„Gaza a devenit o groapă comună pentru palestinieni şi pentru cei care îi ajută”, a denunţat miercuri organizaţia umanitară Medici fără Frontiere (MSF), în urma operaţiunilor militare şi a blocadei impuse de Israel asupra ajutorului umanitar.

„Asistăm în timp real la distrugerea şi strămutarea forţată a întregii populaţii din Fâşia Gaza”, a declarat Amande Bazerolle, coordonatoarea MSF pentru situaţii de urgenţă în Gaza, care consideră că răspunsul umanitar este „grav îngreunat de insecuritatea continuă şi de lipsurile critice”, relatează AFP, potrivit Agerpres.

O serie de atacuri mortale lansate de forţele israeliene demonstrează „o nerespectare flagrantă pentru siguranţa lucrătorilor umanitari şi a personalului medical din Gaza”, acuză organizaţia, 11 angajaţi ai săi fiind ucişi de la începutul războiului în acest teritoriu palestinian.

„Cerem autorităţilor israeliene să ridice imediat asediul inuman şi mortal impus Fâşiei Gaza, să protejeze vieţile palestinienilor, precum şi pe cele ale personalului umanitar şi medical, şi să lucreze cu toate părţile pentru a restabili şi menţine încetarea focului”, a continuat MSF în comunicatul său.

După un armistiţiu de două luni, Israelul a reluat pe 18 martie bombardamentele şi ofensiva terestră în Fâşia Gaza, premierul israelian Benjamin Netanyahu declarând că presiunea militară este singura modalitate de a forţa Hamas să returneze ostaticii.

Aceştia din urmă au fost răpiţi într-un atac fără precedent lansat pe 7 octombrie 2023 de către Hamas în sudul Israelului, care a condus la declanşarea războiului din Gaza.

Israelul împiedică, de asemenea, intrarea oricărui ajutor umanitar pe teritoriu şi, potrivit MSF, stocurile de alimente, combustibil şi medicamente sunt epuizate.

Organizaţia Medici fără Frontiere este îngrijorată în special de lipsa de medicamente pentru tratarea durerii şi a bolilor cronice, de antibiotice şi de echipamente chirurgicale esenţiale.

Fără aprovizionare cu combustibil, spitalele nu vor mai putea funcţiona sau menţine în viaţă pacienţii aflaţi în stare critică.

„Acesta nu este un eşec umanitar, ci o alegere politică şi un atac deliberat asupra unui popor, efectuat cu deplină impunitate”, acuză Bazerolle.

Bombardamentele şi luptele limitează sever acţiunile MSF.

Din 18 martie, de la reluarea operaţiunilor militare, MSF nu a mai putut să se întoarcă la spitalul indonezian din nordul Gazei.

„Echipele noastre trebuiau să înceapă să administreze secţia de pediatrie, dar au trebuit să părăsească spitalul de campanie instalat chiar lângă incintă. Clinicile mobile MSF din nordul Fâşiei Gaza au fost suspendate, iar în sud, echipele nu s-au putut întoarce la clinica Al-Shaboura din Rafah”, a mai spus ea.

Editor : A.R.

Share.
Exit mobile version