Ministrul Emil Hurezeanu a subliniat marţi, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe de la Bruxelles, importanţa continuării sprijinului UE pentru Ucraina pe toate palierele.

Agenda reuniunii miniştrilor afacerilor externe din statele membre UE (Consiliul Afaceri Externe – CAE) a inclus agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, respectiv evoluţiile din Orientul Mijlociu, inclusiv Siria, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE), citat de Agerpres.

Cu privire la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, ministrul Emil Hurezeanu a subliniat importanţa continuării sprijinului UE pentru Ucraina pe toate palierele şi a reiterat susţinerea pentru apelul partenerilor internaţionali pentru încetarea focului în Ucraina.

De asemenea, ministrul român de Externe a salutat adoptarea celui de-al 17 pachet de sancţiuni la adresa Rusiei, precum şi noile listări în direcţia consolidării regimului de sancţiuni al UE privind acţiunile hibride ale Rusiei şi în cadrul regimului privind drepturile omului.

„A salutat coordonarea la nivelul liderilor «coaliţiei de voinţă», reiterând sprijinul ferm pentru o pace justă şi durabilă, cu implicarea Ucrainei şi a Europei în negocieri pentru a asigura sustenabilitatea unui acord de pace”, precizează MAE în comunicat.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Aderarea Republicii Moldova și a Ucrainei

Totodată, şeful diplomaţiei române a reafirmat sprijinul pentru avansarea negocierilor de aderare a Ucrainei şi Republicii Moldova la UE, având în vedere progresele înregistrate de cele două state.

Referitor la situaţia din Orientul Mijlociu, ministrul Emil Hurezeanu a exprimat îngrijorarea faţă de continuarea escaladării din Fâşia Gaza şi a transmis un apel către toate părţile în vederea respectării dreptului internaţional umanitar şi reluarea dialogului.

În context, el a subliniat faptul că România va continua să sprijine acţiunile umanitare din Gaza, menţionând faptul că cea mai recentă evacuare medicală a unor pacienţi pediatrici din Gaza, la care ţara noastră a contribuit în baza Mecanismului de Protecţie Civilă al Uniunii Europene, a avut loc la 14 mai, numărul total de pacienţi care primesc îngrijiri medicale în ţara noastră fiind în prezent de 41 de persoane.

Referitor la situaţia din Siria, şeful diplomaţiei române a evidenţiat aşteptările din partea comunităţii internaţionale de la noile autorităţi siriene în privinţa continuării procesului de tranziţie politică paşnică şi incluzivă. De asemenea, ministrul a subliniat importanţa ameliorării situaţiei economice a Siriei pentru a contribui la consolidarea stabilităţii interne, se mai arată în comunicatul MAE.

Citește și: Uniunea Europeană elimină toate sancţiunile economice impuse Siriei sub regimul al-Assad

Editor : B.P.

Share.
Exit mobile version