Rata malnutriției severe în rândul copiilor sub 5 ani la clinica „Medici fără frontiere” (MSF) din orașul Gaza s-a triplat în ultimele două săptămâni, potrivit organizației caritabile, pe măsură ce criza foametei în fâșia asediată de Israel se agravează pe zi ce trece, anunță The Guardian.
Comunitatea internațională de ajutor umanitar a tras un semnal de alarmă, pe măsură ce Gaza se afundă tot mai mult în foamete, cu decese raportate zilnic, în condițiile în care Israelul permite doar un flux redus de ajutoare în teritoriu.
MSF a declarat că un sfert dintre copiii mici și femeile însărcinate sau care alăptează, examinați la clinicile sale săptămâna trecută, erau malnutriți, numărul persoanelor care au nevoie de îngrijire pentru malnutriție la clinica din orașul Gaza crescând de patru ori din luna mai și până în prezent.
MSF este unul dintre cei mai mari furnizori de servicii medicale din Gaza, cu peste 1.000 de angajați în fâșia de coastă, oferind servicii medicale ce pornesc de la îngrijirea maternă până la intervenții chirurgicale de urgență.
Înfometarea ca armă
Organizația caritabilă a dat vina pe ceea ce a numit „politica de înfometare” a Israelului pentru criza alimentară, pe măsură ce criticile la nivel global cresc tot mai mult față de ceea ce peste 100 de grupuri de ajutor umanitar numesc blocada Israelului asupra majorității ajutoarelor către Gaza.
„Utilizarea deliberată a foametei ca armă în Gaza, de către autoritățile israeliene, a atins niveluri fără precedent, pacienții și personalul medical luptând acum pentru supraviețuire”, a declarat MSF într-un comunicat, vineri.
Cel puțin 122 de persoane au murit de foame în Gaza, iar alte nouă au murit în ultimele 24 de ore, potrivit autorităților din domeniul sănătății.
O persoană din trei n-a mai mâncat nimic de zile întregi
Oficialii Programulului Alimentar Mondial au declarat vineri că aproape o treime din populația aflată în Gaza nu a mâncat de zile întregi și că criza alimentară a atins „un nivel de disperare fără precedent”.
„Aproape o persoană din trei nu mănâncă de zile întregi. Malnutriția este în creștere, 90.000 de femei și copii având nevoie urgentă de tratament”, a declarat PAM într-un comunicat.
Naji al-Qurashali, obstetrician-ginecolog în Gaza, a declarat că statisticile par să subestimeze amploarea reală a problemei, estimând că 50% dintre sutele de femei însărcinate pe care le vede în fiecare zi suferă de malnutriție.
„Situația malnutriției este de neimaginat. De-a lungul întregii mele cariere medicale, nu m-am așteptat niciodată, nici măcar în cele mai îndrăznețe vise, că lucrurile vor ajunge la acest nivel”, a spus Qurashali.
Avorturile spontane au crescut semnificativ în rândul pacientelor pe care le-a consultat, deoarece mamele se luptau să găsească ceva pentru a se hrăni, a spus el. Bebelușii care au ajuns la termen erau semnificativ subponderali și se nășteau din ce în ce mai des prematur sau cu malformații.
Qurashali a spus că nu dispune de multe dintre materialele medicale necesare pentru a trata femeile subnutrite. El și alți medici au fost nevoiți să folosească mănuși medicale nesanitare și să prescrie medicamente expirate pacienților.
„Ca medic neputincios, am un sentiment incredibil de dureros”, a spus el. „De multe ori, plec alergând din spital, pentru că nu pot suporta faptul că nu pot satisface nici măcar cele mai simple nevoi ale acestor femei.”
Experții medicali au spus că cei mai vulnerabili membri ai societății, copiii și femeile însărcinate, sunt primii care mor în cazul unor evenimente de foamete în masă.
Reacția Israelului în fața crizei alimentare și replica ONU
Israelul a negat că ar fi responsabil pentru criza alimentară din Gaza, Ministerul de Externe calificând-o drept „o manevră deliberată a străinilor pentru a defăima Israelul” și a dat vina pe ONU pentru că nu a distribuit ajutoarele.
ONU a declarat că a acționat cât a putut de bine în condițiile restricțiilor impuse de Israel, care împiedică sistemul de ajutor condus de organizație să utilizeze cele 400 de puncte de distribuire a ajutoarelor din întreaga enclavă palestiniană.
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a acuzat comunitatea internațională de tăcere în timp ce palestinienii mor de foame în Gaza, criticând ceea ce el a numit „lipsa de umanitate”.
„Aceasta nu este doar o criză umanitară. Este o criză morală care pune la încercare conștiința globală. Vom continua să ne exprimăm opinia cu fiecare ocazie”, a declarat Guterres vineri.
Mutarea Franței
Liderii Regatului Unit, Franței și Germaniei au declarat vineri într-o declarație comună că această „catastrofă umanitară” din Gaza „trebuie să înceteze acum” și au solicitat guvernului israelian să ridice restricțiile privind ajutorul umanitar.
„Ne opunem ferm tuturor eforturilor de impunere a suveranității israeliene asupra teritoriilor palestiniene ocupate”, au declarat liderii, solicitând un armistițiu imediat.
Președintele francez, Emmanuel Macron, a declarat joi seara că Franța va recunoaște statul palestinian la Adunarea Generală a ONU din septembrie. Prim-ministrul britanic a fost supus presiunilor să facă același lucru, peste 100 de parlamentari semnând o scrisoare în care îi cer lui Keir Starmer să urmeze acest exemplu.
Macron a îndemnat anterior Marea Britanie să recunoască statul palestinian, alături de Franța, și se așteaptă să încerce să convingă și alte țări europene să facă același lucru. Starmer a calificat situația umanitară din Gaza drept „de neimaginat și indefensibilă” într-o postare pe platforma X, joi, dar nu a spus nimic despre recunoașterea statului palestinian.
Demersul lui Macron a fost respins de Donald Trump, care urma să se întâlnească cu Starmer vineri seara, la sosirea sa în Scoția. Președintele SUA a spus vineri despre Macron: „Este un tip foarte de treabă. Îmi place de el, dar declarația lui nu are nicio greutate. Iată vestea bună: ceea ce spune el nu contează. Nu va schimba nimic”.
Ajutoare pe cale aeriană
Armata israeliană a anunțat vineri că a acceptat ca Iordania și Emiratele Arabe Unite să trimită ajutoare aeriene în Gaza. Fiecare zbor care transportă ajutoare este mult mai scump și transportă mai puține provizii decât camioanele. Hamas a descris acest gest ca fiind o manevră politică.
„Fâșia Gaza nu are nevoie de acrobații aeriene, ci de un coridor umanitar deschis și de un flux constant zilnic de camioane cu ajutoare pentru a salva ceea ce a mai rămas din viețile civililor asediați și înfometați”, a declarat pentru Reuters Ismail al-Thawabta, directorul biroului de presă al guvernului din Gaza, condus de Hamas.
Amal Masri, o mamă în vârstă de 31 de ani din Gaza, care este însărcinată, a declarat că a găsi alimente este aproape imposibil. Alimentele pe care le găsea nu erau potrivite pentru starea ei de gravidă, iar dacă le mânca din disperare, vomita.
„De cele mai multe ori sunt complet epuizată, tensiunea arterială îmi este foarte scăzută și adesea simt că mă sufoc, ca și cum aș fi pe punctul de a muri”, a declarat Masri.
Citește și Copii morți de foame în Gaza: 21 de decese în trei zile. ONU avertizează că „malnutriția explodează”
Soțul ei, ca mulți palestinieni, nu reușește să obțină alimente de la centrele private de distribuție ale Fundației Umanitare din Gaza (GHF), susținute de SUA, și ajunge acasă rănit și cu mâinile goale. Peste 1.000 de persoane au fost ucise în timp ce încercau să obțină alimente de la GHF sau de la centrele de ajutor – GHF neagă orice responsabilitate pentru împușcăturile din afara centrelor sale de distribuție.
Pe măsură ce situația umanitară se înrăutățește, negocierile pentru încetarea focului par să fi eșuat. Joi, Israelul și SUA și-au retras negociatorii din Qatar, unde aveau loc discuțiile.
Trump a dat vina pe Hamas pentru eșecul negocierilor, acuzându-l că nu dorește să încheie un acord și să elibereze ostaticii israelieni. Președintele SUA a declarat că liderii Hamas vor fi „vânați”.
Oficialii Hamas au negat că ar fi responsabili pentru eșecul rundei de negocieri de pace și au acuzat Israelul că trage de timp.
Editor : C.A.