Close Menu
Gardianul Zilnic
  • Stiri Locale
  • Lumea
  • Politică
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Justiție
  • Sănătate
  • Sport
  • Comunicat de Presă
  • Tendințe
Trending

Ionuţ Moşteanu a preluat mandatul de ministru al Apărării Naţionale

iunie 24, 2025

Poliţia turcă arestează 158 de militari suspectaţi de legături cu nebuloasa defunctului predicator Fethullah Gülen. Vizaţi în principal militari din Forţele Terestre, arestaţi în 43 dintre cele 81 de provincii turce, inclusiv la Istanbul şi Izmir

iunie 24, 2025

Analiză Ce ar însemna o răsturnare a regimului de la Teheran pentru Iran, Israel și SUA. Forța și mai radicală care ar putea umple golul

iunie 24, 2025

Diana Buzoianu, după ce a preluat mandatul de ministru al Mediului: Trebuie redus numărul de directori din Romsilva

iunie 24, 2025

Mircea Abrudean, susţinut de coaliţia de guvernare pentru funcţia de preşedinte al Senatului / AUR l-a propus pe Mircia Chelaru, S.O.S România pe Dumitru Manea

iunie 24, 2025
Facebook X (Twitter) Instagram
Povești Web
Facebook X (Twitter) Instagram
Gardianul Zilnic
Abonati-va
  • Stiri Locale
  • Lumea
  • Politică
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Justiție
  • Sănătate
  • Sport
  • Comunicat de Presă
  • Tendințe
Gardianul Zilnic
Home » Încep probele scrise ale examenului de Bacalaureat, cu Limba şi literatura română. Elevii vor putea vedea lucrările după evaluare
Educație

Încep probele scrise ale examenului de Bacalaureat, cu Limba şi literatura română. Elevii vor putea vedea lucrările după evaluare

By Sala de Presăiunie 10, 2025
Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email Telegram Tumblr WhatsApp Copy Link
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Aproximativ 108.000 de candidaţi sunt aşteptaţi să participe la probele scrise din sesiunea din iunie a Bacalaureatului, care încep marţi, cu cea la Limba şi literatura română. Primele rezultate se vor afişa în 20 iunie. În premieră, în acest an, elevii îşi vor putea vedea lucrările după evaluare, urmând ca apoi să decidă dacă vor să depună contestaţie, scrie News.ro.

Probele scrise din sesiunea iunie a examenului naţional de Bacalaureat 2025 încep marţi şi se vor desfăşura în 447 de centre de examen din toată ţara, care reprezintă circa 30% dintre liceele din ţară. Cele mai multe dintre aceste unităţi şcolare au doar nivelul liceal.

Conform datelor înregistrate şi transmise de comisiile judeţene/comisia Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB), sunt aşteptaţi să participe circa 108.000 candidaţi (peste 94.400 de candidaţi din promoţia curentă şi peste 13.800 de candidaţi din seriile anterioare). Aceştia vor susţine toate probele sau, în funcţie de rezultatele obţinute în sesiunile anterioare şi recunoscute ca atare, doar probele nepromovate.

Marţi va avea loc proba la Limba şi literatura română, miercuri – proba obligatorie a profilului, vineri – proba la alegere a profilului/specializării. În 16 iunie este programată proba la Limba şi literatura maternă.

Accesul candidaților în săli este permis până la 08:30

Probele încep la ora 9:00, iar accesul candidaţilor în săli este permis până la ora 8.30.

Candidaţii au trei ore pentru rezolvarea subiectelor, calculate din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor în sala de examen. Pentru redactarea unei lucrări scrise/rezolvarea subiectelor sunt prevăzute trei (3) ore, calculate din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor în sala de examen.

Beneficiază de prelungire (cu cel mult două ore) candidaţii cărora li s-a aprobat solicitarea în acest sens de către comisiile judeţene, în concordanţă cu Procedura de asigurare a condiţiilor privind egalizarea şanselor pentru elevii cu deficienţe de vedere, deficienţe de auz şi tulburări de neurodezvoltare.

Săli supravegheate audio-video

Pe durata desfăşurării probelor, toate sălile de examen sunt supravegheate audio-video.

Pentru rezolvarea subiectelor, candidaţii vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru scheme şi desene vor utiliza numai creion negru. Pentru probele scrise la Matematică şi Geografie candidaţii pot apela doar la instrumente de desen. La probele scrise, hârtia folosită este doar cea distribuită în sălile de examen.

Este interzisă introducerea în sălile de examen a unor obiecte (ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete etc.), precum şi a oricărui mijloc electronic de calcul, de stocare de informaţii sau de comunicare (stickuri de memorie, telefoane, tablete etc.). De asemenea, nu este permis accesul în săli cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc.

Candidaţilor le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul.

TELVERDE pentru sesizări

Candidaţii prinşi în aceste situaţii vor fi eliminaţi din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceştia ori de alţi candidaţi, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane şi indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise. Drept urmare, aceşti candidaţi nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de Bacalaureat.

Centrul Naţional pentru Curriculum şi Evaluare va publica subiectele şi baremul de corectare pentru fiecare probă scrisă, zilnic, la ora 15:00, pe site-ul subiecte.edu.ro.

În zilele în care se desfăşoară probele scrise, Ministerul Educaţiei pune la dispoziţia celor interesaţi linia TELVERDE 0800801100 pentru sesizarea eventualelor disfuncţionalităţi privind organizarea/desfăşurarea examenului.

Evaluarea lucrărilor scrise din cadrul Bacaluareatului se realizează prin intermediul platformei dedicate evaluării digitalizate.

Rezultatele, pe 20 iunie

Afişarea primelor rezultate este programată în 20 iunie.

Comunicarea rezultatelor se face anonimizat, utilizându-se codurile individuale care înlocuiesc numele şi prenumele candidaţilor. Aceste coduri sunt distribuite candidaţilor, pe bază de semnătură de primire, la prima probă pe care o susţin.

Pentru comunicarea notelor obţinute, înainte de etapa de depunere şi soluţionare a contestaţiilor, comisiile din unităţile de învăţământ/centrele de examen tipăresc lista rezultatelor examenului de Bacalaureat, care cuprinde: codul candidatului, unitatea de învăţământ de provenienţă, judeţul, promoţia, forma de învăţământ absolvită, specializarea, notele obţinute la fiecare probă scrisă, media sau menţiunile „reuşit”/„respins”/„neprezentat”/„eliminat din examen”, după caz.

Ca element de noutate pentru acest an, este prevăzută etapa de vizualizare a lucrărilor de la probele scrise. La vizualizarea lucrării/lucrărilor, candidatul minor trebuie să fie însoţit obligatoriu de un părinte/reprezentant legal. Contestaţiile se pot depune după vizualizarea lucrărilor, însă nu sunt condiţionate de această etapă. În aceeaşi măsură, vizualizarea lucrării nu implică obligativitatea de a depune contestaţie.

Contestațiile

Candidaţii îşi pot vizualiza lucrările în 20 iunie, între orele 14:00 şi 18:00, respectiv în 23 şi 24 iunie. Pe aceleaşi coordonate de timp pot fi depuse şi contestaţiile.

Candidaţii care contestă rezultatul iniţial al evaluării trebuie să completeze, să semneze şi să depună/transmită prin mijloace electronice şi o declaraţie-tip în care se menţionează faptul că au luat cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere.

Afişarea rezultatelor finale este programată pe 30 iunie.

Rezultatele examenului naţional de Bacalaureat ale candidaţilor anonimizaţi sunt afişate atât pe pagina dedicată examenului, cât şi pe site-urile inspectoratelor şcolare pentru o perioadă de 2 ani.

Pentru a promova examenul, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiţii (cumulat): să susţină toate probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale, toate probele scrise şi să obţină nota 5 (cel puţin) la fiecare dintre acestea, să obţină cel puţin media 6 la probele scrise (media notelor obţinute la probele scrise).

”În ceea ce priveşte organizarea programului şcolar în perioada susţinerii probelor scrise din această sesiune a examenului naţional de bacalaureat, în funcţie de particularităţi, activităţile didactice se pot desfăşura în format asincron şi/sau se vor identifica soluţii pentru suplinirea cadrelor didactice implicate în comisiile de examen”, a transmis Ministerul Educaţiei.

 

Editor : M.C

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email

Continua să citești

Propunerea din programul de guvernare care „dezamăgește profund” organizațiile studențești. Ce spun despre diminuarea fondului de burse

Barem de corectare la limba și literatura română. Modele de rezolvare pentru subiectele de la Evaluarea Națională 2025

Când se afișează rezultatele de la Evaluarea Națională 2025. Care este termenul limită pentru depunerea contestațiilor

Evaluarea Națională 2025: Subiecte la limba și literatura română. Elevii participă la prima probă scrisă din cadrul examenului

Evaluarea Națională 2025. Elevii susțin luni, 23 iunie, prima probă scrisă la Limba și literatura română

Daniel David: Camere video în clase și sesizări anonime, măsuri-cheie pentru combaterea bullyingului în școli

Ministrul Educației a semnat noile planuri-cadru pentru liceu. Ce s-ar putea schimba în programa școlară

Când se scrie corect „fi” și „fii”. Cum îți poți da seama care e forma potrivită în scris

Înscrieri pentru sesiunea din toamnă a examenului de bacalaureat 2025. Calendarul probelor scrise din luna august

Alegerile Editorului

Poliţia turcă arestează 158 de militari suspectaţi de legături cu nebuloasa defunctului predicator Fethullah Gülen. Vizaţi în principal militari din Forţele Terestre, arestaţi în 43 dintre cele 81 de provincii turce, inclusiv la Istanbul şi Izmir

iunie 24, 2025

Analiză Ce ar însemna o răsturnare a regimului de la Teheran pentru Iran, Israel și SUA. Forța și mai radicală care ar putea umple golul

iunie 24, 2025

Diana Buzoianu, după ce a preluat mandatul de ministru al Mediului: Trebuie redus numărul de directori din Romsilva

iunie 24, 2025

Mircea Abrudean, susţinut de coaliţia de guvernare pentru funcţia de preşedinte al Senatului / AUR l-a propus pe Mircia Chelaru, S.O.S România pe Dumitru Manea

iunie 24, 2025

Video Imagini rare și detalii în premieră din viața de după gratii a controversatei laureate a premiului Nobel pentru pace Aung San Suu Kyi

iunie 24, 2025

Cele mai recente știri

Exclusiv Ce spune consilierul lui Mugur Isărescu despre programul de guvernare al lui Ilie Bolojan: „Este cel mai bun din ultimii 35 de ani”

iunie 24, 2025

Tribunalul Vaslui obligă DNA să pună la dispoziţie toate înregistrările audio-video în dosarul fostului ministru Nelu Tătaru

iunie 24, 2025

Poluarea fonică provoacă mii de decese în Europa. Zgomotul din trafic crește riscul de boli de inimă, diabet și depresie

iunie 24, 2025
Facebook X (Twitter) Pinterest TikTok Instagram
© 2025 Gardianul Zilnic. Toate drepturile rezervate.
  • Politica de Confidențialitate
  • Termeni și Condiții
  • Contactează

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.