cât și din partea firmelor. Uneori, însă, pe bună dreptate, acest respect a scăzut. De ce? Pentru că văd exact acest comportament al instituțiilor statului”, a adăugat Stolojan.

„Sunt și alți așa-numiți dezvoltatori care la fel au luat avansuri foarte mari și întârzie”

„Știu că s-a declanșat deja o procedură de insolvență de pentru Nordis. Prin urmare, există deja un judecător, un supraveghetor al tuturor operațiunilor. Sigur, că DIICOT acum a blocat o serie de conturi, a blocat o serie de operațiuni, dar interesul societății și interesul acestor oameni care au dat bani acolo este ca această companie fie să continue lucrările sub supraveghere, fie să valorifice activele pe care le are, dacă continuarea lucrărilor nu mai este posibilă”, a spus Stolojan.

Întrebat dacă va fi ultimul caz de acest fel, Theodor Stolojan a spus că nu. „Nu, categoric că nu, pentru că eu cred că sunt și alți așa-numiți dezvoltatori, că așa le place acum să se denumească aceste firme, care la fel au luat avansuri foarte mari și întârzie, știu un caz prin Cluj, dacă nu mă înșel, unde iarăși sunt procese și procese în care oamenii încearcă să-și recupereze banii”, a declarat acesta.

„Locuința face parte din ceea ce se cheamă elementele esențiale ale standardului de viață. Or, dacă te joci cu asemenea lucruri, familii care au economisit ani de zile pentru a căpăta o locuință se află într-o asemenea situație… Vă imaginați ce este în sufletul acelor oameni, de aici revolta populației, pentru că populația vede că de fapt nu-i apărată, instituțiile statului care trebuie să supravegheze asemenea activități nu-și fac datoria”, a subliniat fostul premier.

Editor : Liviu Cojan

Share.
Exit mobile version