Liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu, a confirmat joi, în cadrul emisiunii „Studio Politic” de la Digi 24, că PNL a depus un proiect de lege prin care i se va permite președintelui ca în ultimele trei luni de mandat să poată candida pentru o funcție aleasă în Parlamentul României. Declarația senatorului vine după mai multe zile în care liberalii au vehiculat acest scenariu care îi va permite președintelui Klaus Iohannis să candideze pentru un post de senator pe listele PNL.

„Informația momentului este că Partidul Național Liberal a înregistrat în procedură legislativă o modificare a legii care prevede că președintele în funcție, aflat în ultimele trei luni de mandat, poate candida ca și independent pe lista unui partid sau unei alianțe. Este o propunere legislativă care practic îi consacră dreptul președintelui care își încheie mandatul odată cu actualul Parlament, dacă dorește să-și poată continua cariera politică, și rezolvă o problemă. Dacă mă întrebați de ce acum, e pentru că în ultimii 20 de ani alegerile parlamentare nu s-au mai suprapus cu alegerile prezidențiale și noi ne dorim ca președintele, dacă își dorește, să candideze”, a explicat Daniel Fenechiu.

 

Liberalul a precizat că este nevoie de votul coaliției pentru a trece această modificare a legii.

„Această propunere legislativă va trece în situația în care coaliția va fi de acord. Partidul Național Liberal, în momentul de față, nu are o majoritate absolută în Parlamentul României. Dar ceea ce facem este un act de justiție, pentru că, peste 20 de ani, de exemplu, putem fi într-o altă situație. Dacă mandatul președintelui va fi redus la 4 ani de zile, din fiecare patru în patru ani, ne vom găsi în această situație.”, a mai declarat liberalul.

Modificare după mai multe zile de speculații

Anunțul liberalilor vine după mai multe zile de speculații în privința acestui scenariu. Cu o zi în urmă, marți, Administrația Prezidențială preciza că președintele nu va pleca din funcție până la finalul mandatului, însă, modificarea legislativă ar putea să-l ajute să candideze pe listele PNL.

Astfel, modificarea prevede că președintele în funcție, dacă se află în ultimele 3 luni ale mandatului, poate candida ca independent pe listele unui partid politic, unei alianțe politice sau alianțe electorale pentru obținerea unui mandat de deputat sau senator.

Din informațiile obținute de Digi24, discuția pe acest subiect este una mai veche. Încă de la finalul săptămânii trecute, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, au avut o discuție pe subiect. Și asta deoarece, în momentul de față, o schimbare în Parlament nu se poate face fără ajutorul PSD. PNL are nevoie de voturile lor pentru a modifica legea și pentru a accelera procesul, astfel încât să intre în vigoare înainte de încheierea calendarului în care se depun listele pentru Parlament.

Subiectul a stârnit dezbateri și în interiorul PNL, fiind membri care se întreabă de ce ar fi un avantj pentru partid ca președintele Iohannis, care nu are o popularitate foart bună, să candideze pe listele PNL.

„Din informațiile pe care le avem, înțelegem că această cerință a venit mai degrabă din partea președintelui României, iar liderii PNL ar fi fost de acord cu această schimbare, pentru că l-ar ajuta pe Nicolae Ciucă în alegerile prezidențiale și i-ar ajuta la parlamentare. Sunt membri din PNL care spun că este, mai degrabă, o sabie cu două tăișuri. O astfel de schimbare a mai fost făcută în urmă cu 20 de ani, când erau suprapuse alegerile parlamentare cu cele prezidențiale și i-a oferit posibilitatea la acea vreme lui Ion Iliescu să facă acest pas, deși nu era membru de partid”, a subliniat jurnalista Ema Stoica.

Ce prevede proiectul de lege

Proiectul de lege pentru modificarea si completarea art.52 din Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi Camerei Deputatilor, precum şi pentru organizarea şi functionarea Autoritatii Electorale Permanente, cu modificarile si completarile ulterioare este semnat de parlamentarii PNL Gabriel Andronache şi Daniel Fenechiu, liderii de grup ai PNL din Parlament.

Proiectul are un Articol unic şi introduce un nou alineat, cu următorul cuprins: ”Preşedintele României, în functie la data alegerii Camerei Deputaţilor, dacă se află în ultimele 3 luni ale mandatului, poate candida ca independent pe listele unui partid politic, unei alianţe politice sau alianţe electorale pentru obţinerea unui mandat de senator sau deputat. În cazul in care este ales senator sau deputat, preşedintele României este obligat ca, după validare, să opteze între calitatea de senator sau deputat şi aceea de preşedinte”.

Iniţiatorii afirmă în expunerea de motive că soluţia legislativă îşi justifică urgenţa prin faptul că ”suntem în situaţia în care unor cetăţeni le este interzis dreptul de a fi aleşi, deşi îndeplinesc toate condiţiile constituţionale şi legale de a exercita acest drept”.

”Soluţia legislativă respectă recomandările Comisiei de la Veneţia, deoarece este în favoarea lărgirii conţinutului dreptului de a fi ales, ci nu restrânge acest drept electoral fundamental”, precizează liberalii. El menţionează că iniţiativa legislativă nu are un impact asupra bugetului de stat.

Editor : B.E.

Share.
Exit mobile version