„Foaia de parcurs” a CE pentru a restricționa utilizarea substanțelor chimice periculoase pentru sănătatea umană și pentru mediu

Executivul european și-a prezentat luni, 25 aprilie, „foaia de parcurs” pentru a restricționa utilizarea substanțelor chimice periculoase pentru sănătatea umană și pentru mediu.

Circa 12.000 din cele 200.000 de substanțe chimice care circulă în Uniune pot fi considerate periculoase pentru sănătatea umană și/sau pentru mediu.

Sau, privind dintr-o altă perspectivă, ceva mai sumbră, 74% din cele 300 de milioane de tone de substanțe chimice produse în fiecare an de industrie ar fi periculoase pentru sănătate și mediu, potrivit Agenției Europene de Mediu

Aceste substanțe periculoase se găsesc peste tot, în obiectele pe care le folosim zi de zi: jucării, biberoane, suzete, ambalaje alimentare, îmbrăcăminte, mobilier, electronice, cosmetice, vopsele, produse de curățenie.

Biroul European de Mediu (EEB), care reunește peste 140 de organizații din întreaga UE, estimează că între 4.000 și 7.000 de substanțe ar trebui interzise până în 2030”.

Organizația salută, de asemenea, această inițiativă care, „dacă va fi implementată, va fi cea mai amplă reglementare care a avut loc vreodată cu privire la substanțele chimice autorizate”.

Însă, pentru industrie, aceasta înseamnă o tranziție care va fi costisitoare.

Comisarul pentru piața internă Thierry Breton a atras atenția întreprinderilor că ”trebuie să fie mai bine pregătite spre a se adapta la orice restricții viitoare”.

Mai precis, industria chimică europeană, cel de-al patrulea sector al economiei blocului, trebuie să investească într-o ecologizare vastă, pentru a tinde spre „produse non-toxice.

Abordarea Comisiei face parte din obiectivul său „zero poluare”, cuprins în Pactul Verde European.

În principiu, toate produsele pe care le folosim zilnic ar putea fi afectate, într-un fel sau altul. Totuși, după cum a precizat comisarul Breton, ar putea fi acordate derogări pentru anumite utilizări considerate „esențiale”.

Foaia de parcurs prezentată de Comisie este un prim pas în lungul drum al reglementării. Până și definirea a ceea ce este sau nu ”esențial” prefigurează o lungă negociere, atât între comisarii europeni responsabili cu piața internă, industria și mediul cât și între Executivul european și asociațiile întreprinderilor din domeniul chimiei.

În plus, Uniunea Europeană va impune un standard global, pentru că produsele neconforme provenite din alte economii ale lumii, nu vor avea acces pe piața unică, cea mai mare de pe mapamond.

În cadrul dezbaterilor Conferiței privind viitorul Europei cetățenii s-au arătat deosenbit de calitatea aerului, solului și alimentelor.

Participanții văd în instituțiile UE un instrument care să garanteze, de exemplu, bunăstarea generală a oamenilor și animalelor.

Prin diferite politici de sprijin financiar, cetățenii doresc să susțină agricultura și producția ecologică cu subvenții și stimulente și cu ajutorul companiilor mici și al fermierilor pentru a promova un lanț de aprovizionare mai durabil.

Ei recomandă, de asemenea, să se evite alocarea de resurse companiilor de producție în masă sau, de exemplu, entităților care au producție intensivă.

Scopul lor final este de a face mâncarea sănătoasă mai accesibilă și de a descuraja consumul de junk food. În ceea ce privește această chestiune, cetățenii europeni consideră UE ca fiind responsabilă pentru realizarea acestui lucru la nivel continental.

Aceștia aplică o abordare similară relațiilor comerciale cu țările terțe, care din punctul de vedere al cetățenilor trebuie să respecte atât drepturile lucrătorilor, cât și sustenabilitatea producției.

Cele mai recente știri
Știri similare