Digi24 a lansat o nouă campanie, „Fii salvator”, un proiect de televiziune unic în România, care țintește o problemă acută a societății românești – lipsa cunoștințelor de acordare a primului ajutor. Dr. Radu Țincu, medic primar ATI toxicologie, ne învață cum să acordăm primul ajutor dacă vedem că o persoană a consumat droguri stimulatoare și se simte rău.

Care sunt drogurile stimulatoare?

„Drogurile stimulatoare sunt acele droguri care produc stimularea creierului. Vorbim de marijuana, cocaină, amfetamine, metamfetamine, droguri legale de tipul catinonelor, toate intensifică procesele cerebrale și cauzează o serie de toxicități la nivelul creierului, pornind de la agitație psiho-motorie, mergând până la crize convulsive. Dar nu doar la nivelul creierului se produce această activare, ci și la nivelul inimii. Pot să apară tulburări cardiace, tulburări de ritm cardiac sau chiar ischemie miocardică, la persoanele vulnerabile”, explică dr. Radu Țincu.

Ce putem face dacă vedem o persoană într-o astfel de situație?

„În primul rând, trebuie să înțelegem că agitația psiho-motorie poate să producă anumite daune acelei persoane. Ea trebuie să fie liniștită și acest lucru se poate face prin administrarea unor medicamente care să producă sedarea acestei persoane. Dacă discutăm de tulburări de ritm cardiac, din păcate, nu avem foarte multe măsuri de prim ajutor acasă. Dacă discutăm de crize convulsive, poziția laterală de siguranță și asigurarea căilor aeriene, dar acest lucru trebuie realizat cu obiecte, nu cu degetele. Pentru că de cele mai multe ori, o persoană care convulsionează ne poate mușca suficient de mult încât să ne rănească chiar pe noi”, ne-a declarat dr. Radu Țincu.

Editor : B. G.

Share.
Exit mobile version