Ucraina trebuie să mai aștepte ca să lovească direct în Rusia cu rachetele cu rază lungă primite din Vest. Președintele Statelor Unite și premierul Marii Britanii, două dintre țările care au dat astfel de arme Kievului, nu au ajuns la un acord. Dar anunțul dorit de Zelenski ar putea să vină în curând, chiar săptămâna viitoare, în timpul Adunării Generale a ONU. Până atunci, pentru că Rusia consideră ezitarea drept slăbiciune, oamenii Moscovei continuă să amenințe NATO cu război și apocalipsă.

Ucraina nu are încă undă verde pentru folosirea rachetelor cu rază lungă de acțiune pentru a lovi în interiorul Rusiei. Un anunț în acest sens ar fi putut să apară după întâlnirea dintre Joe Biden și premierul britanic Keir Starmer. Potrivit informațiilor din presă, Marea Britanie ar da voie Ucrainei să atace Rusia cu rachetele britanice donate, dar ar vrea ca Statele Unite să spună același lucru.

Întrebat dacă îi permite lui Zelenski să tragă cu rachete în Rusia, premierul Marii Britanii a declarat că „discutăm strategic despre o decizie tactică”.

„Am avut o discuție lungă și productivă pe mai multe subiecte. Discutăm strategic despre o decizie tactică. Nu este despre o decizie anume. Vom relua discuția la Adunarea Generală a ONU, în câteva zile, și cu mai mulți oameni”, a declarat Keir Starmer.

Rusia a început o campanie agresivă de amenințări la adresa Occidentului ca Ucraina să nu poată lovi cu rachetele cu rază lungă primite din Vest. Ideea lansată de Putin, că un asemenea scenariu înseamnă război direct între NATO-Kremlin a fost repetată și de ambasadorul rus la ONU.

„Faptul că naționaliștii ucraineni vor apăsa oficial butonul nu contează – NATO va deveni o țară a operațiunilor militare împotriva unui stat nuclear. Cred că nu este necesar să explic ce consecințe poate avea acest lucru”, susține ambasadorul Rusiei la ONU.

Ca o sfidare la toate aceste amenințări venite de la Kremlin, Donald Trump a spus că Statele Unite ar câștiga un război cu Rusia. În același timp, și-a acuzat rivalii politici că fac pe placul Moscovei.

„Voi încheia războiul din Ucraina, îl voi încheia după ce o să fiu ales. Țineți minte, un vot pentru tovarășa Kamala Harris este un vot pentru un război cu Rusia. Vrea cineva război cu Rusia? Dacă va fi nevoie, l-am câștiga, dar mai bine nu”, susține Donald Trump, fost președinte al SUA și candidat la alegerile prezidențiale americane.

Cu sau fără rachete cu rază lungă, ofensiva ucraineană în Kursk continuă. Volodimir Zelenski a spus că rușii au pregătit deja 40 de mii de soldați pentru o contraofensivă și că mai așteaptă încă 20 sau 30 de mii. Dar operațiunea și-a îndeplinit obiectivul, a zis liderul de la Kiev, pentru că atacurile Moscovei în alte zone ale frontului au încetinit și asta pentru că Putin mută soldați în Kursk.

Editor : Andreea Rubica

Share.
Exit mobile version