Finlanda susține că petrolierul Eagle S, suspectat că face parte din „flota din umbră” a Rusiei și reținut din cauza deteriorării cablurilor din Marea Baltică, are „deficiențe serioase”, potrivit Radio Free Europe.
„Deficiențele detectate sunt de o asemenea natură încât operarea navei este interzisă până când acestea nu sunt remediate”, a declarat Sanna Sonninen, directorul general al Sectorului Maritim la Agenția finlandeză de Transport și Comunicații (Traficom), într-un comunicat publicat pe 8 ianuarie „Remedierea deficiențelor va necesita asistență externă pentru reparații și va lua timp”, se mai precizează în comunicat.
Finlanda efectuează în prezent o anchetă penală asupra petrolierului Eagle S. Acesta este suspectat că a sabotat cablul de alimentare EstLink-2, care transportă electricitate între Finlanda și Estonia, pe 25 decembrie.
Mai multe alte incidente au avut loc în ultimele luni în Marea Baltică, inclusiv deteriorarea unui cablu de internet care face legătura între Finlanda și Germania și un altul care leagă Finlanda și Suedia.
Ca răspuns la amenințările recente, presa finlandeză de stat, YLE, a raportat că nave NATO vor începe să patruleze zonele din Marea Baltică pe unde circulă cablurile. Mișcarea este menită să acționeze ca un factor de descurajare și să reducă riscul unor noi sabotaje despre care se crede că ar putea fi efectuate de „flota din umbră” a Rusiei.
YLE a raportat că până la 10 nave vor lua parte la patrulele de securitate și vor rămâne cel puțin până în aprilie.
„Flota din umbră” constă dintr-un număr de petroliere vechi, neasigurate, folosite pentru a ocoli sancțiunile occidentale asupra Rusiei și pentru a menține o sursă de venituri pentru Kremlin. Navele transportă țiței și produse petroliere rusești care au fost interzise în urma invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Moscova din februarie 2022.
Între timp, poliția finlandeză a declarat pe 7 ianuarie că o ancoră a fost recuperată de pe fundul Mării Baltice, ca parte a investigațiilor asupra incidentelor de deteriorare a cablurilor.
Autoritățile au spus că suspectează că deteriorarea cablului EstLink-2 a fost cauzată de o o navă care și-a târât ancora pe fundul mării și au spus că petrolierului Eagle S îi lipsește una dintre ele.
Marina suedeză a trimis un submarin pentru a ajuta Finlanda în anchetă. Un purtător de cuvânt al Marinei a declarat agenției de presă AFP că ancora a fost predată autorităților finlandeze.
„Locația în care a fost găsită ancora este de-a lungul traseului Eagle S, către capătul vestic al urmei de tragere găsite pe fundul mării”, a declarat Biroul Național de Investigații al Finlandei (NBI) într-un comunicat.
Căpitanul și un alt membru al echipajului petrolierului confiscat sunt cetățeni georgieni, a precizat Agenția de Transport Maritim din Georgia pentru RFE/RL, pe 6 ianuarie. Agenția a declarat că un reprezentant al Ambasadei Georgiei a fost informat despre reținerea celor doi membri ai echipajului.
Moscova a spus că nu are nicio legătură cu Eagle S și că confiscarea navei de către Finlanda nu este o chestiune care privește Rusia. A negat în mod regulat că este implicată în oricare dintre celelalte incidente care au vizat active de infrastructură din regiunea Mării Baltice.
Editor : Ș.R.