MVM și E.ON au ajuns la un acord pentru vânzarea și cumpărarea activității E.ON energie cu amănuntul și soluții pentru clienți în România. Conform acordului, MVM va achiziționa participația de 68% a E.ON în E.ON Energie România și participația de 98% în E.ON Asist Complet, arată un comunicat comun al celor două grupuri.

E.ON Energie România este unul dintre cei mai mari furnizori de gaze și electricitate din România, cu aproximativ 3,4 milioane de clienți. E.ON Asist Complet este o companie regională de servicii companie care furnizează servicii energetice legate de instalarea și întreținerea infrastructurii de energie.

Tranzacția, care va face obiectul aprobărilor statului român, este preconizată să se încheie în prima jumătate a anului 2025.

„Ziua de astăzi marchează o etapă importantă pentru expansiunea regională a MVM. Cu această achiziție, MVM își va consolida în continuare poziția în Europa Centrală și de Est, asigurând o bază solidă și continuitate pentru clienții săi din România, care pot conta în continuare pe servicii de cel mai înalt standard. Împreună cu conducerea viitoarei noastre companii, ne propunem să explorăm și să valorificăm noi sinergii care vor conduce la dezvoltarea pieței românești și vor spori rolul din ce în ce mai important al MVM în regiune. Sunt încântat și entuziasmat să colaborarea cu colegii noștri români și sunt încrezător că vom vom contura cu succes viitorul nostru împreună” – a declarat Károly Mátrai, CEO al Grupului MVM.

„Decizia anunțată astăzi vine la finalul unei analize aprofundate care a luat în considerare dinamica și impactul schimbărilor din sectorul energetic asupra operațiunilor extinse ale E.ON. Tranzacția va permite E.ON să se concentreze pe cele mai importante domenii strategice ale sale, în conformitate cu obiectivul său de de a deveni liderul tranziției energetice europene”, a declarat Marc Spieker, Chief Operating Officer – Commercial la E.ON SE. .

Toate activitățile operaționale ale E.ON Energie România și E.ON Asist Complet vor fi desfășurate ca de obicei, partenerii și clienții lor vor continua să primească servicii fără întreruperi servicii de înaltă calitate și în viitor, arată un comunicat comun al celor două grupuri.

Cine este MVM: în subordinea lui Victor Orban, contracte cu rușii

MVM este a doua cea mai mare companie din Ungaria și a șasea din Europa Centrală. În Ungaria, MVM are monopolul producției, distribuției și vânzării pe piața energiei electrice. Are o prezență activă în 23 de țări, cu peste 19.000 de angajați și deservind mai mult de 11 milioane clienți casnici și companii, arată comunicatul comun.

MVM a cumpărat în ultimii ani mai multe companii străine din domeniul energetic prezente pe piața din Ungaria. Este o companie considerată strategică în Ungaria și este controlată de guvernul Orban, conform Fitch Guvernul Ungariei fiind singurul acționar al MVM. O investigație a publicației Balkan Insider din 2023 a arătat că MVM este compania prin care guvernul Viktor Orban încearcă să își extindă influența economică în regiunea Europei Centrale și de Est, scrie G4Media.

Fitch Ratings a scris într-o evaluare din iunie 2024 că ”MVM are o expunere mare la importurile de gaze rusești, în calitate de off-taker în cadrul unui contract de import pe termen lung cu Gazprom. Gazul rusesc continuă să ajungă în Ungaria prin interconectările cu Serbia și, într-o măsură limitată, din Austria”.

MVM a construit la Paks mai multe reactoare nucleare care furnizează în acest moment peste 50% din energia Ungariei. Există în plan dezvoltarea de noi reactoare, în colaborare cu Rosatom, companie de stat rusă, iar contractul este susținut majoritar de un ămprumut de stat rus.

Companii din grupul MVM au făcut în ultimii ani afaceri cu firma deținută de fratele lui Viktor Orban, Aron Orban, potrivit unei investigații a publicației Telex, mai scrie G4Media.

Aceasta nu este singurul exit de pe piața energiei din România, ultima tranzacție fiind preluarea de către grecii de la PPC a pachetului Enel, deținut de italieni.

Burduja: Statul român va evalua foarte strict tranzacția

Ministerul Energiei anunţă, printr-un comunicat, că a luat act de decizia recentă prin care E.ON Energie România este achiziţionată de compania maghiară de stat MVM, tranzacţie „cu implicaţii semnificative pentru piaţa de furnizare de energie electrică şi gaze naturale din România”.

Ministerul român al Energiei arată că, deşi componenta de furnizare nu include elemente de infrastructură critică, „statul român va utiliza toate pârghiile legale pentru evaluarea strictă a acestei posibile tranzacţii.

Ministrul Sebastian Burduja spune că societăţile energetice româneşti trebuie să îndrăznească mai mult, nu doar pe piaţa locală, dar şi la nivel regional. Ministrul Energiei vrea totodată să se întâlnească cu top managementul MVM pentru a înţelege planurile lor referitoare la piaţa românească.

 

Editor : S.S.

Share.
Exit mobile version