Forţele israeliene au preluat controlul asupra părţii palestiniene a punctului de trecere Rafah, de la graniţa cu Egiptul, în sudul Fâşiei Gaza. În timpul nopții, armata israeliană a bombardat orașul Rafah la circa 12 ore după ce le-a cerut palestinienilor să evacueze două cartiere. Au fost atacuri aeriene și terestre, iar autoritățile palestiniene spun că mai multe persoane au murit. Conform unui purtător de cuvânt al armatei, operațiunea – anunțată de mai multă vreme – vizează exclusiv locații ale Hamas. Egiptul ar fi fost informat despre atacuri. În același timp, premierul Netanyahu a declarat că obiectivul acestora ar fi creșterea presiunii asupra Hamas, ca să elibereze ostaticii. În replică, Jihadul Islamic Palestinian anunță că a lansat rachete, din Gaza, către sudul Israelului.

ACTUALIZARE 10.50. Forţele israeliene au preluat controlul asupra părţii palestiniene a punctului de trecere Rafah, de la graniţa cu Egiptul, în sudul Fâşiei Gaza, informează The Times of Israel.

Armata israeliană a confirmat că Brigada sa blindată 401 a capturat marţi dimineaţă partea dinspre Gaza a punctului de trecere a frontierei Rafah.

Punctul de trecere cu Egiptul este acum deconectat de drumul Salah a-Din din estul Rafah, care a fost capturat separat de Brigada Givati în ofensiva de peste noapte. În operaţiunea de peste noapte, aproximativ 20 de bărbaţi înarmaţi au fost ucişi, iar trupele au localizat trei puţuri de tunel „semnificative”, potrivit IDF (forţele armate israeliene – n.r.).

Tot în timpul ofensivei, o maşină încărcată cu explozibil care se îndrepta spre un tanc al IDF a fost lovită şi distrusă, potrivit armatei.

Până în prezent, niciun soldat israelian nu a fost rănit în operaţiune.

Trupele cercetează acum zona şi se pregătesc pentru misiuni suplimentare.

Între timp, peste 50 de locaţii Hamas din Rafah au fost lovite de aviaţie în cursul nopţii, potrivit armatei israeliene.

Știrea inițială

Potrivit unor rapoarte, tancurile au ajuns la circa 200 de metri de punctul de trecere a frontierei cu Egipt, cel prin care intră ajutoarele pentru populația Fâșiei Gaza. Mai bine de jumătate dintre locuitorii enclavei sunt masați în Rafah, alungați din casele lor de ofensiva israeliană începută din nordul teritoriului, după atacurile Hamas din 7 octombrie. Israel le-a cerut oamenilor să plece într-o zonă aflată la circa 10 kilometri la nord.

Qatarul trimite marţi o delegaţie la Cairo pentru a continua negocierile în vederea unui armistiţiu

Ministerul de Externe al Qatarului a anunţat în cursul nopţii de luni spre marţi că va trimite o delegaţie la Cairo, în Egipt, cu scopul de a obţine încheierea unui acord de armistiţiu între Israel şi Hamasul palestinian în Fâşia Gaza.

„Delegaţia Qatarului va merge în Egipt marţi dimineaţă pentru a relansa negocierile indirecte între cele două părţi (…) cu speranţa de a ajunge la un acord pentru o încetare imediată şi permanentă a focului în Fâşia Gaza în schimbul prizonierilor şi ostaticilor”, a indicat într-un comunicat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei de la Doha, Majed al-Ansari. 

ONU: ‘Invadarea’ oraşului Rafah e ”intolerabilă”

„Invadarea” oraşului Rafah, din sudul Fâşiei Gaza, unde Israelul a promis că va desfăşura o vastă operaţiune terestră, ar fi „intolerabilă”, a insistat luni secretarul general al ONU, Antonio Guterres, îndemnând Israelul şi Hamas la un „efort suplimentar” pentru un armistiţiu.

„Am lansat astăzi un apel foarte ferm guvernul israelian şi liderilor Hamas să depună un efort suplimentar pentru a concretiza un acord vital”, a declarat el, repetând cuvintele purtătorului de său cuvânt din cursul zilei după ce Hamas a afirmat că a acceptat o propunere de armistiţiu.

„Este o oportunitate care nu poate fi ratată. Invadarea terestră a oraşului Rafah ar fi intolerabilă din cauza consecinţelor sale umanitare devastatoare şi a impactului său destabilizator în regiune”, a insistat secretarul general în faţa presei, primindu-l pe preşedintele italian Sergio Mattarella.

Mişcarea islamistă palestiniană Hamas a anunţat luni seară că a acceptat o propunere de armistiţiu prezentată de mediatori, după începerea unei operaţiuni israeliene de evacuare a zeci de mii de persoane din Rafah, la marginea de sud a Fâşiei Gaza asediată.

Biroul premierului israelian Benjamin Netanyahu a afirmat că propunerea este „departe de cerinţele israeliene”, adăugând în acelaşi timp că ţara va trimite o delegaţie „la mediatori pentru a epuiza posibilităţile de a se ajunge la un acord” asupra unui armistiţiu.

După anunţul Hamas, armata israeliană a efectuat bombardamente intense în estul oraşului suprapopulat Rafah, de unde locuitorii au fost îndemnaţi să plece, scrie Agerpres.

„Ordinele de evacuare de astăzi pentru estul oraşului Rafah vor creşte pur şi simplu suferinţa civililor. (…) O evacuare masivă de această amploare este imposibil de făcut în siguranţă”, a declarat luni presei purtătorul de cuvânt al lui Antonio Guterres, Stéphane Dujarric.

UNICEF, la rândul său, s-a declarat alarmat de soarta a aproximativ 600.000 de copii înghesuiţi la Rafah, ameninţaţi cu o „nouă catastrofă iminentă”.

Aripa armată a Jihadului Islamic susţine că a lansat rachete din Fâşia Gaza asupra Israelului

Aripa armată a Jihadului Islamic palestinian a informat luni seară că a tras cu rachete din Fâşia Gaza în direcţia Israelului, pe fondul unor intense bombardamente israeliene asupra oraşului Rafah şi al aprobării de către Hamas a unui proiect de armistiţiu.

„Am vizat cu baraje cu rachete (oraşul) Sderot, (kibutzul) Nir Am şi alte colonii” din zona Israelului situată în jurul Fâşiei Gaza, a indicat grupul armat palestinian într-un comunicat.

Armata israeliană a indicat că s-au auzit sirenele în zonele din jurul Fâşiei Gaza.  

Editor : G.M.

Share.
Exit mobile version