Ministrul Economiei, Radu Miruță, a anunțat joi, la Digi 24, măsurile pe care intenționează să le ia pentru a micșora salariile mari ale directorilor companiilor aflate în subordinea ministerului pe care îl conduce, sau pentru a putea schimba mai ușor din funcție angajații incompetenți.

„În primul rând, coborâm pragul maximal. Ei își dau salariile respectând legea. directorii au voie să aibă până la de șase ori salariu mediu din compania respectivă. Modificăm legea, ordonanța de urgență a guvernului, astfel încât să cobor bariera până la care se pot ei lăfăi în acei bani”, a spus Radu Miruță.

De asemenea, Mirță a spus că în acest moment, „ministrul este în circuitul de aprobare, doar când se propune mărirea de salariu, dar nu are și în sens inves, posibilitatea directă de a propune micșorarea salariilor”.

„Așa e legea. Trebuie să mă mișc în legea existentă și să cumpăr timp să schimb legea astfel încît să pot fac ce vrea”, a declarat Radu Miruță.

Întrebat despre posibilitatea ca directorii sau angajații din subordine demiși să revină pe funcții, în cazul în care ar avea câștig în instanță, ministrul a răspuns că „avem grijă să nu se întâmple asta”.

„Schimbările câștigate în instanță (de foștii angajați), au fost de la început vulnerabilizate, pentru a fi câștigate în instanță. La SALROM aveam două metode. În primul rând puteam să-i  demit pentru management defectuos, care e discutabil: Ei pot veni în instanță și să zică «Am un contract, am bifat aici, nu e management defectuos»”.

„Însă mai există o prevedere: atunci când se constată un prejudiciu, poți să invoci recuperarea prejudiciului, care e indubitabil: am avut o salină, nu o mai avem, iar atunci nu mai e o chestiune de apreciere. Legea spune că în momentul respectiv se ia act de revocare. Adică, ministerul nu mai analizează dacă și-au făcut treaba sau nu și-au făcut treaba, ci ministerul constată că este un prejudiciu și legea îți dă posibilitatea să iei act de revocarea conducerii. Mergi pe traseul acesta, care este foarte sigur”, a spus ministrul Economiei.

Miruță a condamnat faptul că există directori la mai multe companii ale statului care încasează peste 50.000 de lei pe lună fără să facă nimic.

Întrebat despre un termen în care se va rezolva această problemă, ministrul a spus că ar fi „finalul acestei luni”. 

„E un termen foarte scurt și foarte asumat. Se pregătește pachetul legislativ astfel încât aceste lucruri să fie modificate legal. (…) O categorie se poate rezolva mai repede pentru că n-au reușit să finalizeze concursurile, acele selecții prefăcute, de fapt, prin care se pun oamenii aceștia acolo și le opresc. Pot să facă asta și s-a întâmplat deja. Însă sunt și cei care au contractele betonate”, a declarat ministrul Miruță. 

El a dat și câteva exemple concrete despre aceste „contracte betonate”.

„Aceste contracte se găsesc absolut în toate companiile. Este aproape același model de contract pentru toate aceste companii ale statului și vă pot da exemplu doar de contracte modificate în aprilie – mai 2025, când Guvernul se străduia să adune niște bani pentru a reduce deficitul”, a afirmat ministrul.

Miruțăa exemplificat cu „Societatea Națională a Apelor Minerale S.A, unde. s-a modificat indemnizația directorului în aprilie 2025 la 41.509 lei”, „Loteria Română – 38.700 de lei, modificată în iulie anul trecut” și „Institutul de Cercetări și Transporturi – indemnizație de 53.000 de lei”. 

Editor : M.L.

Share.
Exit mobile version