O lovitură aeriană israeliană asupra clădirii municipale din Nabatieh, un oraș important din sudul Libanului, care servește drept capitală provincială, l-a ucis miercuri pe primarul Ahmed Kahil și cel puțin alte cinci persoane, au declarat două surse de securitate pentru Reuters.

Lovitura a avut loc în pofida îngrijorărilor Statelor Unite cu privire la creșterea numărului de morți și a temerilor legate de un război total în regiune, în timp ce Israelul luptă împotriva Hezbollah, susținut de Iran, în sudul Libanului și în capitala Beirut și împotriva militanților palestinieni Hamas în Gaza.

Armata israeliană a declarat că a lovit zeci de ținte ale Hezbollah în zona Nabatieh și a dezmembrat infrastructura subterană.

Forțele navale israeliene, între timp, au lovit zeci de ținte ale Hezbollah în sudul Libanului, în cooperare cu trupele de pe teren, a declarat miercuri armata israeliană.

Cu câteva ore mai devreme, cel puțin un atac israelian a lovit suburbiile sudice ale Beirutului, au declarat martori Reuters, după ce SUA au declarat că se opun amplorii atacurilor israeliene în capitala Libanului.

Martorii Reuters au auzit două explozii și au văzut coloane de fum ieșind din două cartiere separate. Acestea au avut loc după ce Israelul a emis un ordin de evacuare la începutul zilei de miercuri, care menționa o singură clădire.

În ultimele săptămâni, armata israeliană a efectuat lovituri asupra suburbiilor sudice ale Beirutului, bastionul Hezbollah, fără avertismente prealabile sau cu un avertisment pentru o zonă, dar lovind o arie mai largă.

Armata israeliană a declarat că a efectuat o lovitură asupra unui depozit subteran de arme al Hezbollah în suburbia Dahiyeh din sudul Beirutului.

„Înainte de lovire, au fost luate numeroase măsuri pentru a reduce riscul de a afecta civilii, inclusiv transmiterea de avertismente populației din zonă”, a declarat IDF.

Un sfert din Liban, sub ordine de evacuare

Ordinele de evacuare ale armatei israeliene afectează acum mai mult de un sfert din Liban, potrivit agenției ONU pentru refugiați, la două săptămâni după ce Israelul a început incursiunile în sudul țării, despre care spune că au ca scop respingerea Hezbollah.

Unele țări occidentale au făcut presiuni pentru o încetare a focului între cei doi vecini, precum și în Gaza, deși Statele Unite au declarat că continuă să sprijine Israelul și au trimis un sistem antirachetă și trupe.

Marți, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, a declarat că Statele Unite și-au exprimat îngrijorarea față de administrația premierului Benjamin Netanyahu cu privire la recentele lovituri.

„În ceea ce privește amploarea și natura campaniei de bombardament pe care am văzut-o în Beirut în ultimele săptămâni, am transmis clar guvernului israelian că suntem îngrijorați și că ne opunem acesteia”, a declarat el reporterilor, adoptând un ton mai dur decât cel adoptat până acum de Washington.

Israelul a fost, de asemenea, analizat din cauza relațiilor sale cu forța ONU de menținere a păcii UNIFIL din sudul Libanului.

De când a început o operațiune terestră israeliană împotriva militanților Hezbollah, la 1 octombrie, pozițiile UNIFIL au fost atacate și două tancuri israeliene au spart porțile uneia dintre bazele sale, potrivit ONU. Cinci membri ai forțelor de menținere a păcii au fost răniți.

Țările Uniunii Europene care contribuiela forța de menținere a păcii nu intenționează să se retragă, în ciuda apelurilor israeliene în acest sens, a declarat ministrul austriac de externe, Alexander Schallenberg.

Șaisprezece țări din UE, inclusiv Austria, contribuie la UNIFIL, iar incidentele recente au stârnit îngrijorare generală în rândul guvernelor europene.

Duminică, Netanyahu a făcut apel la ONU să retragă UNIFIL „din bastioanele Hezbollah și din zonele de luptă”.

Israelul nu a precizat că își va restrânge campaniile militare din Beirut, sudul Libanului sau Gaza.

Ultima dată când Beirut a fost atacat a fost la 10 octombrie, când două lovituri în apropierea centrului orașului au ucis 22 de persoane și au dărâmat clădiri întregi într-un cartier dens populat.

Lideri și infrastructuri vizate

Între timp, Orientul Mijlociu este în alertă de când Iranul a atacat Israelul cu un baraj de rachete la 1 octombrie, după o operațiune similară de amploare în aprilie. Israelul a promis să riposteze.

Ministrul iranian de externe, Abbas Araqchi, vizitează Iordania, Egiptul și Turcia ca parte a demersului diplomatic al Teheranului către țările din regiune „pentru a pune capăt genocidului, atrocității și agresiunii”, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe într-o postare pe X.

Israelul a intensificat lupta împotriva Hezbollah după uciderea liderilor și comandanților Hezbollah, inclusiv a veteranului său secretar general Hassan Nasrallah, luna trecută, în cea mai mare lovitură dată grupului în ultimele decenii.
Cu eforturile diplomatice blocate, luptele continuă.

Loviturile israeliene din Liban au ucis cel puțin 2.350 de persoane în ultimul an și au lăsat în urmă aproape 11.000 de răniți, potrivit Ministerului Sănătății, iar peste 1,2 milioane de persoane au fost strămutate. Bilanțul nu face distincție între civili și combatanți, dar include sute de femei și copii.

Aproximativ 50 de israelieni, atât soldați, cât și civili, au fost uciși în aceeași perioadă, potrivit Israelului.

Editor : B.E.

Share.
Exit mobile version