Pe aplicația WhatsApp și pe rețelele sociale se viralizează un „comunicat de presă” atribuit Patriarhiei Române, care conține „criterii utile pentru orientarea alegătorilor spre un corect, responsabil și folositor țării”. Patriarhia Română precizează într-un punct de vedere pentru Digi24.ro că documentul este fals și „induce ideea promovării unui anumit candidat”.

Documentul circulă în mediul online sub formă de fotografie și are antetul Patriarhiei Române. În „comunicat” sunt enumerate „criterii orientative” pentru aprecierea candidaților la alegerile prezidențiale, așa cum au fost ele prezentate în „Îndreptarul aprobat prin hotărârea sinodală nr. 1731 din 29 februarie 2024”, publicat de agenția de presă a Bisericii Ortodoxe, Basilica.ro, pe 10 martie 2024.

„Comunicatul” se încheie cu fraza „Ne rugăm Bunului Dumnezeu să ne lumineze mintea și sufletul pentru a alege un conducător iubitor de țară, demn, integru, promotor și apărător al valorilor morale creștine și al intereselor poporului român”.

Patriarhia Română a precizat într-un punct de vedere pentru Digi24.ro că documentul este fals.

„Acest comunicat NU a fost emis de Biroul de Presă al Patriarhiei Române. Antetul și sigla nu sunt cele actuale, iar numărul de înregistrare este fals”, se arată în precizarea Patriarhiei.

Mai mult, aceeași sursă susține că „fraza finală este falsă și induce ideea promovării unui anumit candidat”.

În continuare, Patriarhia mai precizează, referitor la „criteriile” care apar și în „comunicat”, că au fost stabilite de Sfântul Sinod în anul 2008 și „au fost publicate recurent de atunci și până în prezent, fiind bazate pe învățătura de credință și morala creștină, inclusiv în cursul acestui an. Sunt simple recomandări orientative, întrucât votul fiecărei persoane este o manifestare a libertății de conștiință și o asumare responsabilă proprie”.

„Biserica Ortodoxă Română respinge ferm orice implicare în campania electorală”, se mai arată în precizarea Patriarhiei.

„Comunicatul de presă” atribuit Patriarhiei

Cu doar o zi înainte, Biserica Ortodoxă Română a avut o poziție legată de implicarea preoților în campaniile electorale, arătând că aceștia trebuie să se abțină, iar „opțiunile politice vor fi exprimate doar în mod privat, prin votul secret”. Cei care vor face îndemnuri electorale încalcă „legământul depus la hirotonie” și „va trebui să aleagă între cariera politică și misiunea clerică”.

„Clericul sau monahul, care se implică în politica vreunui partid în calitate de membru sau de candidat, dar și prin susținerea unui candidat, încalcă legământul depus la hirotonie și va trebui să aleagă între cariera politică și misiunea clericală/viața monahală. Abaterile de acest fel vor fi judecate în Consistoriile eparhiale”, subliniază BOR.

Editor : Bogdan Păcurar

Share.
Exit mobile version