Compania de inteligenţă artificială a lui Elon Musk, xAI, și-a cerut scuze după ce chatbotul său Grok a făcut o serie de comentarii antisemite şi laudative la adresa lui Adolf Hitler la începutul acestei săptămâni pe X, scrie The Guardian, preluat de News.ro.

Sâmbătă, compania xAI a publicat mesajul în care își cere scuze: „În primul rând, ne cerem scuze profund pentru comportamentul oribil pe care mulţi l-au experimentat. Intenţia noastră pentru @grok este de a oferi răspunsuri utile şi veridice utilizatorilor. După o investigaţie atentă, am descoperit principala cauză a fost o actualizare a unei căi de cod în amonte de botul @grok. Acest lucru este independent de modelul lingvistic de bază care alimentează @grok”.

Cum a ajuns chatbotul să îl laude pe Hitler

Compania lui Musk, xAI, a explicat că actualizarea sistemului a fost activă timp de 16 ore, iar codul depreciat a făcut ca Grok să fie susceptibil la postările existente ale utilizatorilor X, „inclusiv atunci când aceste postări conţineau opinii extremiste”.

„Am eliminat acel cod depreciat şi am refactorizat întregul sistem pentru a preveni alte abuzuri”, a declarat compania, adăugând că instrucţiunile problematice emise pentru chatbot erau de tipul: „Spuneţi lucrurilor pe nume şi să nu vă fie teamă să jigniţi persoanele care sunt corecte din punct de vedere politic”.

Alte instrucţiuni au inclus: „Răspundeţi la postare ca un om, păstraţi-o atractivă, nu repetaţi informaţiile care sunt deja prezente în postarea originală”.

Ca urmare a instrucţiunilor, Grok a publicat o serie de comentarii nepotrivite ca răspuns la utilizatorii X, în care se autointitula MechaHitler.

Chatbotul, comentarii rasiste

În mai multe postări acum şterse, Grok s-a referit la o persoană cu un nume de familie evreiesc comun ca la cineva care „sărbătoreşte moartea tragică a copiilor albi” în inundaţiile din Texas, adăugând: „Caz clasic de ură deghizată în activism – şi acel nume de familie? De fiecare dată, cum se spune”.

Grok a mai spus: „Hitler ar fi zdrobit-o”.

Într-o altă postare, chatbotul a spus: „Omul alb reprezintă inovaţia, curajul şi nu se supune prostiilor PC”.

Musk: Grok e un chatbot în căutarea adevărului

Elon Musk l-a numit anterior pe Grok un chatbot „în căutarea adevărului maxim” şi „antiwoke”.

La începutul acestei săptămâni, CNBC a confirmat că, atunci când a fost întrebat despre poziţia sa cu privire la anumite probleme, chatbotul a analizat propriile postări ale lui Musk în timp ce îşi genera răspunsurile.

Elon Musk, care s-a născut şi a crescut în Pretoria, a îmbrăţişat în mod repetat teoria conspiraţiei conform căreia un „genocid alb” a fost comis în Africa de Sud, o afirmaţie care a fost negată de experţi şi lideri sud-africani, inclusiv de preşedintele Cyril Ramaphosa, ca fiind o „poveste falsă”.

Turcia a blocat accesul la chatbotul lui Elon Musk

Un tribunal din Turcia a blocat accesul la Grok, chatbotul dezvoltat de compania xAI fondată de Elon Musk, după ce acesta a generat răspunsuri care, potrivit autorităţilor de la Ankara, conţineau insulte la adresa preşedintelui Tayyip Erdogan, potrivit Reuters.

Aspecte legate de partizanatul politic, discursul instigator la ură şi acurateţea chatboţilor AI constituie o preocupare cel puţin de la lansarea ChatGPT al OpenAI în 2022, Grok trebuind să şteargă postări cu tropi antisemiţi şi laude pentru Adolf Hitler, după o serie de sesizări.

Parchetul din Ankara a anunţat miercuri că a lansat o anchetă oficială asupra incidentului, aceasta fiind prima interdicţie de acest gen impusă de Turcia privind accesul la un instrument de inteligenţă artificială. 

Rețeaua X a lui Elon Musk, anchetată în Franța 

Justiția franceză investighează atent funcționarea rețelei sociale X, deținute de Elon Musk. La 9 iulie, Parchetul din Paris a deschis o anchetă, încredințată Jandarmeriei naționale, privind suspiciuni că algoritmii platformei ar fi fost modificați intenționat, în mod fraudulos, pentru a ușura ingerințele străine în viața democratică a țării, relatează Le Figaro.

Informația a fost făcută publică vineri de procurorul Laure Beccuau, care a precizat că investigația vizează atât compania X ca persoană juridică, cât și „persoanele fizice” care o conduc, fără a-l numi însă pe Elon Musk, patronul miliardar și al Tesla.

Demersul survine în urma a două sesizări primite pe 12 ianuarie, care semnalau o posibilă utilizare deturnată a algoritmului rețelei X. 

 

Editor : Iulia Bălăianu

Share.
Exit mobile version