Controversata „taxă pe stâlp” a fost din nou modificată de Guvern, printr-o ordonanță de urgență adoptată în ședința de joi. Ministerul Finanțelor a stabilit o reducere la 0,5% – impozit pentru companiile private, și 0,25% pentru cele ale statului. Proiectul a fost readus la viață de Guvernul Ciolacu, după mai bine de 8 ani de când a fost prima oară aplicat, pentru a face mai mulți bani la buget.
ACTUALIZARE 15.27 Prin urmare, Guvernul a adoptat, în ședința de joi, ordonanța de urgență care modifică și completează titlul X din Legea 227/2015 privind Codul fiscal, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative.
Guvernul a aprobat aplicarea unei cote de impozitare reduse și diferențiate pentru construcții speciale, reglementări rezultate din consultările derulate de Ministerul Finanțelor, inițiatorul actului normativ, cu reprezentanții sectoarelor vizate de această reglementare, precizează comunicatul de presă al Executivului.
Aceste modificări vin ca urmare a unei ordonanțe de urgență adoptate la sfârșitul anului trecut care a inclus aplicarea impozitului pe construcții special, începând cu acest an.
Însă, spre deosebire de nivelul de 1% stabilit prin acel act normativ, decizia de astăzi a Guvernului are în vedere o cotă de impozitare redusă și aplicată diferențiat, respectiv:
- O cotă de 0,5% pentru valoarea netă a construcțiilor, altele decât cele de natura domeniului public/privat al statului sau al unităților administrativ/teritoriale;
- O cotă de 0,25% pentru calcularea impozitului pe construcții în cazul contribuabililor care au în administrare, concesiune, folosință cu titlu gratuit/închiriere construcții de natura domeniului public/privat al statului sau al unităților administrativ/teritoriale, luând în considerare faptul că pentru aceste construcții nu poate fi stabilită o valoare netă.
Acest impozit va fi aplicat doar pentru construcțiile situate pe teritoriul României delimitat de frontiera de stat, prin urmare, sub incidența acestei ordonanțe de urgență nu intră construcțiile situate în teritoriul maritim al României.
Va fi acordată o bonificație de 10% din valoarea impozitului pentru contribuabilii care plătesc până la data de 25 mai a anului pentru care se datorează impozitul.
Ce alte modificări introduce ordonanța de urgență
- Actul normativ creează posibilitatea Ministerului Apărării Naționale să poată organiza concursuri sau examene pentru ocuparea pe o perioadă determinată a unor posturi contractuale cu caracter sezonier. MApN argumentează că anul trecut legislația i-a permis să facă astfel de angajări în cazuri temeinic justificate și a organizat examenele pentru ocuparea pe o durată determinată de 6 luni, începând cu 1 mai, în sezonul estival, a 95 de posturi de personal civil contractual sezonier.
- O altă prevedere referitoare la activitatea MApN vizează prelungirea contractelor de muncă ale personalului civil, încadrat pe durată determinată în cadrul Depozitului central de arhivă al Arhivelor Militare Naționale Române din Ministerul Apărării Naționale, până la data de 30 iunie 2026, prin act adițional. Măsura are în vedere creșterea numărului de petiții adresate acestei instituții.
- O altă modificare vizează suportarea din bugetul de stat a costurilor generate de emiterea cardurilor de prime didactice, profesionale și tichete sociale. Serviciile de etichetare, colectare și distribuție a măsurii de susținere a activității didactice și a carierei profesionale pe suport electronic se realizează de către Compania Națională ”Poșta Română”, în baza convenției încheiate cu MIPE și a prezentei ordonanțe de urgență, la o valoare maximă de 3,59 milioane lei.
- Ordonanța de urgență creează cadrul legal pentru organizarea concursurilor și examenelor pentru ocuparea posturilor vacante ca urmare a autorității/acreditării creșelor finalizate în cadrul Programului guvernamental construire creșe „Sfânta Ana”, finanțate prin PNRR. Astfel, Guvernul va aproba prin memorandum, la propunerea Ministerului Educației și Cercetării, cu avizul Ministerului Finanțelor, scoaterea la concurs a posturilor vacante ca urmare a finalizării și predării creșelor.
Știrea inițială Este o diferență între cei din mediul privat care au companiile care ar trebui să plătească taxa și cei care sunt de la stat.
Inițial era vorba de o taxă de 1,5% aplicată pentru construcțiile speciale, de aici și numele de „taxă pe stâlp”. Este vorba, spre exemplu, de companii de telecomunicații, platforme petroliere, dar și, în cazul statului, de companii precum CFR.
Odată cu dialogul Ministerului Finanțelor privind noul impozit, instituția guvernamentală a realizat că există câteva discrepanțe care ar putea duce la închiderea unor companii. Companiile de stat au fost printre critici.
Potrivit Profit.ro, Portul Constanța a fost una dintre cele mai afectate când a fost în vigoare o astfel de taxă în trecut.
Taxa este redusă de la 1,5% la 0,5% pentru domeniul privat și la 0,25% pentru construcțiile care aparțin statului. Este de analizat și dacă statul va mai obține încasările pe care și le-a propus inițial prin aceste venituri. Taxa a fost introdusă în contextul problemelor financiare pe care le are de gestionat Guvernul.
Planul inițial prevedea încasări de 1 miliard de lei. Potrivit informațiilor obținute de Digi 24, se păstrează această cifră.
Mulți actori din piață consideră această taxă destul de toxică.
Proiectul aflat joi pe masa Executivului conține și alte modificări, printre care derogări privind angajările la stat.
Editor : A.C.