Curtea de Conturi a Franței trage un semnal de alarmă cu privire la sănătatea financiară a generosului sistem de protecție socială al țării.
Într-un raport publicat luni, cea mai înaltă autoritate de audit a țării a declarat că cheltuielile sociale „au scăpat de sub control”. Documentul a avertizat, de asemenea, că o „criză de lichidități” ar putea avea un impact asupra plății prestațiilor încă din 2027 și ar putea afecta capacitatea Franței de a se împrumuta de pe piețele financiare, scrie Politico.
Sistemul de securitate socială al Franței a înregistrat un deficit de 15,3 miliarde de euro în 2024, iar guvernul preconizează că programul va avea un deficit de 22,1 miliarde de euro în 2025.
Cu toate acestea, Curtea de Conturi a declarat că este de părere că deficitul din 2025 va fi probabil și mai mare, deoarece această prognoză se bazează pe previziunile guvernului privind creșterea economică și economiile din reducerile de taxe, pe care autorii raportului le-au considerat optimiste.
„Trebuie să preluăm din nou controlul. În ultimii ani, în special în 2023 și 2024, am pierdut controlul asupra finanțelor noastre publice”, a declarat președintele Curții, Pierre Moscovici, într-un interviu acordat luni postului de radio RTL.
Deficitul bugetului de stat al Franței a crescut vertiginos în ultimii ani, ajungând la 5,8% din produsul intern brut în 2024 – mult peste limita de 3% stabilită de normele Uniunii Europene. Guvernul francez s-a angajat să reducă deficitul la 5,4 % din PIB în 2025 și la 3 % din PIB până în 2029.
Săptămâna trecută, Fondul Monetar Internațional a recomandat Franței să reducă cheltuielile sociale și să continue reforma sistemului său de pensii pentru a reduce deficitul masiv.
În raportul lor, auditorii au recomandat reconsiderarea reducerii țintite a contribuțiilor obligatorii ale angajatorilor la sistemul de securitate socială și limitarea utilizării de personal paramedical costisitor.
Editor : Sebastian Eduard