Candidatul coaliției PSD-PNL-UDMR la alegerile prezidențiale din 4 mai, Crin Antonescu, a spus la Digi24 că România trebuie să fie pregătită să cheltuiască 3% din PIB pentru apărare, în loc de 2% cât are bugetat în prezent. Aceasta, după ce mai multe voci din administrația Trump au cerut țărilor europene să-și crească cheltuielile în acest domeniu. Antonescu spune însă că acești bani ar putea fi folosiți și pentru ca România să devină producător și exportator de armament.

Declarația vine după un comunicat al Ambasadei SUA în România, potrivit căruia fără investiții majore în zona militară din partea tuturor aliaților nu va exista pace în lume. Semnalul transmis de ambasada SUA vine în contextul în care președintele american Donald Trump a cerut tuturor aliaților NATO să crească cheltuielile de apărare la 5% din PIB și a impus taxe vamale semnificative către țări asiatice și europene.

„Am văzut declarațiile domnului Trump, am văzut declarațiile noului secretar al apărării, domnul Hegseth, făcute cu diverse prilejuri. Cred că și secretarul de stat Rubio a vorbit despre asta, am vorbit noi înșine despre asta. Sincer, nu prea înțeleg comunicatul ambasadei din această privință.

Aș remarca faptul că România e una din puținele țări care au îndeplinit acel 2%, deci nu suntem între restanțieri”, a spus Crin Antonescu.

„Consider că summit-ul apropiat al NATO va pune câteva probleme pe care abia aștept să le văd discutate și decise. În primul rând, după toate nuanțele care au apărut în discuția publică globală, un nou angajament ferm al Statelor Unite ca lider al NATO, și în ce privește bugetul, am spus și eu că noi trebuie să fim pregătiți pentru a angaja pentru perioada următoare probabil ceva în jur la 3% din PIB pentru apărare, cu preocupare foarte atentă, foarte aplicată, pentru ca și din punct de vedere economic noi să câștigăm ceva”, a adăugat el.

„Adică să nu mai fim doar o vitrină cu produse militare de import, ci pur și simplu producători de tehnică militară, pentru că putem face arme, pulberi, drone, multe lucruri putem face, putem aduce investiții, putem face afaceri împreună, putem și vinde arme, nu doar cumpăra”, a explicat candidatul.

El speră că România are în continuare aliați în NATO, SUA și Uniunea Europeană.

„Ce ne deosebește pe noi de Ucraina – sau ce-i deosebește pe baltici de Ucraina? Faptul că sunt în NATO. Deci, ca să fim mai liniștiți, ar trebui încă o dată să știm foarte clar ce se întâmplă în NATO, ce se întâmplă pe flancul estic al NATO și, de asemenea, să știm foarte, foarte precis care este noua relație cu Rusia. Pentru că această situație în două viteze, adică Statele Unite, în negocieri de pe niște baze, cu niște declarații între ruși și americani care sunt de alt conținut, de altă natură, de altă sonoritate decât cele europenilor, e o fragilitate pentru noi, pentru lumea occidentală. Pentru că eu continui să gândesc lumea occidentală ca un ansamblu coerent și solidar. Dacă mai suntem așa sau nu vom avea răspunsul în perioada următoare.

Eu sper în continuare că așa vom fi și pentru asta cred că trebuie să lucreze toată diplomația europeană, toți liderii europeni, toți liderii de influență. Eu cred că relația transatlantică nu poate fi afectată de disfuncțiile în relațiile dintre o administrație de la Washington, de la Bruxelles sau din capitalele europene. Eu cred că Washington, Paris, Londra, București fac parte din aceeași lume pentru foarte multă vreme de acum încolo”, a mai spus Antonescu.

Editor : M.B.

Share.
Exit mobile version