Ministrul Economiei, Radu Miruță, a declarat în direct la Digi24 că nu a văzut încă „minunea” ca vreun șef de companie de stat să fie dispus să renunțe voluntar la salariul uriaș. Miruță a spus că „aceste sinecuri, oameni politici sau apropiați politici, luați cu mâna și puși cu pixul într-o funcție de unde câștigă 53.000 lei pe lună și nu au niciun indicator de performanță bifat,  nu vor mai rămâne acolo”.

Vicepremierul Dragoș Anastasiu a propus, la Digi24, ca mai mulți șefi de instituții publice cu salarii uriașe să renunțe voluntari la o parte din bani.

Despre subiect, Radu Miruță, ministrul Economiei, a declart că sunt șefi de companii de stat care câștigă peste 50.000 lei și că și-au betonat un contract cu niște valori extrem de scăzute, pe care le îndeplinesc doar dacă se uită dimineața pe geam din birou. Întrebat dacă a discutat cu acești șefi de companii despre salariile lor uriașe și dacă sunt dispuși aceștia să renunțe la o parte din salariu, așa cum le-a cerut și vicepremierul, Miruță a declarat: „Am vorbit cu cei de la Salarom care nu au fost dispuși, însă li s-a întâmplat. Din poziția de ministru încerci varianta ușoară, pe care dacă o acceptă, e în regulă, dacă nu acceptă, nu rămâne ca ei”. 

„Conducerea Salrom, pentru cum a gestionat dezastrul de la Praid astfel încât să se întâmple, e o chestiune de timp până când nu va mai fi acolo. Am semnat ordinul, trebuie să treacă 28 de zile până când intră în vigoare, deci nu vor mai fi acolo într-un mod clar”, a mai adăugat el.

Ministrul spune că la Salrom a fost „o chestiune care s-a întâmplat pe neașteptate”: „Însă lucrurile astea trebuie să se întâmple parcurgând niște pași legali, pentru că de-a lungul timpului au avut grijă să-și creeze un context de imunitate”. 

Citește și: EXCLUSIV Câți șefi de instituții au răspuns la apelul lui Dragoș Anastasiu de a-și tăia salariile: „Sunt oameni care au conștiință”

Întrebat dacă a discutat și cu șefii altor companii despre salariile uriașe ale acestora, Miruță a spus că „e o pierdere de timp. N-o să vedeți spunând da, domnule ministru, ridic mâna, vreau să am salariu mai mic. Eu mă uit pe niște indicatori financiari ai acelor companii și propun micșorarea acestor situații. Este un lucru de inechitate majoră”.

„Aceste sinecuri, oameni politici sau apropiați politici, luați cu mâna și puși cu pixul într-o funcție de unde câștigă 53.000 lei pe lună și nu au niciun indicator de performanță bifat,  nu vor mai rămâne acolo”, a mai completat el.

„Nu ne jucăm cu programul de guvernare”

„Nu se va întâmpla această nedreptate pe tura acestui guvern și sunt foarte încântat că și premierul României și vicepremierii sunt în această logică”, a mai punctat ministrul Economiei. 

„Noi nu ne jucăm cu programul de guvernare. La USR am insistat introducerea în programul de guvernare cu aceste consilii de administrație neserioase. Nu este doar un document pe care l-am publicat în monitorul oficial și am uitat de el. Ne ocupăm, punct cu punct de el și asta se va întâmpla”, a mai adăugat Radu Miruță. 

Vicepremierul Dragoș Anastasiu a spus, la Digi24, că au fost cazuri de șefi de companii dispuși să să-și reducă salariile. Întrebat dacă în subordinea Ministerului Economiei a fost vreun șef de companie dispus să facă acest lucru, Miruță a spus: „Cred că e ministerul cu cele mai multe companii în subordine, cele mai multe consilii de administrație. N-am văzut minunea asta până acum, dar va veni în sens invers, adică va veni de la minister spre dumnealor”. 

Miruță a fost întrebat și de când se va întâmpla acest lucru, pentru că oamenii sunt nemulțumiți de noile taxe. Acesta a spus, despre acest subiect, că le spune oamenilor „că lucrurile astea se întâmplă în 20-30 de zile, pentru că se poate întâmpla doar cu respectarea legii. Altfel vor câștiga în instanță și nu vor fi decât într-o situație de bucurie de două zile să anunțăm că i-am demis pe toți, le-am micșorat salariile, după care tot românii vor plăti”. 

Acesta a adăugat că a verificat în lege și că „va exista în pachetul doi de măsuri o prevedere generală pentru toate companiile”. 

„Sunt convocate adunări generale ale acționarilor în care ministerul schimbă criteriile de performanță. Pentru că acuma, ca să le poți face ceva acestor oameni, trebuie să dovedești că n-au îndeplinit criteriile de performanță. Criteriile de performanță le-au făcut singuri, într-un mod în care dacă se uită pe geam, le îndeplinesc”, a mai afirmat el. 

Ministrul a mai adăugat: „Sunt un ministru nou, am urmărit pașii ilegal, le propun noi criterii, vor fi măsurați la câteva luni pe noile criterii. Atunci va fi un moment în care fie nu le acceptă noile criterii și pleacă singuri, că își dau seama ce va urma, fie poate vom avea surpriza să vedem niște manageri foarte buni care vor îndeplini noile criterii de performanță”. 

Editor : C.S.

Share.
Exit mobile version