Licitația pentru extinderea liniei de metrou M4 din București, componenta de proiectare și execuție, este în plină desfășurare, iar în această perioadă sunt evaluate ofertele depuse de constructori. Trei asocieri formate din mai multe companii s-au înscris la licitație, printre care se numără și două companii bulgărești controversate. Una dintre ele se află în centrul unui dosar de corupție instrumentat de procurorii europeni, în timp ce alta a mai fost anchetată în România în trecut. 

Guvernul a adoptat în ședința de vineri, 7 iulie, un proiect prin care a stabilit „indicatorii tehnico-economici” ai proiectului pentru Extinderea Magistralei 4 de metrou, Gara de Nord – Gara Progresul.

Noul tronson ar trebui să aibă o lungime de 12 kilometri și va conține 13 stații și un depou suprateran nou construit. Lucrările ar trebui să dureze 50 de luni. 

Valoarea totală a investiției este de 17 miliarde, bani care vin din Fonduri Externe Nerambursabile și de la bugetul de stat.

„Prin construirea acestei magistrale se va realiza cea mai mare și importantă linie de metrou pe diametrala nord-sud a orașului, care va lega Aeroporturile Internaționale Otopeni și București Băneasa cu gările de cale ferată Băneasa, Basarab, Gara de Nord și Gara Progresul și, implicit, interconectarea cu transportul public de suprafață”, potrivit Notei de Fundamentare a proiectului adoptat vineri de Guvern.

Licitația pentru extinderea M4 e în derulare

În același timp, licitația pentru Extinderea rețelei de metrou M4, secțiunea Gara de Nord – Gara Progresul, este în derulare de anul trecut, fiind lansată de Primăria Sectorului 4.

Proiectul scos la licitație are o valoare de 11 miliarde de lei și a fost împărțit în două loturi: Gara de Nord – Eroii Revoluției 2 și Eroii Revoluției – Gara Progresul.

În prezent, licitația se află în etapa de „evaluare financiară”, care ar trebui să se încheie pe 30 august 2025, potrivit datelor oficiale. La această licitație s-au înscris trei asocieri de firme.

  • Prima asociere este condusă de compania turcă GÜLERMAK (care a câștigat, de exemplu, contractul pentru metroul din Cluj-Napoca și pentru o secțiune din M6, metroul spre Aeroportul „Henri Coandă” din Otopeni).
  • A doua este condusă de Construcții Erbașu (firmă care a câștigat în ultimii ani zeci de contracte publice în marile orașe din țară – cum ar fi contractele pentru reabilitarea Planșeului Unirii sau Universității din București, contracte pentru construcția sau reabilitarea unor spitale din țară, dar și contracte de infrastructură), Concelex  și BogArt (firmă care a câștigat mai multe licitații publice în București și va lucra cu Construcții Erbașu la Planșeul Unirii). 
  • Al treilea consorțiu de firme este format din asocierea Dogus (Turcia), GP Group (Bulgaria) și Trace Group (Bulgaria) în calitate de ofertanți. Dogus este o companie din Turcia care a încercat și în trecut să obțină contracte publice în România, însă din 16 participări la licitații nu a câștigat niciuna. 

În centrul unei anchete a Parchetului European

GP Group, ofertant pentru extinderea liniei de metrou M4, este reprezentată la licitația din România de Ștefan Totev. Numele lui Totev a apărut la finalul anului 2024 într-o anchetă a Parchetului European (EPPO), potrivit jurnaliștilor bulgari de la Bird.bg care au explicat că este vorba de un dosar legat de corupție pe fonduri europene, cu un prejudiciu de 94.5 milioane de euro.

Din informațiile publicate de procurorii europeni și de jurnaliștii de investigație din țara vecină reiese că reprezentantul GP Group a falsificat un document care a stat la baza câștigării unei licitații publice pentru modernizarea unei linii de cale ferată din Bulgaria.

Numele companiei GP Group a mai apărut într-un amplu scandal de corupție în ceea ce privește achizițiile publice din țara vecină, în anul 2018.  Jurnaliștii de la Bivol.bg publicau atunci „GPGate”, în care devoalau o rețea de companii de consultanță care lucra îndeaproape cu companii de construcție, în așa fel încât să câștige contracte de sute de milioane de euro din fonduri europene. 

Multe dintre contractele analizate de Bivol.bg atunci au fost câștigate de GP Group.

Jurnaliștii arătau că în aceste contracte GP Group factura un preț maximal, deși în realitate folosea o cantitate mai mică de materiale decât cea raportată, iar pe șantiere se muncea mai puțin decât se raporta.

Tot în 2018, Capital.bg arăta că procurorii bulgari au lansat o investigație asupra a doi dintre managerii companiei, fiind suspectați de spălare de bani, și că pe fondul investigației #GPGate, compania nu a mai avut voie să participe la licitații publice. 

Aceeași publicație menționa că GP Group s-a ocupat de construcția rafinăriei Lukoil Neftohim din Burgas, a stațiilor Lukoil din Bulgaria și a sediului Lukoil din Sofia, indicând o apropiere între șefii companiei și fostul reprezentant al companiei rusești în Bulgaria – Valentin Zlatev.

O altă companie din Bulgaria anchetată în România

Din aceeași asociere mai face parte și Trace Group Hold. În august 2024, tot Capital.bg cita un anunț al procurorilor români. 

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție anunța că a demarat o anchetă în cazul unei firme din Bulgaria care participa la construcția autostrăzii Ploiești-Buzău.

Procurorii menționau că firma din Bulgaria a excavat „fără a obține în prealabil licența de exploatare a solului (…) și fără a achita redevența datorată statului român”.

Jurnaliștii bulgari arătau că este vorba de Trace Group Hold care se lăuda în țara vecină cu „cel mai mare contract semnat de o companie bulgară în România”, cel al construcției autostrăzii Ploiești-Buzău.

„Compania are experiență în amenzi și dispute cu clienții și în Bulgaria, dar și în străinătate”, menționa sursa citată, dând ca exemplu alte probleme similare ale companiei în Cehia. 

„Nimic atât de rău nu s-a întâmplat”, a fost reacția companiei, care a subliniat la acel moment că va plăti amenda și că va duce la bun sfârșit contractul de la autostrada Ploiești-Buzău.

Compania Trace Group Hold a fost implicată indirect, potrivit jurnaliștilor bulgari, într-o tragedie soldată cu moartea a 20 de oameni și demisia a trei miniștri din țara vecină.  Este vorba de un accident din 2018, în care un autobuz a căzut într-un râu după ce a părăsit carosabilul. 

Investigațiile ulterioare au arătat, potrivit sursei citate, că au existat mai multe probleme la execuția drumului, realizată de Trace Group. Reprezentanții companiei au respins atunci acuzațiile.

Share.
Exit mobile version