Digi24 a lansat o nouă campanie, „Fii salvator”, un proiect de televiziune unic în România, care țintește o problemă acută a societății românești – lipsa cunoștințelor de acordare a primului ajutor. Dr. Beatrice Mahler, medic primar pneumolog, ne învață cum acordăm primul ajutor în caz de insuficiență respiratorie.

„Un pacient cu boală cronică pulmonară trebuie să aibă medicație de rezervă acasă, pe care o va avea la el atunci când iese pe stradă. Un astfel de pacient îl observăm că are dificultăți de respirație, că tușește, că îi este foarte greu să respire și atunci trebuie să-l ajutăm să-și administreze medicația de rezervă.

Dacă nu poate să-și administreze singur și efortul respirator pe care-l are este foarte mare, putem utiliza o sticlă de plastic pe care să o adaptăm, astfel încât spray-ul să intre. Administrăm două pufuri și-i dăm pacientului sticla să tragă încet aer din ea de 3-4 ori, pentru a inhala medicamentul. În situația în care pacientul își revine, putem să nu sunăm la 112, însă este obligatoriu să sunăm la acest număr dacă pacientul păstrează starea de dificultate în respirație.

Un asemenea pacient dacă este, însă, acasă și avem oxigen la dispoziție, este foarte bine să-i montăm narinele și să-i administrăm nu mai mult de trei litri de oxigen. Totodată, pe lângă spray-ul de rezervă pe care putem să-l folosim și pulsoximetrul care trebuie să fie pus pe deget pentru a evalua saturația oxigenului, este important ca pacientul, până la sosirea ambulanței, să inspire și să expire într-un balon sau într-o mănușă pentru a avea un expir cât mai lung, expir care permite ca toate gazele din sânge să iasă și să nu modifice starea de conștiință. Dacă totuși nu putem gestiona această situație și starea de conștiință este pierdută, punem pacientul pe o parte, asigurând căile respiratorii și așteptăm Ambulanța”, ne-a explicat dr. Beatrice Mahler.

Editor : B. G.

Share.
Exit mobile version