Valoarea criptomonedelor furate a explodat în primele şase luni din 2025, ajungând la 2,17 miliarde de dolari, deja mai mult decât totalul pe întreg anul 2024 (1,87 miliarde de dolari), potrivit unui nou raport publicat de firma de analiză blockchain Chainalysis, relatează CNBC.

Până la finalul anului, pierderile sunt estimate să atingă 4 miliarde de dolari, marcând un an record pentru criminalitatea cibernetică şi fizică în sfera activelor digitale.

Cea mai mare parte a sumelor furate provine din atacul cibernetic asupra platformei Bybit din Dubai, petrecut în februarie, atribuit hackerilor susţinuţi de Coreea de Nord, care au sustras 1,5 miliarde de dolari – cel mai mare jaf crypto din istorie.

Însă o tendinţă tot mai alarmantă este creşterea atacurilor fizice asupra utilizatorilor individuali de portofele crypto. Aproape un sfert din furturile raportate provin din agresiuni violente şi cazuri de răpire, autorii folosind tortura sau şantajul pentru a forţa victimele să cedeze accesul la fonduri.

Cazuri şocante din Europa

În ianuarie, David Balland, cofondatorul companiei Ledger, a fost răpit împreună cu soţia sa în Franţa. Atacatorii i-au tăiat un deget şi au trimis înregistrarea colegului său Eric Larchevêque, cerând răscumpărare.

În mai, tatăl unui antreprenor crypto a fost răpit în plină zi de patru bărbaţi mascaţi. Şi el a fost mutilat pentru a obţine o sumă de câteva milioane de euro. Poliţia l-a eliberat câteva zile mai târziu.

Explicaţiile experţilor

Eric Jardine, coordonator de cercetare în criminalitate cibernetică la Chainalysis, explică fenomenul prin creşterea adopţiei şi a valorii criptomonedelor. Mai mulţi utilizatori înseamnă mai multe ţinte. În plus, cum platformele mari şi-au îmbunătăţit securitatea, atacatorii se reorientează către victime individuale mai vulnerabile.

”Dacă serviciile devin mai greu de penetrat, atacatorii preferă să vizeze portofelele individuale, unde pot obţine rapid acces prin intimidare sau forţă fizică”, a spus Jardine.

Stilul de viaţă – un factor de risc

Potrivit Chainalysis, o parte a problemei o reprezintă şi exhibiţionismul pe reţelele sociale al unor influenceri crypto, care îşi expun averea obţinută prin monede digitale. Deşi Jardine a subliniat că nu trebuie învinovăţite victimele, el avertizează că astfel de comportamente atrag atenţia infractorilor.

 

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.

Share.
Exit mobile version