HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR, 28 februarie 2022. „Mașinile Epsilon” ne pot ajuta să cautăm viața în Cosmos – Evenimentul Zilei

28 februarie

O nouă zi de muncă în calendarul arhaic al poporului român, al dacilor.

În calendarul creştin-ortodox pomenim pe Cuv. Gherman, născut aici, în Sciţia Minor, adică în nordul Dobrogei. Să ştiţi că poporul este mereu acelaşi, doar cuceritorii, invadatorii, se schimbă şi atunci, uneori, se impun unele obiceiuri şi cuvinte noi.

Tânăr fiind, la vârsta la care fiecare ar trebuie să caute răspunsuri, am întâlnit un medic legist, doctor în medicină. M-a surprins, pentru că îngâna încet, ca pentru el, pe holul Bibliotecii Academie, „Sfântă tinereţe legionară”. Fost legionar, a scăpat de puşcărie pentru că a salvat viaţa, operându-l pe loc, pe un general de securitate, celebrul Lazăr, ciuruit de gloanţe pe Splaiul Dâmboviţei, la câţiva metri de Institutul Medico-legal, unde era pe vremea aceea. Măsurătorile lui craniene, frenologia şi statisticile medicului legionar au dispărut, dar au rămas concluziile.

Astăzi ar fi catalogat drept rasist, dar cercetările lui privind puritatea rasei şi amestecul de populaţii au fost şi rămân din punct de vedere ştiinţific, de netăgăduit. Se pot da legi care să pună căluş adevărului, dar adevărul ştiinţific nu poate fi distrus! Concluzia lui: românii sunt balcanici în proporţie de aproape 80%, 15% influenţe slave şi 5% diferite, asiatice, în general.

Dar, ca deobicei, despre altceva doream sa vă povestesc.

Cercetătorii de la Caltech din Pasadena, California și de la Sony Computer Science Laboratories din Tokyo au explicat luna aceasta (februarie 2022) cum lucrează împreună la un nou mod de a căuta viața în alte lumi. Ei propun ”mașini epsilon” pentru a ajuta la căutare. În ciuda numelui, mașinile epsilon nu sunt mașini. În schimb, sunt algoritmi matematici complecși, seturi de reguli folosite la rezolvarea problemelor cu un computer. Cercetătorii au spus într-o lucrare publicată la începutul acestei luni că acest tip de algoritmi ar putea fi utilizați pentru a identifica caracteristicile complexe ale exoplanetelor care sunt cel mai bine explicate – poate doar explicate – prin procesele vieții.

Stuart Bartlett de la Caltech a condus cercetarea, iar revista Nature Astronomy a publicat-o pe 7 februarie 2022.

Practic, oamenii de știință folosesc mașini epsilon pentru a analiza complexitatea . Și, după cum vă puteți imagina, viața în sine este complexă, mai ales că am putea-o întâlni pe o planetă îndepărtată.

Căutarea vieții în altă parte derivă, în mod intrinsec, din ceea ce știm despre viața de pe Pământ. Așa, căutarea vieții extraterestre se pretează ideilor preconcepute. Căutăm semne de viață asemănătoare pământului, când, din câte știm, viața pe o exoplanetă îndepărtată ar putea fi complet diferită de orice am văzut pe Pământ. S-ar putea să arate diferit. S-ar putea să fi evoluat altfel. S-ar putea baza pe molecule și procese mult diferite. Și așa mai departe.

Deci, cum căutăm viața extraterestră când nu știm sigur cum arată?

Aici ar putea interveni mașinile epsilon. Ele analizează complexitatea. Deci, ele ar putea fi capabile să detecteze niveluri de complexitate care sugerează procesele vieții. Pe Pământ, de exemplu, mașinile epsilon au fost folosite pentru a studia mișcările complexe ale păsărilor.

Și cercetătorii le-au folosit chiar pentru a înțelege modul în care celulele individuale ale creierului ar putea da naștere conștiinței umane.

Ar putea fi folosite pentru a analiza o planetă îndepărtată, pentru semne de viață? Asta au vrut să afle acești oameni de știință.

Oamenii de știință au indicat, de exemplu, biosemnăturile ca un mod de a detecta viața pe alte lumi. Probabil că ați auzit discuții despre biosemnături în rândul oamenilor de știință care speră să folosească telescopul spațial James Webb pentru a le căuta. Biosemnăturile sunt compuși chimici, izotopi sau alte componente ale atmosferei unei exoplanete care sugerează viață. De exemplu, în atmosfera Pământului, oxigenul este o semnătură biologică.

Dar dacă ne uităm la o lume care are viață complet diferită de cea a propriului nostru Pământ? Din nou, așa cum au spus oamenii de știință în lucrarea lor:

… este din ce în ce mai recunoscut că viața extraterestră ar putea fi foarte diferită de viața de pe Pământ.

Chiar și așa, au spus acești oameni de știință, trebuie să existe ceva în comun între lumile care au viață. Și ne-au sugerat două lucruri pe care le-am putea avea în comun cu acele lumi. În primul rând, pe orice lume îndepărtată cu viață, ar trebui să existe un fel de biosferă, un tărâm pe sau în sau deasupra planetei în care locuiește viața.

Și ar exista ceea ce acești oameni de știință au numit „complexitate planetară observabilă”.

Apoi au propus să caute această complexitate, prin analiză folosind algoritmi de tip epsilon-mașini, pentru a vedea dacă se poate face.

Cum și-au testat ideea? Cercetătorii au folosit mașini epsilon pentru a studia imaginile Pământului de la distanță. Ei au descoperit, poate deloc surprinzător, că lumea noastră natală este mai complexă decât celelalte planete din sistemul nostru solar. De fapt, au spus ei, Pământul a apărut în studiul lor a fi cu aproximativ 50% mai complex decât oricare dintre celelalte lumi ale soarelui nostru. Acest nivel de complexitate sugerează că aici se întâmplă altceva decât geologia sau meteorologia obișnuită. Mai degrabă, cea mai mare parte a complexității poate fi explicată prin prezența vieții.

Sau luați în considerare Jupiter, un alt obiectiv al studiului, folosit ca o comparație cu Pământul. După cum se subliniază în lucrare:

Un candidat principal pentru o astfel de comparație este gigantul gazos Jupiter, considerat în general fără viață.

Și într-adevăr Pământul părea mult mai complex decât Jupiter, atunci când a fost analizat de algoritmi de mașină epsilon. Cercetătorii au spus:

În ciuda provocărilor de achiziție și procesare a datelor, (analiza noastră sugerează) că complexitatea planetară a Pământului este mai mare decât cea a lui Jupiter… rezultatele prezente sunt cel puțin în concordanță cu ipoteza că complexitatea planetară se corelează cu prezența vieții.

Deci, este o abordare inedită! Și încă una interesantă. Va fi și mai interesant dacă alți oameni de știință confirmă această tehnică ca fiind una bună pentru căutarea vieții extraterestre și apoi se vor apuca de ea. Oare, ce vom găsi? Bună întrebare!

Concluzie: Cercetătorii propun un nou mod de a căuta viața extraterestră pe exoplanete folosind mașini epsilon. „Mașinile” sunt de fapt algoritmi bazați pe aritmetică care pot evalua complexitatea globală a unei planete.

Mâine este o zi importantă, pregătiţi mărţişoarele, poate o să vă spun povestea lor, pentru că vine primăvara şi mâine este, în definitiv, o altă zi!

HOROSCOP, 28 februarie 2022

BERBEC    Intuiţia, prima impresie, îţi permit să depistezi o ocazie, o oportunitate şi apoi să aştepţi momentul favorabil. Evită amestecul celor din jur, chiar bine intenţionaţi, în treburile tale. Astăzi nu mai merge filtrul de cafea! Sau în orice caz, ceva, maşinărie, care nu merge cum ar trebui. Sau în registrul sentimental ceva nu merge cum ar trebui ? Analizează cum trebuie şi lasă iluziile. Nimeni nu a reuşit vreodată să facă pe partener să fie „mai bun”. Doar un fel de dresură superficială care cade patetic la cel mai mic conflict. Dacă poţi să accepţi imperfecţiunile caracterului este bine. Dacă nu, înseamnă că te înşeli permanent!

TAUR   Nu este niciun motiv de panică, tu vezi-ţi de treburile tale, cele obişnuite, dacă nu înţelegi ceva la serviciu mai bine cere precizări decât să faci o confuzie, care poate te costă şi bani. O dimineaţă foarte dinamică în jurul cafelei, cu multe vorbe. Se discută din nou despre vechi proiecte şi idei. Discuţii, în general sterile. Trebuie să-ţi temperezi gama reacţiilor, nu te enerva degeaba, pentru că orice ai face tot acolo o să ajungi. Eşti prins în angrenajul cotidian ca şi Charlie Chaplin în acel celebru film mut. Astăzi ar trebui să înveţi să spui: nu! Multe lucruri îţi otrăvesc viaţa şi sufletul. Astăzi, astăzi, nu mâine trebuie să ai curaj să alegi ceva ce nu îţi place, vorba glumei, ceva ilegal, amoral, sau care îngraşe, şi să-l scoţi din viaţa ta. Se ştie că eşti blând şi bine intenţionat şi de aceea oamenii te folosesc. Crezi că este bine?

GEMENI   Cei din jur, colegii, prietenii, cei dragi te încurajează şi chiar îţi oferă ajutorul. Profită de această ocazie favorabilă şi termină ceea ce ai de făcut, doar este sfârşitul lunii! O zi bună în care te simţi bine în pielea ta. Totuşi, o perioadă cam incertă după ce se întunecă. Este bine să nu te deplasezi între orele menţionate şi/sau să conduci, dacă conduci, cu atenţie sporită.  Restul zilei este favorabil. Configuraţia stelelor de azi indică o posibilă veste bună, sau o comunicare importantă pentru proiectele tale personale din viitorul apropiat. Proiecte care sunt pe un drum critic, dar să ştii că viitorul îţi surâde şi totul o să fie bine.

RAC  Afacerile personale sunt bine aspectate, cei pe care îi întâlneşti astăzi par că sunt binevoitori, mai ales pe seară! Cineva aşteaptă un răspuns de la tine, dar nu trebuie să te grăbeşti. Dezamăgirea pe care o simţi pe plan sentimental este urmarea prostului tau obicei sa idealizezi in mod nerealist situaţia şi persoana in cauza! Planifică, programează o clarificare a priorităţilor. Ori la bal, ori la spital! În cursul dimineţii evită disensiunile, mai ales dacă discuţi cu mai mulţi oameni. Probabil la serviciu sau unde îţi petreci dimineţile. Din nou ai impresia aceea ciudată că discuţia voastra este o terapie de grup, nu un dialog între oameni normali.

LEU  Dimineaţă obositoare, densă. Nu este o zi în care să faci schimbări esenţiale, pe niciun plan.Lucruri importante în cursul prânzului. Nu încerca să-ţi impui cu orice preţ punctul de vedere! Speculatiile financiare sunt prost influenţate azi, aşa că nu este o idee prea buna să te duci la şeful tău ca să-i ceri o mărire de salariu. Nu te lua dupa cine stie ce aiureli, zodia ta este conservatoare şi respecta întotdeauna tradiţia. „More maiorum” – dupa obiceiul stramoşilor, este deviza veche a zodiei! Ia lucrurile uşor şi cu mult calm. Nimeni nu-ţi vrea raul, iar pe duşmani îi doare şi pe ei capul. Analizeaza bine şi vei vedea că este o situaţie obiectiva.

FECIOARĂ   Ziua e favorabilă pentru începerea unor proiecte noi, numai după ce te interesezi de înţelegerile trecute. Lumea uită! Determină, prin ajustări succesive, ca partenerii să fie de accord. Astăzi ai câteva ore bune de aspecte favorabile. Totul este posibil, dar nu orice este permis, după cum spune codul călugărului tibetan! Mai multă obiectivitate şi răbadare, pentru ca cel ce nu are răbdare nu are nici o filozofie. Sănătatea este bună dar atentie la varaiaţiile de temperatură şi la umiditate, banii sunt şi ei bine aspectaţi, adică atenţie cum îi cheltuieşti.

BALANŢĂ   Început de săptămână de lucru şi sfârşit de lună! Cumpărături după consumul din weekend?  În orice caz, astăzi ajungi seara târziu acasă. Dacă este aşa, poate vezi şi un film nou, la modă! Fii mai strâns la pungă şi mai calculat în tot ceea ce înseamnă cheltuială, consum, aruncatul cu banii! Banii făcuţi uşor se termină la fel de uşor, iar cei munciţi nu ajung niciodată. Şi pentru Numele lui Dumnezeu, dacă ai bani, nu mai pune banii la bancă, investeşte, trăiește bine! Conjunctura astrologică pare că-ţi spune că numai munca permanentă nu prea rezolva lucrurile, mai trebuie şi altceva ca să obţii succesul in viaţă. Acel altceva se numeşte în cazul tău profesionalism şi de ce nu, puţin mai mult noroc, că nimănui nu i-a stricat!

SCORPION  Nu te mai repezi să “înţepi”, fii  senin şi cooperant! Chiar dacă ai dreptate şi spui numai adevarul, nu te poţi opri să nu faci câteva remarci mai acide despre colegi, sau prietenii tăi… Spiritul gregar şi „conducerea colectivă” nu au făcut parte niciodată dintre opţiunile tale. Familia, prietenii, serviciul, copii, duşmanii, şefii, subalternii etc – „full catastrophy” vorba lui Zorba grecul – formeză sistemul care te obligă zilnic la ciclul muncă-consum-distracţie. Mereu şi mereu. „Sistemul” – care este o imensă maşină de tocat. Stai puţin, fumează o ţigare (obicei prost, dar ajută analiza) şi gândeşte-te – gândeşte-te la tine… Îţi mai aminteşti de planurile tale, de visurile tale, de dorinţele tale? Nu ar fi bine să vorbeşti, chiar astăzi, câte puţin cu cei din jur? Ai putea avea surpriza plăcută să vezi că şi ei îţi împărtăşesc dorinţele. Nu ar fi frumos?

SĂGETĂTOR    Eşti în postura plăcută nativilor să acţioneze. Aspecte favorabile deciziilor importante, la muncă. De asemenea o zi aproape relaxantă, ba chiar interesantă sub aspectul relaţiilor umane. Ai multe de terminat, multe de început, multe de făcut, dar  unele inexactităţi din trecut te bântuie şi te întrebi de ce ţi se întâmplă tocmai ţie. Lasă totul în trecut, nu-ţi mai bate capul degeaba, rezolvarea pare că nu mai stă în puterea ta. Oricum, pretenţiile celor din familia ta şi din cercul tău de prieteni sunt cam mari.

CAPRICORN   Astăzi găseşti nota potrivită în acordul sentimental. Domeniul emoţional este bine aspectat. Cu mai mult pragmatism şi mai puţine griji şi temeri poţi să te simţi chiar confortabil, plăcut! Pe de altă parte cineva “bine intenţionat” îţi şopteşte că eşti subiect de discuţie. Majoritatea barfelor şi intrigilor nu se fac din răutate ci din plictiseala şi mahalagism, aşa că nu te enerva in mod disproporţionat şi inutil. În situţia în care vrei să iei atitudine, cu toate că cei din zodia Capricornului nu intră ei primii în conflicte,  consulta-te astăzi cu cei născuţi sub semnele Taurului şi ale Leului, vei gasi multă bunavoinţă, sfaturi competente şi idei bune.

VĂRSĂTOR  Nu te repezi să dai replica, astăzi! Eşti cam tensionat şi nervos, trebuie să te controlezi şi să zâmbeşti. Frecventează prietenii care te fac să te simţi bine, te aprobă şi chiar te răsfaţă. Atenţie la un partener sau “prieten”. Saturn afectat indică o indiscreţie sau chiar o trădare, dar ca orice lucru guverant de Saturn, întârzie. Poate fi doar jumătatea ta care uita să ia pâine şi întârzie cu băieţii. Sau poate că este altceva, Astrologia nu este o ştiinţă precisă ca să dea nume, adrese şi numere de telefon. Aşa că este bine sa dai un tur de telefoane pe la rude şi prieteni ca să vezi cui îi tremură şi îi suna fals vocea sau iţi raspunde cu subânţeles.

PEŞTI   Cei mai buni aliaţi îţi sunt astăzi cei dragi, cei apropiaţi. Planurile făcute în sfera personală pot aduce în viitor rezultate bune. Dar, o dispoziţie schimbătoare îţi poate influenţa ziua. Analizează cu atenţie şi dă curs deciziilor profitabile cum ar fi să scapi de lucrurile nefolositoare din casa sau de la birou.  Sufletul tău bun te împinge spre compromisuri. Este şi aşa bine, dar fii generos cu cine merită. Un procent dintre Peşti, cel din ultima parte a zodiei, este într-o uşoară pierdere de energie. Supraveghează-ţi sănătatea şi in special alimentatia. Mâncarea naturala, fructele, mierea şi ceaiurile din plante medicinale româneşti îţi refac relativ repede vitalitatea! Cel puţin aşa se spune!

Cele mai recente știri
Știri similare