Ministrul Energiei, Bogdan Ivan, a declarat marți, în direct la emisiunea „Studio politic” de la Digi24, că va continua să doneze 20% din salariul său de ministru „cât va fi cazul”. Ivan a vorbit și despre companiile profitabile si neprofitabile și a menționat, de asemenea, dacă mai sunt sporuri care urmează să fie tăiate sau reevaluate.

Ministrul Energiei, Bogdan Ivan, a publicat vineri o înregistrare video în care susține că a virat 20% din salariul său de ministru „statului român”. Ministrul nu a precizat cum anume a făcut transferul și în ce cont au fost transferați respectivii bani. „Azi am transferat 20% din salariul meu de ministru, statului român”, a afirmat ministrul Energiei.

Întrebat dacă președintele PSD Sorin Grindeanu l-a mustrat pentru populism în urma acestui gest, ministrul Ivan a declarat: „Am avut o discuție în care mi-a spus că nu e cea mai bună variantă”.

„Eu am rămas strict în matca companiilor din domeniul energiei și cinci directori din companii au donat 20% din veniturile lor, tocmai pentru a da un mesaj în momentul în care statul a venit cu tăieri în mai multe categorii profesionale”, a adăugat el.

Bogdan Ivan a afirmat că pentru a modifica întreaga legislație privind guvernanța corporativă„ durează cam două luni de zile”: „E perioada vacanței parlamentare deci putem schimba acest pachet legislativ din septembrie”.

Despre șefii de companii care și-au redus salariile

Ministrul a precizat și cine sunt șefii de companii din energie care au anunțat că renunță la o parte din salariu.

Aceștia ar fi șefii de la „Nuclearelectrica, Hidroelectrica, ELCEN, SAPE și Romgaz”, potrivit ministrului Energiei.

„Evident că aștept și de la alți colegi, în contextul în care avem 32 de companii, 17 sunt pe profit, avem 4 pe pierdere și 10 în reorganizare. Vrem să facem curat acolo pentru că nu poți să primești subvenții și să nu corelezi asta cu performanța la stat”, a mai adăugat el.

„Vorbim despre un mod foarte transparent de a face lucrurile, de a lua ce indicatori de performanță din sectorul privat și de-ai aduce în oglindă în sectorul public, atunci când vorbim despre companii cu un anumit obiect de activitate, la noi este energia. Vorbim despre aceeași indicatori de performanță care sunt folosiți și la companii cu capital privat din domeniul petrolului, gazelor naturale și a energiei. Și atunci avem nevoie ca și remunerația să fie una echilibrată, comparativ cu companiile finanțate din bugete private și pentru cele de la stat. Nu sunt adeptul acelei tăieri paușal la toată lumea doar pentru faptul că sunt companii de stat. Nu avem nevoie de performanță și acolo unde sunt oameni care își fac treaba foarte bine”, a precizat ministrul. 

„Cât va fi cazul”

Întrebat cum vor fi reduse salariile, acesta a declarat că va începe „o radiografie pe model privat în toate companiile și acolo unde putem să măximizăm profitul să o facem pentru că 90% din profitul acestor companii merge direct la bugetul de stat al României”. 

Ministrul Energiei a fost întrebat și dacă, pe lângă sporul în condiții vătămătoare pentru cei care lucrează cu fonduri europene, mai sunt și alte sporuri care urmează să fie tăiate sau reevaluate.

Până e o decizie la nivel guvernamental pe toate sporurile pentru condiții vătămătoare care se plafonează la 300 lei în toate instituțiile. Eu am făcut o analiză comparativă între colegii mei din Ministerul Energiei care au cele mai mici salarii de bază din tot Guvernul României, pe care am transmis-o și premierul și vicepremierilor, tocmai pentru a egaliza aceste salarii cu ceilalți colegi din alte ministere, pentru că și aici gestionăm proiecte de aproape 10 miliarde de euro, la fel ca și a Transporturi și nu cred că unii sunt mai speciali decât alții.

Întrebat dacă va dona 20% din salariu în fiecare lună, Bogdan Ivan a spus: „Haideți că am de plătit și eu rate. N-am cum să îmi donez salariul. Voi dona cei 20% cât va fi cazul. Voi face acest gest pe care mi l-am asumat și o să îl fac în fiecare lună de acum înainte cât va fi cazul”. 

Editor : C.S.

Share.
Exit mobile version