Fost ministru de Externe al Rusiei: Putin a calculat greșit totul

Andrei Kozirev, fostul ministru de externe al Rusiei, a declarat pentru BBC că Putin „a calculat greșit totul”, de la reacția Occidentului, întărirea NATO și până la folosirea gazului ca armă strategică.

Vladimir PutinFoto: Captura de ecran

El a criticat rezultatele lui Putin, spunând că Rusia este „în declin”, deoarece este prea dependentă de exporturile de materii prime.

Kozirev a fost ministru de Externe în guvernul lui Boris Elțin în anii 1990.

Occidentul a reacționat rapid la ultimatumul dat de președintele rus Vladimir Putin statelor „neprietenoase” care cumpără gaz din Rusia, ca începând de vineri să plătească în ruble, pentru că altfel le va fi tăiat gazul. Opinia generală este că gazul primit din Rusia va fi plătit tot în euro, pentru că așa prevăd contractele.

Toate „țările neprietenoase” – între care și România – care cumpără gaz din Rusia trebuie să plătească în ruble, începând de vineri, în caz contrar contractele urmând să fie oprite, conform unui decret semnat joi de către președintele rus Vladimir Putin.

Șeful Forţelor armate britanice, amiralul Tony Radakin, consideră că poziţia lui Vladimir Putin a “slăbit” după invazia în Ucraina și că, în multe privinţe, “Putin a pierdut deja”, scrie EFE.

Cu toate acestea, popularitatea lui Vladimir Putin a crescut cu 12% în Rusia în ultima lună, potrivit unui sondaj al institutului independent Levada.

Aproximativ 83% dintre ruși aprobă deciziile lui Vladimir Putin, în creștere cu 12 procente față de februarie, potrivit unui sondaj publicat joi de institutul independent rus Levada, acesta fiind primul sondaj de la începutul ofensivei din Ucraina, transmite AFP.

Citește și:Ruptură între Vladimir Putin și consilierii săi de top din apărare. Explicația oficialilor americani

———————-

Cele mai recente știri
Știri similare