România va avea un deficit mare și în 2025, a anunțat, la Digi24, ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, după ce, anul trecut, deficitul bugetar s-a cifrat la 8,65% din PIB, respectiv 152,72 miliarde lei. Despre pachetul fiscal anunțat de Guvern, demnitarul a subliniat că, „în mod cert, dacă nu luam pachetul 1, eram într-o altă realitate acum. Pachetul 1 înseamnă enorm”.
România a avut un deficit de criză anul trecut, existând estimări, potrivit Digi24, a unui deficit de 7,7% pentru acest an. Ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare a declarat că nu poate indica o cifră, însă a punctat că deficitul va fi și în 2025 unul mare.
„Eu am vorbit pe larg despre chestiunea bugetelor și chestiunea aprobării corecte a bugetelor, aproximării corecte a cheltuielilor. Nu mai poți să supradimensionez veniturile în fiecare an, să subdimensionezi cheltuielile și să te aștepți că, în timpul anului cumva, lucrurile astea se reglează – nu se reglează. Ajungem să facem deficite enorme, cum a fost cel de anul trecut, cum este și cel de anul ăsta, pentru că vom avea un deficit mare și anul ăsta, pe care trebuie să le finanțezi de pe piețe și le finanțezi cu dobânzi mari”, a punctat Nazare.
Despre beneficiile pachetului 1 de măsuri
„În mod cert, dacă nu luam pachetul 1, eram într-o altă realitate. Deci pachetul 1 înseamnă enorm, pentru că a generat, ați văzut… noi am făcut discuțiile cu agențiile de rating, la nivel tehnic, la Finanțe, dar și la prim-ministru. Fără semnalul transmis de pachetul 1 către C.E., fără validarea Comisiei după ECOFIN – mesajul transmis de Comisie – nu cred că puteam să ne menținem ratingul. Și ce s-a întâmplat după adoptarea pachetului 1 este că am avut agenția de rating S&P, care a decis să confirme ratingul anticipat”, a declarat ministrul Finanțelor.
Alexandru Nazare a adăugat că „S&P ar fi trebuit să anunțe în octombrie și din octombrie, a anunțat alaltăieri. Adică, în loc să publice doar o notă asupra situației României, a confirmat ratingul, ceea ce este extraordinar, pentru că este exact perioada în care agenția Fitch își face evaluarea și mi-e greu să cred că după anunțul S&P și după discuțiile cu Fitch, pericolul pe care îl aveam acum două luni că Fitch nu ne va reconfirma ratingul rămâne în picioare. Dar asta nu înseamnă și vreau să fiu foarte exact când spun acest lucru – nu înseamnă că pericolul a trecut”, a subliniat demnitarul.
Guvernul a adoptat, vineri, 4 iulie, în şedinţa de Guvern, proiectul de lege privind unele măsuri fiscal-bugetare, care cuprinde măsuri pentru creşterea veniturilor, cu un impact bugetar suplimentar estimat de 9,5 miliarde lei în 2025 (0,5% din PIB) şi 35 miliarde lei în 2026 (1,71% din PIB) şi măsuri pentru reducerea cheltuielilor bugetare şi neintrarea în vigoare a unor cheltuieli suplimentare.
Editor : C.A.