Vicepreședintele USR Oana Țoiu a declarat, vineri, la Digi24, că stabilitatea României „este tulburată de un grad uriaș de impredictibilitate a unor instituții care ar trebui să asigure tocmai claritate în ceea ce privește Constituția și legea”. Ea spune că în ceea ce privește decizia de vineri a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale, Curtea avea acces la raportul CSAT când a validat primul tur, iar, între timp, informațiile „au fost accesibile și publicului general”. Deputatul este de acord că „trebuia oprit Călin Georgescu” și „investigat în momentul în care s-au validat candidații”. „Însă, în momentul în care un segment atât de mare dintre români și-au exprimat dorința prin vot, ce generează o decizie în afara procesului democratic, este o instabilitate și mai mare, care, din păcate, cel mai probabil va afecta și perioada următoare de alegeri”, mai susține aceasta.
„În momentul ăsta, ce este cel mai important este stabilitatea României și, din păcate, această stabilitate este tulburată de un grad uriaș de impredictibilitate a unor instituții care ar trebui să asigure tocmai claritate în ceea ce privește Constituția și legea.
Vă dau doar câteva exemple pe care le-a văzut și publicul larg, pentru că s-a uitat cu foarte multă atenție la alegerile astea și la deciziile CCR-ului. Curtea Constituțională, și când a validat turul întâi, avea acces la raportul CSAT-ului. Ce s-a întâmplat, între timp, nu este că au apărut informații noi, relevante, ci doar că acestea au fost accesibile și publicului general. CCR avea toate aceste informații și în ședința anterioară.
Singurul lucru care s-a întâmplat între timp este că a început să fie o prezență uriașă la vot în Republica Moldova, după ce Maia Sandu a venit în România și a susținut-o explicit pe Elena Lasconi. Și am văzut o prezență dublă aproape peste tot în diaspora, lucru care pe noi ne încuraja foarte mult. Credem că românii au început să-și dea seama că e nevoie de ei să se organizeze, ca o armată de oameni bine intenționați a căror armă este votul. Și asta era ceva în care aveam încredere că poate face față valului de influență rusească.
Da, candidatul Călin Georgescu trebuia oprit și investigat în momentul în care s-au validat candidații. De aceea avem practic finanțare pentru servicii și siguranța națională. Însă, în momentul în care un segment atât de mare dintre români și-au exprimat dorința prin vot, ce generează o decizie în afara procesului democratic, este o instabilitate și mai mare, care, din păcate, cel mai probabil va afecta și perioada următoare de alegeri, ori când va fi ea organizată de guvern.
Certitudinea este că în nicio altă țară din UE nu s-au anulat și nici nu și-a imaginat cineva vreodată că se pot anula alegeri cu niște candidați validați în mijlocul votului.
Noi suntem primii care am cerut instituțiilor din România să investigheze ce se întâmplă cu boții în campania electorală din România.
Ce vă întreb eu pe dumneavoastră și ce cred că ar trebui să se întâmple și cu publicul general să se întrebe este: din moment ce raportul CSAT a precedat cu multe zile decizia CCR-ului de validare a turului întâi și acel raport a ajuns să fie transparentizat către public, dar informațiile respective existau pe masa CSAT-ului și CCR-ul avea dreptul să le ceară în cele câteva zile cât au durat, de la ședința CSAT până la validarea turului întâi. Ce s-a schimbat între timp? S-au schimbat din opiniile politice și asta nu este ceva ce ar trebui vreodată să influențeze decizia unei Curți care ar trebui să fie neutre și să protejeze Constituția”, a afirmat Oana Țoiu.
Curtea Constituțională a decis vineri, în unanimitate, anularea alegerilor prezidențiale, urmând ca procesul electoral să se reia în integralitate, potrivit unui comunicat al CCR. Guvernul va stabili o nouă dată pentru prezidențiale. Decizia CCR a fost luată în timp ce votul pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale, în care se confruntau candidatul independent Călin Georgescu și candidata USR Elena Lasconi, era în desfășurare în diaspora. Anunțul, fără precedent, a venit la două zile după desecretizarea documentelor CSAT, ceea ce a scos la iveală o operațiune pregătită în favoarea lui Călin Georgescu de către Rusia.
Editor : Alexandru Costea