Cristian Diaconescu a declarat, duminică seară la Digi24, că numirea șefilor SRI și SIE pe care o va face Nicușor Dan va fi extrem de importantă și își dorește „ca și din zona politică să existe această înțelegere”. „Dimensiunea defensivă, de apărare și de descurajare în legătură cu orice tentație de agresiune de orice fel în legătură cu România, va fi un moment de responsabilitate foarte serios”, a adăugat șeful Cancelariei prezidențiale.

„Va fi extrem de important. Acum Președintele României, într-adevăr, este într-un proces de evaluare. Extrem de important să se se înțeleagă un aspect – profesionalismul instituțiilor care au drept menire să apere Constituția și să ne apere pe noi toți într-un moment de criză deschisă, practic. Elementele de agresiune sunt evidente într-o țară care are cea mai lungă frontieră cu Ucraina, într-un moment în care relațiile în Alianța Nord-Atlantică sunt interesate tocmai de a genera, nu numai politic sau declarativ, o strângere a rândurilor”, a explicat Cristian Diaconescu, întrebat despre numirea șefilor serviciilor de informații și faptul că Nicușor Dan a spus că nu vrea două persoane din zona serviciilor sau a politicului, duminică la Digi24.

Citește și: Noii șefi ai serviciilor secrete. Cum va face Nicușor Dan numirile la vârful SRI și SIE

Coordonatorul Cancelariei Președintelui României a mai spus că modul în care e asigurată șefia SRI și SIE va fi foarte important în contextul extern actual.

„Deci, modul în care asigur, inclusiv prin aceste instituții, dimensiunea defensivă, dimensiunea de apărare și dimensiunea de descurajare în legătură cu orice tentație de agresiune de orice fel în legătură cu România, va fi un moment de responsabilitate foarte serios. Sunt convins că președintele României înțelege foarte bine acest aspect”, a mai precizat Diaconescu.

„Îmi doresc ca și din zona politică să existe această înțelegere”

El a mai afirmat că își dorește să înțeleagă importanța acestor numiri și zona politică, pentru că este un moment în care astfel de acțiuni să fie privite cu „foarte mare solidaritate”.

„În egală măsură îmi doresc ca și din zona politică să existe această înțelegere. Nu suntem într-un moment în care să nu privim cu foarte mare seriozitate, dar mai ales cu foarte mare solidaritate o astfel de acțiune de numire. De ce? Pentru că acești oameni trebuie să aibă autoritate nu numai internă, dar și în relațiile internaționale, cu partenerii noștri din prima zi. Ori faptul că la un moment dat n-ar exista o conivență clar exprimată la nivelul sistemului instituțional și politic românesc le poate genera o plecare ceva mai întârziată, cum se spune. Ori este extrem de important să se convină să cadă de acord, să discute și gestica în legătură cu desemnarea acestor persoane, să fie una care să respecte cele două domenii”, a conchis el.

Citește și: Dacian Cioloș, luat în calcul pentru șefia SRI sau SIE

Pe 18 iulie, aflat într-o vizită oficială în Germania, Nicușor Dan a declarat, într-un interviu acordat Frankfurter Allgemeine Zeitung, că intenționează să numească în fruntea serviciilor secrete două persoane care să nu provină din servicii sau din politică. Cu toate acestea, fostul premier tehnocrat Dacian Cioloș, care a fost și europarlamentar Renew Europe, președinte al USR-PLUS și apoi REPER, ar fi luat în calcul pentru șefia SRI sau SIE, potrivit surselor Digi24.

A doua zi, șeful statului a precizat că a declarat că îşi doreşte ca în fruntea serviciilor speciale româneşti să propună persoane care nu sunt din sfera politică, însă acestea trebuie să fi dovedit că pot să conducă „mulţi oameni”.

Editor : A.P.

Share.
Exit mobile version