Sebastian Burduja a vorbit la emisiunea Jurnalul de Seară de la Digi24 despre interesele americanilor în domeniul energetic din România și cum se vor schimba acestea odată cu noua administrație Trump. Ministrul Energiei a subliniat că „proiectele mari” au început și pe vremea primului mandat al președintelui republican și că cele mai mari interese sunt în sectorul nuclear.

Sebastian Burduja, ministrul Energiei: Categoric nu. Nu se vor schimba și de altfel, proiectele mari pe care le-au început în acest parteneriat strategic s-au început și pe vremea primei administrații Trump. Cele mai mari interese sunt în sectorul nuclear. Colaborăm cu americanii și la unitățile trei, patru de la Cernavodă, pentru care s-a semnat contractul cel mai important anul trecut, în decembrie. Deci proiect deblocat după, nu știu, 20-30 de ani, și la proiectul reactoarelor modulare de mici dimensiuni. Iarăși important la Doicești tehnologie nouă tehnologie americană. Și ne uităm și la Tarnița, Lăpuștești sau alte hidrocentrale cu acumulare prin pompaj. Suntem pe cale să accesăm un grant de la Ministerul Energiei din Statele Unite și vor prospecta trei, patru alte locuri în Carpați unde s-ar putea construi aceste mari baterii verzi, pentru că importantă este stocarea, ca să putem be beneficia de energia verde și când nu bate soarele sau nu bate vântul.

Ministrul Energiei a subliniat că americanii au plecat din România și nu mai participă la exploatarea gazului din Marea Neagră „din cauza noastră”.

„Americanii au ales să plece, după cum știți, din cauza noastră, bineînțeles. Am avut o legislație proastă pe offshore. Până la urmă s-a îndreptat. Romgaz și-a asumat și a cumpărat participația EXON în perimetru Neptun-DIP. A fost o decizie foarte criticată atunci. A plătit 1.000.000.000 dolari, dar iată că din acest proiect bugetul de stat va încasa vreo 20 de miliarde de euro și rezervele acolo sunt importante și România va fi de departe cel mai mare producător de gaz în Uniunea Europeană, noi suntem oricum”, a spus Burduja.

Sebastian Burduja a spus că plecarea americanilor e o greșeală care ar putea fi reparată „prin credibilitate, printr-un cadru legislativ stabil, printr-un dialog onest cu Washington-ul și cred că în administrația Trump, cât mă pricep, am stat 12 ani acolo, cred că înțeleg cât de cât America. E nevoie de pragmatism și e nevoie de dealuri”.

„Mai  există un perimetru cu posibil interes, mai sunt și alte posibilități în Marea Neagră. România are un potențial major și ne propunem trei-șapte gigawați în 2032. Deci sunt investiții de multe miliarde. Dar să vă dau exemplu compania Lockid Martin. Noi am reușit să aducem această companie în România și nu doar în zona militară, că e simplu, ne vând un F35, foarte bine, mergem mai departe, dar vin și vor produce baterii de ultimă generație la Oradea, în parteneriat cu Sinteza, o companie veche românească și cu un grant de la Ministerul Energiei din PNRR. Deci, genul acesta de dealuri atractive și pentru noi, și pentru americani vor fi foarte importante și sunt și un semnal că americanii vin în România ca într-o țară pe care o consideră partener solid, care trebuie să rămână pe o traiectorie normală, democratică pro-vest. De aceea e capital ce se va întâmpla la alegerile prezidențiale”, a mai declarat Sebastian Burduja la emisiunea Jurnalul de Seară de la Digi24.

Editor : M.I.

Share.
Exit mobile version