Un medic de familie poate oferi pacientului în cabinet bilet de trimitere pentru efectuarea mai multor analize gratuite, dar și rețetă compensată pentru a beneficia de o serie de medicamente cu preț decontat integral sau parțial de stat (prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate). Însă, rețeta compensată este strâns legat de o scrisoare medicală. Sandra Alexiu, Președinte al Asociației Medicilor de Familie din București a explicat pentru Digi24 ce trebuie să facă românii care vor să primească medicamente decontate.

Medicul de familie sau orice alt medic de specialitate poate prescrie persoanelor asigurate în sistemul medical de stat rețetă compensată pentru a beneficia de medicamente gratuite sau, unele dintre ele, la prețuri reduse (compensare parțială unde statul suportă costul).

Biletul de trimitere pe care îl oferă un medic de familie pacientului este strâns legat de scrisoarea medicală

„În momentul în care eu, ca medic de familie, trimit un pacient către un alt specialist (un consult interdisciplinar) medicul care îl primește este obligat, prin lege și prin deontologia medicală, să îmi răspundă printr-o scrisoare medicală.

Mai exact, după consult, medicul specifică câteva detalii (există o rubrică specială în scrisoarea medicală) precum: rețeta compensată, schema propusă de tratament, cât și valabilitatea acesteia sau, după caz, concediul medical ori alte precizări.

În felul acesta, îmi confirmă (medicului de familie) motivul pentru care am trimis pacientul către investigații și se definitivează actul medical.

Sunt situații în care, eu, ca medic de familie, nu pot prescrie o rețetă compensată (suntem restricționați) pentru anumite medicamente, deoarece nu am această scrisoare medicală conformă, completată corect și cu dată valabilă. Dacă nu se eliberează această scrisoare medicală, pot exista amenzi, a declarat medicul de familie Sandra Alexiu.

Și persoanele neasigurate în sistemul de sănătate pot beneficia de investigații medicale gratuite

Serviciile medicale paraclinice sunt acordate și persoanelor care nu pot face dovada calității de asigurat, în vederea efectuării mai multor teste (precum testare pentru virusul hepatitic B, virusul hepatitic C și la gravidă, virusul HIV), la recomandarea medicilor de familie sau alt medic de specialitate. Însă, acest beneficiu se oferă doar dacă pacientul are un biletul de trimitere eliberat de un medic care se află în relaţie contractuală cu o casă de asigurări de sănătate.”, se arată în normele de contract CNAS.

Medicul de specialitate are obligaţia de a informa medicul de familie, prin scrisoare medicală, despre serviciile de care a beneficiat și recomandările formulate

În urma acordării consultațiilor pentru depistarea afecțiunilor oncologice, medicii de specialitate clinică, cu una dintre specialitățile enumerate la pct. 2 (din contract), pot acorda proceduri diagnostice pentru depistarea afecțiunilor oncologice și pot elibera, după caz:

  • bilete de trimitere pentru alte specialități clinice, în vederea confirmării afecțiunii oncologice;
  • bilete de trimitere pentru investigaţii paraclinice în ambulatoriu, în vederea confirmării afecțiunii oncologice;
  • bilete de internare pentru servicii medicale spitalicești acordate în spitalizare de zi, în vederea confirmării afecțiunii oncologice;
  • proceduri diagnostice pentru depistarea afecțiunilor oncologice, potrivit CNAS.

Ce presupune eliberarea unui bilet de trimitere din partea medicului de familie

„Orice persoană înscrisă în sistemul de sănătate are dreptul la un bilanț, respectiv un examen clinic anual. De regulă, pacienții sunt chemați în luna nașterii, pentru a fi mai ușor de păstrat o continuitate în sistem, medicul face o consultație și se stabilesc eventualele situații ce trebuie investigate. Atunci se recomandă și analize medicale”, a declarat medicul de familie Sandra Alexiu.

Ce valabilitate are un bilet de trimitere de la medic

  • Valabilitatea biletului de trimitere depinde, în primul rând, de tipul acestuia.
  • Dacă vorbim de un bilet de trimitere pentru a diagnostica o boală acută sau sub acută, valabilitatea este de 30 de zile;
  • Dacă vorbim de un bilet de trimitere pentru a diagnostica o boală cronică/monitorizarea unei boli cronice, valabilitatea este de 90 de zile.

Share.
Exit mobile version