Tăierile de fonduri USAID creează haos, arată Reuters într-un material publicat în exclusivitate. Rațiile alimentare, care ar putea aproviziona 3,5 milioane de persoane timp de o lună, zac în depozite din întreaga lume, din cauza reducerilor ajutorului american, și riscă să devină inutilizabile, potrivit unor persoane familiarizate cu situația, citate de agenția de presă.
Stocurile de alimente au rămas blocate în patru depozite ale guvernului SUA încă de la decizia administrației Trump, din ianuarie, de a reduce programele globale de ajutor, au dezvăluit, pentru Reuters, trei persoane care au lucrat anterior la Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională și două surse care provin din alte organizații de ajutor.
Unele stocuri, care urmează să expire din iulie, vor fi probabil distruse, fie prin incinerare, fie prin utilizarea lor ca hrană pentru animale, au declarat două dintre aceste surse.
Depozitele, care sunt gestionate de Biroul pentru asistență umanitară al USAID, conțin între 60.000 și 66.000 de tone metrice de alimente, provenite de la fermieri și producători americani, au declarat cele cinci persoane.
O listă de inventar nedatată a depozitelor – care sunt situate în Djibouti, Africa de Sud, Dubai și Houston – precizează că acestea conțin peste 66.000 de tone de produse, inclusiv biscuiți cu conținut energetic ridicat, ulei vegetal și cereale fortificate.
Aceste provizii sunt evaluate la peste 98 de milioane de dolari, conform documentului analizat de Reuters, împărtășit de un oficial umanitar și verificat de o sursă guvernamentală americană ca fiind actualizat.
Aceste alimente ar putea hrăni peste un milion de persoane timp de trei luni sau întreaga populație din Gaza timp de o lună și jumătate, conform unei analize Reuters care utilizează cifrele Programului Alimentar Mondial, cea mai mare agenție umanitară din lume.
Organismul ONU spune că o tonă de alimente – care include de obicei cereale, leguminoase și ulei – poate satisface nevoile zilnice a aproximativ 1.660 de persoane.
Desființarea USAID și reducerea cheltuielilor pentru ajutor umanitar de către președintele Donald Trump vin în contextul în care nivelul foametei la nivel mondial crește din cauza conflictelor și a schimbărilor climatice, care conduc tot mai mulți oameni spre foamete, anulând decenii de progrese, arată Reuters.
Potrivit Programului alimentar mondial, 343 de milioane de persoane se confruntă cu niveluri acute de insecuritate alimentară în întreaga lume. Dintre acestea, 1,9 milioane de persoane sunt afectate de o foamete catastrofală. Cele mai multe dintre ele se află în Gaza și Sudan, dar și în unele zone din Sudanul de Sud, Haiti și Mali.
Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, care supraveghează USAID, a declarat, ca răspuns la întrebări detaliate privind stocurile de alimente, că lucrează pentru a asigura continuarea neîntreruptă a programelor de ajutor și transferul acestora până în iulie, ca parte a procesului de desființare a USAID.
„USAID se consultă în permanență cu partenerii cu privire la cel mai bun loc de distribuire a produselor din depozitele de prepoziționare USAID pentru a fi utilizate în programele de urgență înainte de data expirării lor”, a declarat purtătorul de cuvânt.
Multe dintre alimente riscă să fie distruse
Deși administrația Trump a emis derogări pentru unele programe umanitare – inclusiv în Gaza și Sudan – anularea contractelor și înghețarea fondurilor necesare pentru a plăti furnizorii, expeditorii și contractorii au lăsat stocurile de alimente blocate în cele patru depozite, au declarat sursele citate de Reuters.
Potrivit sursei americane și a două foste surse USAID, o propunere de a preda stocurile organizațiilor de ajutor care le pot distribui este în așteptare. Planul așteaptă aprobarea Biroului de asistență externă al Departamentului de Stat, au declarat cele două foste surse USAID.
Biroul este condus de Jeremy Lewin, un fost agent în vârstă de 28 de ani al Departamentului pentru eficiență guvernamentală al lui Elon Musk, care supraveghează în prezent desființarea USAID.
Aproape 500 de tone de biscuiți cu conținut energetic ridicat, depozitați într-un depozit USAID din Dubai, urmează să expire în iulie, potrivit unui fost funcționar USAID și unui funcționar din domeniul asistenței familiarizat cu stocurile. Biscuiții ar putea hrăni cel puțin 27.000 de copii cu malnutriție acută timp de o lună, conform calculelor Reuters.
Biscuiții sunt acum susceptibili de a fi distruși sau transformați în hrană pentru animale, a declarat fostul oficial USAID, adăugând că, într-un an obișnuit, doar aproximativ 20 de tone de alimente ar putea fi eliminate în acest fel, din cauza deteriorării în timpul transportului sau depozitării.
O parte dintre aceste stocuri erau destinate anterior Gaza și Sudanului afectate de foamete, a declarat fostul oficial.
USAID intenționează să concedieze aproape tot personalul său în două runde, la 1 iulie și 2 septembrie, pe măsură ce se pregătește să se închidă definitiv, conform unei notificări transmise Congresului în martie. Cele două foste surse ale USAID au declarat că o mare parte din personalul esențial necesar pentru gestionarea depozitelor sau mutarea proviziilor va pleca în iulie.
Copii în pericol
Statele Unite sunt cel mai mare donator de ajutor umanitar din lume, reprezentând cel puțin 38% din totalul contribuțiilor înregistrate de Organizația Națiunilor Unite. Conform datelor guvernamentale, anul trecut, SUA a plătit 61 de miliarde de dolari sub formă de asistență externă, din care puțin peste jumătate prin intermediul USAID.
Ajutorul alimentar al SUA include alimente terapeutice gata de utilizare (RUTF), cum ar fi biscuiții cu energie ridicată și Plumpy’Nut, o pastă pe bază de arahide.
Navyn Salem, fondatorul Edesia, producător de Plumpy’Nut cu sediul în SUA, a declarat că rezilierea contractelor de transport de către USAID a creat o întârziere masivă, care a forțat firma să angajeze un depozit suplimentar pentru a-și stoca propria producție. Stocul rezultat de 5.000 de tone, în valoare de 13 milioane de dolari, ar putea hrăni mai mult de 484.000 de copii, a spus Salem.
UNICEF, agenția ONU pentru copii, a avertizat la sfârșitul lunii martie că stocurile de RUTF se epuizează în 17 țări din cauza reducerilor de fonduri, ceea ce ar putea forța 2,4 milioane de copii, care suferă de malnutriție acută severă, să rămână fără aceste provizii esențiale pentru tot restul anului.
Cele patru depozite USAID conțin majoritatea stocurilor de alimente ale agenției. În vremuri normale, acestea ar putea fi trimise rapid în locuri precum Sudan, unde 25 de milioane de oameni – jumătate din populația țării – se confruntă cu foametea acută.
Jeanette Bailey, director de nutriție la Comitetul Internațional de Salvare, care primește o mare parte din finanțare din SUA, a declarat că își va reduce programele în urma tăierilor.
Ea a declarat că impactul penuriei globale de alimente terapeutice ca urmare a întreruperii fluxurilor de ajutor din SUA este dificil de măsurat, în special în locurile în care programele de ajutor nu mai funcționează. „Ceea ce știm, totuși, este că, dacă un copil se află într-un centru de stabilizare pentru pacienții internați și nu mai are acces la tratament, mai mult de 60% dintre acești copii riscă să moară foarte repede”, a spus Bailey.
Editor : C.A.