Fostul judecător al CCR Petre Lăzăroiu a declarat, joi, la Digi24, că orice sesizare depusă în prezent pentru anularea sau reluarea primului tur al prezidențialelor nu este valabilă, deoarece Curtea Constituțională a validat alegerile, contestațiile putând fi depuse doar pentru nereguli la cel de-al doilea tur. El afirmă că contestațiile trebuie să se bazeze pe probe și nu pe afirmații, cum au fost unele depuse deja pentru primul tur. „La turul doi trebuie să fim foarte atenți, fiecare pe lângă celălalt… să sesizeze orice neregulă și organele de drept să le cerceteze imediat”, mai susține acesta.

„Procedura în fața Curții este extrem de simplă, concretă. Spuneți că au sesizat nu știu ce asociații. Curtea nu poate fi sesizată decât în conformitate cu procedurile stabilite de legea sa de organizare, de Constituție. Iar aceste persoane nu se regăsesc printre cele care pot sesiza Curtea.

Oricine are drept să sesizeze. Asta nu înseamnă că instituțiile sesizate, în speță organele judiciare, trebuie să-și dea acordul, să spună «da, hai să le verificăm». După părerea mea, sunt inadmisibile aceste sesizări. Este mult prea târziu să vorbim acum de anularea primului tur de scrutin.

În acest moment, nimeni nu mai poate sesiza, pentru că deja Curtea s-a pronunțat, a validat alegerile din primul tur”, a afirmat Petre Lăzăroiu.

Acesta precizează că pot fi făcute contestații după alegerile de duminică din al doilea tur.

„Pot fi făcute contestații la ceea ce stabilește Biroul Electoral Central, pentru că el stabilește rezultatul final și ordinea”, mai explică fostul judecător CCR.

Potrivit acestuia, sesizările pot fi depuse, spre exemplu, de cei doi competitori sau de instituții ale statului care au sesizat nereguli, în care „să aducă argumente concrete, directe”.

Lăzăroiu mai declară că pot fi invocate probe, inclusiv pe baza documentelor CSAT desecretizate de Administrația Prezidențială în privința interferențelor în procesul electoral.

„Poate fi invocat orice, orice împrejurare care e de natură să convingă că aceste alegeri au fost alterate. Orice argument, orice probă, dar deocamdată nu s-a venit cu probe. S-a venit doar cu afirmații.

Probe ar însemna, spre exemplu, filmări din secțiile de votare, oameni surprinși în diferite ipostaze pentru a manipula votul. Pentru turul 1 este tardivă orice încercare.

La turul doi trebuie să fim foarte atenți, fiecare pe lângă celălalt… să sesizeze orice neregulă și organele de drept să le cerceteze imediat, pentru că toate neregulile făcute în secțiile de votare pot fi sesizate la 112 și se pot lua măsuri”, mai declară Petre Lăzăroiu.

Toni Greblă, preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, a declarat joi că, după ce CCR a validat rezultatele primului tur de scrutin, nu există cale de atac împotriva deciziei pronunţate de Curte.

Publicaţia Calea Europeană a anunţat că a sesizat joi Curtea Constituţională a României privind ilegalităţile identificate şi comunicate de CSAT în legătura cu desfăşurarea procesului electoral din România pentru turul întâi al alegerilor prezidenţiale.

Editor : A.C.

Share.
Exit mobile version