Medicul psihiatru Florin Ene de la Spitalul dr Alexandru Obregia din Capitală a explicat, vineri seară, că familiile trebuie să susţină copiii să treacă cu bine prin adolescenţă, scopul fiind autonomia acestora. Este nevoie de susţinere şi încredere, iar copilul trebuie lăsat treptat să experimenteze lucruri, să nu aibă senzaţia că este ţinut în cuşcă. De teama ca propriul copil să nu intre în contact su unele substanţe, multe familii greşesc controlează excesiv copii.
”Dacă există frică foarte mare în familie de a nu ajunge în contact cu diverse substanţe, poate să ţină foarte aproape copilul şi copilul tot trebuie să trăiască adolescenţa. Ce înseamnă adolescenţi? Adolescenţa înseamnă că copilul se va desprinde prin experienţe repetate de mediul familiar, astfel încât să ajungă autonom. Ţinta este autonomia copilului şi autonomia emoţională, profesională, din toate punctele de vedere, nu se dezvoltă prin control excesiv”, a declatrat, vineri seară, la Medika Antidrog, medicul Florin Ene.
Potrivit acestuia, autonomia ”se dezvoltă prin încredere progresivă şi cumva a lăsa copilul să experimenteze din timp diverse lucruri, dar cu o încredere în el, nu cu o ţinută foarte strânsă”.
”În acelaşi timp, încrederea trebuie să transmită emoţionalitate bună copilului în timpul dezvoltării. Copilul nu trebuie să fie un sperios, nu trebui să aibă sentimentul de ţinut în cuşcă, pentru că, în presiunea mediului social găseşte rapid alternativa libertăţii, sentimentul de libertate care dintr-o dată îl face să întoarcă spatele complet unei educaţii care a fost de foarte bună calitate”, a adăugat medicul.
”Modelul de familii post-decembriste s-a cam schimbat, deci nu mai există familia aceea cu delimitare foarte clară”, a adăugat medicul vorbind, fie de familiile monoparentale, fie de cele în cadrul cărora unul dintre părinţi lucrează în străinătate sau copii lăsaţi cu bunicii.
”Atunci deja alternativade ambianţă emoţională bună este îndepărtată. Şi atunci ne ducem şi la antecedentele cumva sociale (…) Este foarte importantă atmosfera din familia de origine. Dacă există pattern-uri disfuncţionale în familie (…) toate acestea, de mic, îl fac pe copil să fie mai vulnerabil sau mai rezistent”, a adăugat specialistul.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.