Sebastian Burduja a vorbit, în exclusivitate la Digi24, despre Călin Georgescu, cel care a adus în discuția publică locul de muncă al tatăl ministrului, precum și despre domeniul pe care îl administrează, cel energetic. Burduja a explicat situația tatălui său la ALRO, și îl invită pe fostul candidat la prezidențiale „să prezinte orice dovadă” în sprijinul acuzațiilor. În plus, ministrul Energiei spune că Georgescu „este un mare impostor”, acesta schimbându-și la 180° modul în care vede situația energetică a României. „Vă spun un lucru în premieră. A scris prin 2008 o strategie de dezvoltare, a coordonat-o, și acolo spune foarte clar că România ar trebui să facă tranziție verde, să închidă cărbunele, să meargă pe energie verde. Acum s-a sucit”, a afirmat Burduja.

Întrebat despre conflictul cu Călin Georgescu, care a spus că „Burduja ar trebui să-și amintească în ce relație e tatăl lui cu anumiți oameni din Rusia, înainte să mă atace pe mine”, Sebastian Burduja l-a invitat pe acesta „să prezinte orice dovadă”, referitoare la această afirmație.

„Dacă asta contează în România de azi, ce face tata, mama sau bunica… De ce spune asta? Probabil pentru faptul că de vreo 5 ani de zile tatăl meu e în consiliul de administrație al ALRO. ALRO este o companie mare, cel mai mare producător de aluminiu din toată partea asta Europei. El a fost selectat ca administrator independent, nu eram, bineînțeles, ministrul al Energiei atunci, și își face treaba. Este o companie listată, e și Fondul Proprietatea acolo. Deci, implicit statul român, este și Dedeman acționar important”, a spus Sebastian Burduja.

Față de Federația Rusă, nu doar că am spus niște lucruri, dar am și făcut niște lucruri. Printre primele măsuri la Ministerul Digitalizării a fost să interzic toate soluțiile antivirus rusești în instituțiile publice românești. Și am inițiat proiect de lege, l-am adoptat, a fost promulgat și astăzi nu are voie Kaspersky, sau vreo altă soluție rusească, să fie într-o instituție publică.

„România trebuie să se apere, indiferent cine o atacă, și cu atât mai mult în momente de genul acesta… știți, la greu se văd caracterele. Eu mă uit foarte atent în arena publică cine se exprimă împotriva acestui individ care ar vrea să ne ducă pur și simplu în bezna de acum 30, 40 sau 50 de ani. Încă aștept să se exprime mai mulți. Unii nu o fac din comoditate, unii din lașitate. Tăcerea, practic, este o complicitate. Cei care fac acest lucru să se uite bine în oglindă, și dacă iese prost la alegerile din luna mai vor purta o mare vină, pe care poate nu o vor explica acum, dar va trebui să o explice copiilor lor într-o bună zi”, a subliniat ministrul Energiei.

Chestionat cu privire la o nouă candidatură a lui Călin Georgescu la alegerile din primăvară, Sebastian Burduja a afirmat că nu crede că este posibil acest lucru, „din moment ce turul doi a fost anulat din cauza dânsului și al modului în care și-a finanțat ilegal campania, a implicării unor actori statali în ceea ce s-a întâmplat în România.Și lucrul ăsta e scris negru pe alb în documentele prezentate de Consiliu Suprem de Apărare a Țării, sunt lucruri extrem de grave, se va scrie despre ele în cărțile de istorie”.

Ministrul liberal nu „vede” cum Georgescu ar mai putea candida, iar dacă se va întâmpla, are încredere că „românii îi vor da o lecție”.

„Oamenii au nevoie de un contraargument. Oamenii au nevoie de o explicație din partea ministrului Energiei atunci când vine vorba despre acest domeniu. Călin Georgescu îl consideră strategic și spune că, de fapt, toate resursele României ar trebui să fie exploatate numai de companii autohtone, și dacă s-a întâmplat cumva ca unele dintre ele să fie privatizate, ar trebui să fie naționalizate. Dacă vrem ne întoarcem în comunism, când statul făcea tot și dregea tot, și cred că unii dintre noi, eu m-am născut în 85, nu-mi amintesc foarte bine epoca respectivă, dar cei mai mulți români își amintesc cum trăiau și cum li se tăia curentul. Apropo de energie, nu cred că era bine pe atunci”, a adăugat Burduja.

„Îmi doresc o Românie puternică, o Românie suverană energetic, care nu înseamnă să depinzi de ruși cum vrea domnul Georgescu”

„Lumea în care trăim, ai nevoie de investitori serioși. Gândiți-vă și la Neptun Deep – faptul că sunt două companii, una românească, una parțial românească, OMV Petrom, încă avem 20%, dar vin cu un capital, au 4 miliarde de euro investiții acolo, deci ai niște beneficii. Domnul Georgescu e un mare impostor.

Cred că vă spun un lucru în premieră a scris prin 2008 o strategie de dezvoltare, a coordonat-o, și acolo spune foarte clar că România ar trebui să facă tranziție verde, să închidă cărbunele, să meargă pe energie verde… Deci s-a sucit efectiv la 180°. Asta ar trebui să dea de gândit românilor. Și eu îmi doresc o Românie puternică, o Românie suverană energetic, care nu înseamnă să depinzi de ruși cum vrea domnul Georgescu. Asta înseamnă să produci energie la tine în țară, și atât de multă încât să fie și ieftină, și sigură și, sigur, cât mai curată”, a mai spus ministrul.

„Trăim într-un film prost cu domnul Călin Georgescu”

„Prezența unor companii străine care fac afaceri aici la noi, cu noi, înseamnă că ne-am vândut țara, înseamnă că e vândută, că e a lor? Nu e adevărat. A plecat cineva cu hidrocentralele în spate, cu centralele pe gaz, cu Neptun Deep-ul în spate? Nu! Ele sunt aici, la noi în țară. Aduc venituri la bugetul de stat, vă spuneam, 20 de miliarde de euro doar din Neptun Deep. Banii aceștia vin până la urmă în buzunarul românilor, generează dezvoltare, exploatează resursele țării. Bine că le avem. Știm noi să le exploatăm? Astăzi, ar trebui statul să facă de la zero. Nici nu mai avem o astfel de expertiză. Nicio țară din lume, poate, nu știu, Venezuela, dar dacă vrem să ne raportăm la asemenea țări… cred că trăim într-un film prost cu domnul Georgescu. Eu vreau să mă raportez, dar la lumea civilizată. Vin companii cu expertiză, aduc cercetare, aduc inovare. Ce să-i fi spus lui Lockeed Martin? Nu, nu veniți să faceți bateriile de ultimă generație în România, lăsați-ne așa cum suntem”.

Le spun oamenilor să deschidă bine ochii. Eu mă uit la ce spune acest om, și nu înțeleg cum cineva îl votează, dar sunt convins că foarte mulți nu-l votează pentru ceea ce dânsul spune, pentru că este evident că aberează. «Omul n-a ajuns pe lună», «centrale eoliene nu produc energie», lunga lista de inepții pe care le-a debitat. Îl votează și ca un vot de blam la adresa sistemului”, a subliniat în încheiere Sebastian Burduja.

Editor : Liviu Cojan

Share.
Exit mobile version