Unele dintre cele mai mari conglomerate de afaceri din lume vor avea de înfruntat propriul lor moment de „trecere a Rubiconului”. Vârsta medie a celor mai bogați 30 de oameni de pe planetă este 70 de ani, iar vremea pentru o tranziție a puterii de la o generație la alta este tot mai aproape, scrie El Pais. Cine le va lua locul unor mari magnați precum Warren Buffet, Rupert Murdoch sau Bernard Arnault?

„Toată familia asta este un cuib de vipere. O să se înfășoare în jurul tău și o să te sufoce.” Aceasta este doar o replică din serialul Succession de pe HBO care prezintă o versiune exagerată a luptelor pentru putere ce pot izbucni atunci când domnia unui lider se apropie de final, dar uneori ficțiunea și realitatea nu sunt foarte diferite.

Tranziția între generații se numără printre cele mai delicate și dificile momente în viața unei afaceri de familie.

„Nu toate reușesc să treacă cu succes prin ea”, a recunoscut Maria Iturriaga, profesoară la Școala de Business Deusto. „Una dintre cele mai mari greșeli este să îi faci pe posibilii moștenitori să concureze unul împotriva celuilalt – acest lucru creează câștigători și pierzători”, a explicat și Alberto Gimeno, profesor al centrului Esade din Spania.

Înlocuirea unui lider carismatic este foarte complicată și presupune de multe ori o schimbare majoră de strategie din partea companiei, potrivit lui Gimeno. „Rolul pe care îl va juca familia este esențial.”

Warren Buffett, între succesiune și moștenire

Cel mai faimos investitor din lume, Warren Buffett (94 de ani), și-a organizat deja planul de succesiune. În ciuda decesului partenerului său de încredere Charlie Munger, anul trecut, Buffett nu dă niciun semn că ar vrea să se retragă din activitate.

Oracolul din Omaha, așa cum este poreclit Buffett, a anunțat în mai 2021 că cel care îi va locul ca director executiv al conglomeratului Berkshire Hathaway va fi Greg Abel, care a ocupat funcția de vice-președinte încă din 2018 și este șeful diviziei de energie a grupului.

Canadianul de 62 de ani va prelua rolul de director executiv, însă cel care îl va înlocui pe Buffett ca președinte al conglomeratului este fiul său, Howard (69 de ani).

Buffett a dezvăluit anul acesta și un alt detaliu esențial despre viitorul său: soarta averii sale. Investitorul, care în prezent ocupă locul 9 în clasamentul celor mai bogați oameni de pe planetă, cu o avere estimată la 144 de miliarde de dolari, plănuiește să doneze cea mai mare parte din bani unei noi fundații de caritate conduse de copiii lui: Susan (72 de ani), Howard și Peter (66 de ani).

Orice decizie legată de distribuția fondurilor va fi luată doar dacă toți cei trei copii ai lui Buffett vor fi de acord. „Ar trebui să îți scrii necrologul și să îți dai seama cum ai putea să te ridici la înălțimea lui”, a spus Buffett la întâlnirea acționarilor Berkshire Hathaway de anul trecut.

Familia lui Rupert Murdoch se luptă pentru imperiul său media

Rupert Murdoch este australian și a obținut cetățenia americană în 1985 ca să poată deține rețeaua de televiziune Fox News. Însă, influența lui Murdoch asupra politicilor din Marea Britanie și implicarea sa în diverse scandaluri de-a lungul timpului au făcut ca lupta pentru controlul imperiului său mediatic să pară ca o adevărată telenovelă britanică.

În ultimii ani, Rupert și fiul său cel mare, Lachlan, au devenit tot mai apropiați în ceea ce privește opiniile lor politice de extremă dreapta și rolul pe care ei cred că presa ar trebui să îl joace în definirea acestor perspective.

Experții spun că ceilalți trei copii ai săi cu drept de vot în trustul prin care imperiul Murdoch este administrat, Prudence (66 de ani), Elizabeth (56) și James (51), care au opinii mai moderate, se luptă în tribunalele din Reno, Nevada, pentru a-l opri pe Lachlan să își consolideze puterea asupra imperiului mediatic construit de tatăl lor.

Bernard Arnault are două obiective clare

Problemele legate de viitorul LVMH, cea mai mare companie de produse de lux din lume, care include branduri precum Dior, Vuitton și Moët Hennessy, îl țin foarte ocupat pe fondatorul ei, Bernard Arnault.

Regulamentul recent modificat al companiei îi permite miliardarului de 75 de ani să rămână la conducere până la 80 de ani, ceea ce îi va da destul timp să ia deciziile cele mai importante.

Al patrulea cel mai bogat om al lumii, cu o avere de peste 200 de miliarde de dolari, a început deja să își organizeze succesiunea. El are două obiective clare: să se asigure că familia păstrează controlul total asupra acționariatului și al administrării operaționale a companiei și să facă tot posibilul să evite o tranziție dezastruoasă a puterii.

Doi dintre copiii lui Arnault, Alexandre (31 de ani) și Frédéric (29) au fost numiți în consiliul de administrație, ceea ce le oferă abilitatea de a influența deciziile strategice. Alături de ei se află Delphine și Antoine, copiii lui Arnault dintr-o altă căsătorie, care au devenit membri ai consiliului în 2003 și 2005, când încă nu împliniseră 30 de ani.

Pentru a preveni disputele între copii, în următorii 30 de ani, ei nu au voie să vândă acțiunile pe care le dețin – o schemă care îi obligă pe cei cinci moștenitori să ajungă la o înțelegere.

Totuși, nimeni nu a fost desemnat încă viitorul director executiv. Deocamdată, Arnault rămâne la cârma LVMH și mai are încă cinci ani să se decidă cine va ocupa și această funcție.

Giorgio Armani: procesul dificil de a înlocui o legendă

Situația lui Giorgio Armani este una ieșită din comun în lumea de azi a industriei de fashion și cea financiară. Imperiul său este strâns legat de viziunea lui personală. Fondatorul brandului a supravegheat cu meticulozitate fiecare detaliu, de la colecțiile de haine prezentate în fiecare an până la deciziile financiare care determină cursul urmat de companie.

În calitatea sa de designer, director executiv și unic acționar al brandului care îi poartă numele, Armani a pus mereu accent pe păstrarea independenței într-un sector dominat tot mai mult de marile conglomerate de lux.

Acum, la vârsta de 90 de ani, problema succesiunii a devenit critică. Armani nu are copii și nici moștenitori clari care ar putea să preia controlul asupra celebrei sale case de modă, cu toate că o parte din rudele sale se află în consiliul de administrație al companiei.

Nesiguranța legată de viitorul unui brand atât de important a devenit un motiv major de îngrijorare în Italia.

Armani a dezvăluit că are un plan extins de succesiune prin care să asigure continuitatea moștenirii sale, odată ce va pleca de la conducerea brandului.

Designerul a spus că nu caută un singur succesor pentru imperiul său, ci ar prefera un colectiv de colaboratori de încredere care să umple golul lăsat în urma plecării sale din fruntea companiei.

Din acest grup de persoane foarte atent alese și instruite se numără nepoatele sale Silvana și Roberta Armani, precum și nepotul său Andrea Camerana și Leo Dell’Orco, mâna dreaptă a maestrului modei de mai bine de 40 de ani.

Alți miliardari care sunt aproape de a preda ștafeta sunt Carlos Slim Helu (84 de ani), cel mai bogat om din Mexic, care deține cel mai mare operator de telefonie din America Latină, Wolfgang Porsche (82 de ani), care conduce în continuare celebrul brand de automobile care îi poartă numele, Juan Roig (75 de ani), președintele și cel mai mare acționar al lanțului de supermarketuri Mercadona, și Amancio Ortega (88 de ani), al doilea cel mai bogat om din Europa, după Arnault.

Editor : Raul Nețoiu

Share.
Exit mobile version