Anchetă extinsă în cazul lui Horațiu Potra, fost apropiat al lui Călin Georgescu. Procurorii vin cu noi acuzații de evaziune fiscală formulate oficial, iar prejudiciul este de peste 1,8 milioane de euro. Potra este dat în urmărire internațională.

Șeful mercenarilor a fost pus oficial sub acuzare pentru multe infracțiuni evaziune fiscală, delapidare cu consecințe deosebit de grave și spălarea banilor, toate aceste infracțiuni în formă continuată.

Este vorba despre perioada 2023-2025 și, în principal, despre veniturile pe care Horațiu Potra le-a obținut din activitățile de mercenariat în Congo. Acei bani nu au fost declarați în România, iar procurorii Parchetului General spun veniturile au fost transferate după ce au fost obținute în Africa, printr-o serie de circuite comerciale și financiare fictive, în conturile personale sau ale unor entități juridice înregistrate în Emiratele Arabe Unite.

Mai sunt încă trei persoane puse oficial sub acuzare, inclusiv fratele lui Horațiu Potra și un cetățean francez. Procurorul de caz apus și sechestru pe 29 de kilograme de aur, un imobil din București și, de asemenea, pe banii din două conturi pe care le avea Horațiu Potra în România, în sumă totală de peste 5 milioane de euro.

Pe numele lui Horațiu Potra există un mandat de arestare, după ce ar fi încercat să organizeze proteste violente în Capitală, după anularea alegerilor prezidențiale de anul trecut. El este dat în urmărire internațională și este căutat de polițiști.

Ce spun procurorii

Potrivit procurorilor, din probatoriul administrat a reieşit că, în perioada decembrie 2022 – martie 2023, Horaţiu Potra, în calitate de administrator al unei societăţi, s-a sustras, de asemenea, de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale, beneficiind de ajutorul altui suspect (reprezentant legal al unei societăţi comerciale) şi urmărit penal, la rândul său, pentru complicitate evaziune fiscală, delapidare şi spălarea banilor. Concret, Potra a înregistrat în evidenţele contabile şi fiscale ale societăţii sale operaţiuni comerciale fictive, constând în achiziţii de servicii în valoare totală de 18.817.521,44 lei, efectuate în baza a 21 de facturi fiscale, emise de cea de-a doua societate, prejudiciind astfel bugetul de stat cu suma de 1.839.656 lei (echivalentul a 370.989 euro), precizează sursa citată.

În ceea ce priveşte infracţiunea de delapidare cu consecinţe deosebit de grave, din probatoriul administrat a reieşit că, în perioada decembrie 2022 – aprilie 2023, în calitate de administrator al unei societăţi, Potra, beneficiind de ajutorul suspectului mai sus menţionat, şi-a însuşit, din patrimoniul societăţii, suma de 12.200.725,79 lei, prin crearea şi implementarea unui circuit comercial fictiv. Acesta a constat în încheierea unui acord de consultanţă, având ca obiect „servicii de consultanţă şi instruire în domeniul securităţii”, în baza căruia au fost emise 22 de facturi fiscale, în valoare de 18.979.804,53 lei, decontate integral prin 22 transferuri bancare.

În ceea ce priveşte infracţiunea de spălarea banilor în formă continuată, din cercetări a reieşit că, în perioada martie 2023 – noiembrie 2024, suspectul, beneficiind de ajutorul suspectului nr. 3, a disimulat, prin încheierea unor acte juridice bilaterale fictive, adevărata natură a provenienţei în patrimoniul său (2.538.865 USD), dar şi în cel al societăţii sale (477.600 USD) a sumei totale de 3.016.465 USD (echivalentul a 13.583.468,94 lei), obţinute anterior din săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi delapidare.

Urmărirea penală este continuată şi în cazul altui suspect, pentru evaziune fiscală în formă continuată, constând în aceea că, în 27 mai 2024 şi 26 mai 2025, în calitate de persoană fizică nerezidentă, având centrul intereselor vitale amplasat în România, s-a sustras de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale. Astfel, suspectul nu a declarat veniturile în cuantum de 44.993.584 lei, obţinute în perioada iunie 2023 – februarie 2024 din prestarea, pe teritoriul Republicii Democrate Congo, a unor servicii de management al securităţii. Acestea au fost transferate ulterior, printr-o serie de circuite comerciale şi financiare fictive, în conturile personale sau ale unei firme din Emiratele Arabe Unite (la care deţinea calitatea de reprezentant legal), cauzând bugetului de stat un prejudiciu în valoare totală de 4.499.358 lei (echivalentul a 897.079 euro), afirmă procurorii citați de News.ro.

Potrivit aceleiaşi surse, un al patrulea suspect este urmărit penal pentru complicitate la evaziune fiscală în formă continuată. Astfel, acesta este suspectat că, în datele de 12 noiembrie 2023 şi 5 iulie 2024, l-a ajutat pe Horaţiu Potra să se sustragă de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale, prin ascunderea sursei impozabile aferente veniturilor în cuantum de 57.944.310 lei, obţinute din prestarea pe teritoriul Republicii Democrate Congo a unor servicii de management al securităţii. Astfel, acest al patrulea suspect acuzat de complicitate ar fi participat la o serie de circuite comerciale fictive, semnând, în calitate de reprezentant a două companii (ambele înmatriculate în Emiratele Arabe Unite) două contracte de execuţie a unor lucrări, cu rolul de a ascunde activităţile generatoare de venituri, contribuind astfel la cauzarea unui prejudiciu adus bugetului de stat în cuantum de 5.794.431 lei (echivalentul a 1.148.563 euro), reprezentând impozit pe venit.

De ce mai este acuzat Potra

La începutul lunii martie a acestui an, Horaţiu Potra, fiul său şi încă o rudă au fost daţi în urmărire după ce pe numele lor au fost emise mandate de arestare în lipsă într-un dosar vizând tentativă la comiterea unor actiuni impotriva ordinii constitutionale, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi nerespectarea regimului materiilor explozive, dosar în care au avut loc percheziţii la apropiaţi ai lui Călin Georgescu.

În februarie 2025, procurorii şi poliţiştii au făcut zeci de percheziţii la apropiaţi ai lui Călin Georgescu, inclusiv la Horaţiu Potra, găsind un adevărat arsenal: zeci de arme letale, încărcătoare, grenade, lansatoare şi puşti mitralieră. Au fost descoperite, de asemenea, sume mari de bani cash – 3.300.000 de dolari, 700.000 de lei – dar şi 24 de kilograme de aur sub formă de lingouri.

Descinderile au avut loc la adrese din judeţele Sibiu, Mureş, Ilfov, Timiş şi Cluj, la apropiaţi ai lui Călin Georgescu. Au fost făcute percheziţii la locuinţele a 27 de persoane şi la patru sedii de firmă.

La locuinţa lui Horaţiu Potra, anchetatorii au găsit, într-un seif încastrat sub podea, pachete cu teancuri de dolari, mercenarul spunând că legea nu îl obligă să îşi ţină banii la bancă. Tot la Potra au fost descoperite numeroase arme, el declarând că îşi ”asumă” nerespectarea regimului armenilor şi muniţiei şi refuzând să facă alte comentarii cu privire la armele deţinute ilegal.

„Decât să mori în legalitate, mai bine să trăieşti în ilegalitate”, afirma atunci Horaţiu Potra.

Acest dosar vizează infracţiuni de iniţierea sau constituirea unei organizaţii cu caracter fascist, rasist ori xenofob, precum şi aderarea sau sprijinirea, sub orice formă, a unui astfel de grup, promovarea, în public, a cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid împotriva umanităţii şi de crime de război, precum şi răspândirea, în spaţiul public, a unor idei, concepţii sau doctrine fasciste, legionare, rasiste ori xenofobe.

În cadrul aceluiaşi dosar, procurorii fac cercetări şi pentru iniţierea sau constituirea unei organizaţii cu caracter antisemit, dar sunt vizate şi infracţiuni de aderarea sau sprijinirea, sub orice formă, a unei astfel de organizaţii, instigare publică, fals în declaraţii privind sursele de finanţare a campaniei electorale, comunicarea de informaţii false, acţiuni împotriva ordinii constituţionale, nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor şi orice operaţiuni cu articole pirotehnice, efectuate fără drept.

Anchetatorii menţionau, la acea vreme, că vasta operaţiune „a avut drept scop documentarea şi investigarea activităţilor infracţionale ale persoanelor vizate, probarea legăturilor infracţionale, respectiv identificarea de bunuri şi înscrisuri folosite în activitatea infracţională”.

În aceeaşi perioadă, fostul candidat la alegerile prezidenţiale Călin Georgescu a fost ridicat din trafic, dus la audieri şi inculpat pentru acţiuni împotriva ordinii constituţionale, comunicarea de informaţii false, fals în declaraţii în formă continuată privind sursele de finanţare a campaniei electorale şi declaraţile de avere. El declara că ancheta care îl viza „aminteşte de mentalitatea şi sistemul comunist din anii ’50”.

Printre cei audiaţi în acel dosar se număra şi fostul mercenar din Legiunea Străină Eugen Sechila, ridicat cu mandat de pe Aeroportul Henri Coandă din Capitală, de unde urma să se îmbarce într-o cursă internă spre Oradea.

Editor : M.B.

Share.
Exit mobile version