Ministrul Justiției a fost întrebat, marți la Digi24, dacă au existat, până acum, discuții în Guvernul anterior și actual privind verificarea beneficiilor salariale pentru judecătorii CCR. Astfel, Radu Marinescu a spus că au exista discuții și idei în spațiul public privind reevaluarea rolului, „a efectelor pe care le produce în societate acest organism politico-jurisdicțional care este Curtea Constituțională”.

„Aici nu pot să vă răspund, întrucât Curtea Constituțională nu ține de Ministerul Justiției. Există o lege, există niște drepturi acolo stabilite și pentru lămuriri suplimentare vă puteți adresa dânșilor, nefiind în căderea mea, ca ministru, să facă aprecieri cu privire la activitatea altor entități. După cum ați văzut și public, au existat discuții, luări de poziție, idei exprimate în sensul unei reevaluări a rolului, a conținutului normativ, a efectelor pe care le produce în societate acest organism politico-jurisdicțional care este Curtea Constituțională.

Sigur că au fost și probabil vor mai fi discuții pentru cât mai bună alcătuire a acestui organism constituțional, prevăzut în Constituție, în raport de cerințele societății”, a declarat Radu Marinescu, întrebat dacă, la ședinței Guvernului anterior și acesta sau în discuții informale a fost vreo intenție sau discuție cu privire la verificare, a beneficiilor pentru acești judecători ai CCR, marți la Digi24.

„Societatea se schimbă, am trecut prin atâtea situații, din ele am tras niște concluzii, numai că orice fel de discuție cu privire la Constituție, pentru că această Curte Constituțională este consacrată prin Constituție și apoi legea CCR de organizare, trebuie să întrunească un consens cât mai amplu și politic și juridic la național”, a continuat ministrul Justiției.

„Nu pot utiliza formula «beneficii nesimțite». Sistemul de remunerare în Ministerul Justiției este cel stabilit prin lege”

Chestionat dacă sunt beneficii „nesimțite” acum pentru angajații din subordinea Ministerului Justiției, Radu Marinescu a răspuns: „În ceea ce privește această formulă de «drepturi nesimțite», nu pot utiliza o astfel de formulă”.

„Sistemul de remunerare în Ministerul Justiției este cel stabilit prin lege și legea, în accepțiunea oricărei definiții juridice, înseamnă etică, înseamnă morală, pentru că ceea ce se adoptă ca legea înseamnă că respectă un interes al societății. Dacă interesul societății se reconfigurează, atunci trebuie să intervenim legislativ cu respectarea tuturor garanțiilor de calitate și de legalitate, pentru a atinge noile standarde pe care le societatea le așteaptă”, a completat el.

Acesta a mai spus că „în sistemul de justiție dorim să respectăm câteva exigențe esențiale: stabilitate a statutului magistraturii, statutului profesional, pentru că acest lucru ne este cerut inclusiv din perspectiva legilor justiției care sunt un jalon în PNRR și preocuparea noastră este să atragem absolut toate fondurile europene”.

Curtea Constituțională a României se pregătește să acorde indemnizații-record de câte 180.000 de lei fiecărui judecător care își încheie mandatul în această lună, în ciuda restricțiilor guvernamentale privind cheltuielile din sistemul bugetar.

Editor : A.P.

Share.
Exit mobile version