Deși propaganda electorală este interzisă începând de sâmbătă dimineață, susținătorii candidaților au găsit metode creative prin care să evite rigorile legii în postările din mediul online. Calcule matematice, indicarea unei anumite ore, jocuri de cuvinte, coloane sonore cu subînțeles sau indicarea unei anumite „flori de primăvară” – sunt doar câteva dintre metodele depistate de Digi24.ro.
Digi24.ro menționează că acest lucru era previzibil încă de la adoptarea Ordonanței de Urgență care a reglementat propaganda politică.
Atunci, exemplificam pe larg cum susținătorii lui Călin Georgescu i-au înlocuit numele acestuia în postările din mediul online cu expresia „Curățenie Generală”. Detalii, aici.
Sâmbătă, 3 mai, în timp ce românii din diaspora votează, și cu o zi înainte de votul de pe teritoriul țării, Digi24.ro, dar și alte publicații, au depistat mai multe metode prin care propaganda electorală continuă în mediul online.
Vom exemplifica aceste metode strict pentru informarea publicului:
„Mâine merg să votez la ora 11 (n.r aluzie la poziția de pe buletinul de vot a unui anumit candidat)”, este o variantă depistată de Digi24.ro.
O altă variantă care face aluzie la același candidat presupune utilizarea unor calcule matematice, astfel încât să se ajungă la rezultatul 11.
Alt candidat beneficiază de propagandă mascată prin intermediul unor jocuri de cuvinte. Această variantă a fost postată chiar de el, pe pagina oficială de Facebook.
Concret, acesta a menționat că „pontează” și i-a indemnat pe români să facă la fel.
Pentru promovarea unui alt candidat, românii au decis subit că le plac „florile de primăvară”, mai precis „crinii”.
Mai există un candidat care beneficiază de promovare mascată, despre care a scris G4Media pe larg. Concret, pe TikTok este folosită o coloană sonoră denumită „adu caii, Simioane”, care face aluzie la numele acestui candidat.
Menționăm că acestea sunt doar câteva exemple depistate pe rețelele de socializare, în special pe Facebook sau TikTok.
Legea interzice propaganda electorală în intervalul sâmbătă (3 mai), ora 7:00, și duminică (4 mai), ora 21:00, adică atunci când se încheie votarea pe teritoriul României.
Potrivit Legii, propaganda electorală presupune:
- afişarea, lansarea, plasarea, promovarea, publicarea, distribuirea şi/sau difuzarea de materiale publicitare politice (materiale de propagandă electorală) de orice tip care se referă la alegerile pentru preşedintele României;
- difuzarea de mesaje electorale care se referă la alegerile prezidenţiale în format audio, vizual sau mixt pe ecrane digitale amplasate în locuri publice, private sau prin intermediul unor vehicule special amenajate;
- sfătuirea alegătorilor să voteze sau să nu voteze anumiţi candidaţi;
Editor : M.G.