România nu are nevoie de o austeritate de tip feudal, cu măriri de taxe pentru antreprenori şi nicio reformă, iar viziunea Guvernului pentru rezolvarea crizei bugetare va genera, printre altele, o migrare a capitalului privat către pieţe stabile şi predictibile fiscal, consideră confederaţia patronală IMM România.
Potrivit confederaţiei , rezolvarea efectelor crizei bugetare prin creşterea impozitelor şi taxelor, în primul rând, pentru mediul privat, fără existenţa măsurilor pentru reducerea drastică a cheltuielilor publice şi reforma administraţiei va determina o restrângere a activităţii economice în general şi, în special, în sectoarele HORECA, producţie şi servicii, şi o diminuare a sumelor colectate la bugetul de stat, în timp ce cheltuielile publice rămân aceleaşi.
Totodată, măsurile vor duce la demotivarea mediului privat, antreprenori şi angajaţi, având în vedere mutarea costurilor crizei bugetare în sarcina lor, deşi nu ei au fost beneficiari ai resurselor publice, arată comunicatul citat de Agerpres.
Mărirea cotei de TVA la 21% va scădea competitivitatea produselor şi serviciilor româneşti, în raport cu cele din ţările terţe, în timp ce creşterea impozitului pe dividende la 16% va determina antreprenorii să evite acordarea dividendelor în perioada următoare, încasările prognozate din această sursă având şanse mari să fie mult diminuate, consideră confederaţia amintită.
Un alt efect negativ al actualului pachet de măsuri este scăderea consumului şi implicit a veniturilor publice.
În aceste condiţii, patronatul propune câteva soluţii pentru depăşirea crizei bugetare, prima dintre acestea fiind reducerea cheltuielilor de funcţionare a statului.
Alte recomandări se referă la creşterea măsurilor de combatere a evaziunii fiscale şi a concurenţei neloiale în scopul măririi încasărilor bugetare, reducerea personalului din instituţiile publice raportat la gradul de colectare a resurselor financiare şi procesul de digitalizare şi închiderea companiilor de stat cu pierderi majore.
Reprezentanţii IMM-urilor solicită realizarea unei analize de impact a măsurilor fiscale luate pentru acoperirea deficitului bugetar şi reanalizarea impactului măsurilor de reformă fiscală la sfârşitul anului pentru evaluarea oportunităţii menţinerii acestora.
Realizarea unui pact fiscal pe 10 ani pentru asigurarea predictibilităţii şi stabilităţii mediului de afaceri reprezintă o altă propunere avansată de IMM România.
În perioada 2 – 3 iulie 2025, confederaţia patronală a realizat un sondaj privind percepţia antreprenorilor asupra informaţiilor apărute în spaţiul public privind măsurile fiscale pentru rezolvarea crizei bugetare, la care au răspuns 2700 de antreprenori. 75% dintre aceştia nu susţin mărirea cotelor de TVA existente iar 60% au afirmat că vor creşte preţul serviciilor şi produselor din cauza creşterii cotelor de TVA.
În plus, un respondent din 3 se aşteaptă la o scădere a volumului vânzărilor ca urmare a creşterii preţurilor carburanţilor, care va determina creşterea preţurilor produselor şi serviciilor.
70% dintre antreprenori consideră că reforma tuturor companiilor de stat este esenţială pentru reducerea pierderilor bugetare iar 2 din 3 declară că reforma fiscală trebuie să fie însoţită de reducerea cheltuielilor bugetare şi a personalului din sectorul public.
Un procent de 56% dintre respondenţi au declarat că se încadrează la categoria microîntreprinderi, 26,8% la întreprinderi mici şi 14,1% întreprinderi mijlocii. 43% fac parte din domeniul serviciilor, 23% sunt din domeniul HORECA, iar 14,8% din comerţ, precizează sursa citată.
Ministerul Finanţelor a publicat joi un proiect de lege care prevede unele măsuri fiscal-bugetare printre care majorarea cotei standard de TVA de la 19 la 21% şi a cotelor reduse de la 5% şi 9% la 11%, creşterea accizelor, majorarea de la 10% la 16% a impozitului pe dividende şi un impozit suplimentar pentru bănci. Proiectul prevede, de asemenea, creşterea taxării în domeniul jocurilor de noroc dar şi plata contribuţiei sociale pentru pensiile mai mari de 3000 de lei, pentru suma care depăşeşte acest plafon.
Editor : M.B.